بهترین دکتر پیوند مغز استخوان باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟!

پیوند مغز استخوان بیش از ۵۰ سال است که بیماری‌های جدی را درمان می‌کند. پزشکان بیشتر از آنها برای سرطان خون استفاده می‌کنند، اما استفاده از آنها را برای سایر بیماری‌ها نیز آزمایش می‌کنند. پیوند مغز استخوان یک روش درمانی ثابت و آزمایش شده است. تا به امروز، بیش از ۵۰۰۰۰ پیوند مغز استخوان یا سلول‌های بنیادی خون در سراسر جهان انجام شده است و سالانه بیش از ۵۰۰۰ پیوند به آن اضافه می‌شود. دراین‌بین پزشکان نقش بسیار مهمی را در روند انجام پیوند مغز استخوان ایفا می‌کنند. بهترین دکتر پیوند مغز استخوان، باعث می‌شود تا ریسک این کار به حداقل برسد و درمان جواب بدهد. در ادامه همراه ما باشید تا با این فرایند آشنا شویم.

 دکتر پیوند مغز استخوان

چرا بدن برای بازیابی به سلول‌های بنیادی نیاز دارد؟

در لوسمی (سرطان خون)، لنفوم (سرطان غدد لنفاوی) و مولتیپل میلوما، اغلب فقط شیمی‌درمانی با دوز بالا، احتمالاً همراه با پرتوهای کل بدن، می‌تواند شانس درمان را حفظ کند. بااین‌حال، این مراحل درمانی نه‌تنها با سلول‌های سرطانی مبارزه می‌کنند، بلکه به سلول‌های بنیادی خون سالم مغز استخوان نیز آسیب زیادی می‌رسانند که دیگر نمی‌توانند بهبود یابند. پس از این درمان‌ها، بدن به مغز استخوان و سلول‌های بنیادی خون جدید نیاز دارد تا خون‌سازی و دفاع خود بدن را دوباره فعال کند. این سلول‌های «فعال شونده» به‌عنوان بخشی از پیوند سلول‌های بنیادی خون محیطی (PBSZT) یا پیوند مغز استخوان (BMT) به جریان خون منتقل می‌شوند. اگرچه اصطلاح “پیوند” برخی از بیماران را در ابتدا به فکر عمل جراحی می‌اندازد. این روش بیشتر شبیه انتقال خون است. سلول‌های بنیادی خون سالم از طریق سیاهرگ‌ها به بدن تزریق می‌شوند. از آنجا آنها به طور مستقل به مغز استخوان مهاجرت می‌کنند، جایی که خون‌سازی آنها حدود دوهفته بعد دوباره شروع می‌شود.

چگونه با انتخاب بهترین دکتر پیوند مغز استخوان خطرات را کاهش می‌دهیم؟

پیوند مغز استخوان یک روش بسیار پرتنش و جدی است که می‌تواند در عوارض تهدیدکننده حیات منجر شود. به همین ترتیب، پیوند مغز استخوان معمولاً تنها زمانی انجام می‌شود که همه جایگزین‌های درمانی تمام شده باشند و یک بیماری زمینه‌ای تهدیدکننده حیات با چشم‌انداز خوبی برای بهبودی پس از عمل وجود داشته باشد. به همین جهت تصمیم پزشک برای انجام این اقدام بسیار مهم است.

در طول انجام پیوند ممکن است عوارض مختلفی ایجاد شود. به‌عنوان مثال، در موارد نادر، سلول‌های مغز استخوان پیوند شده در مغز استخوان گیرنده ته‌نشین نمی‌شوند. در برخی موارد، سلول‌های پیوندی، ساختارهای بافت گیرنده را به‌عنوان خارجی علامت‌گذاری می‌کنند و به آن حمله می‌کنند. پوست، کبد و یا روده گیرنده به‌ویژه تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد. بااین‌حال، واکنش را می توان با دارو با استفاده از سرکوب‌کننده‌های ایمنی کنترل کرد و در صورت لزوم، در صورت واکنش بیش از حد، آن را خنثی کرد. انتخاب بهترین دکتر پیوند مغز استخوان می‌تواند به‌شدت این خطرات را کاهش دهد.

یکی از خطرات بسیار مهم در زمینه پیوند مغز استخوان خطری به نام سرکوب سیستم ایمنی در برابر رد کلاسیک است. واکنش‌های رد می‌تواند در طول پیوند سلول‌های بنیادی با سلول‌های اهداکننده خارجی رخ دهد، اما این واکنش‌ها نادر هستند و معمولاً می‌توانند با سرکوب سیستم ایمنی دارو به‌خوبی تنظیم شوند. در اینجا نقش پزشک در کنترل عوارض ناشی از پیوند مغز استخوان به‌شدت اهمیت پیدا می‌کند.

پیوند مغز استخوان در ایران

پیوند در مقابل بیماری میزبان: زمانی که پیوند به گیرنده حمله می‌کند

سلول‌های ایمنی خارجی که با پیوند منتقل می‌شوند، بدن گیرنده را خارجی می‌بینند و بنابراین به اندام‌های گیرنده حمله می‌کنند. این پدیده به‌عنوان بیماری پیوند در مقابل میزبان (GvHD) شناخته می‌شود.

نحوه برخورد با عوارض GvHD:

به‌ویژه پوست، کبد و روده‌ها می‌توانند از بیماری پیوند در مقابل میزبان رنج ببرند. هماتولوژیست های ما بسیار مراقب هستند که آیا چنین واکنشی رخ می‌دهد یا خیر، بلافاصله روش‌های درمانی خاصی را اعمال می‌کنند و سرکوب سیستم ایمنی را اصلاح می‌کنند. در کنترل این عوارض تجربه و دانش پزشک به‌شدت کارآمد است. هرچه مهارت پزشک بالاتر باشد، کنترل بهتری صورت می‌گیرد. علاوه بر بیماری حاد پیوند در مقابل میزبان که معمولاً در ۱۰۰ روز اول پس از پیوند رخ می‌دهد، GvHD مزمن نیز می‌تواند منجر به مشکلاتی شود. این عمدتاً غدد بزاقی و پوست را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

نقش بهترین دکتر پیوند مغز استخوان بعد از انجام پیوند چیست؟

مهم است که روند پیوند توسط پزشک و همچنین توسط خود بیماران بررسی شود. مراقبت‌های بعدی پس از پیوند سلول‌های بنیادی تا حدی در کلینیک روزانه و کلینیک سرپایی ویژه و همچنین توسط متخصصان انکولوژیست یا متخصص داخلی انجام می‌شود. معاینات منظم و نزدیک پس از پیوند سلول‌های بنیادی، موفقیت درمان و هرگونه عوارض جانبی را بررسی می‌کند. هم در آستانه درمان و هم در حین مراقبت‌های بعدی، این مراقبت‌ها نقش کلیدی را برای بیماران ایفا می‌کنند.

بهترین دکتر پیوند مغز استخوان همواره بیمار و اقوام را از شرایط آگاه می‌کند

بهترین دکتر پیوند مغز استخوان قبل از اینکه پیوند سلول‌های بنیادی را به بیماران خود توصیه کند، ابتدا همه گزینه‌های درمانی را در چارچوب یک هیئت به‌اصطلاح خون‌شناسی موردبحث قرار می‌دهد. چندین متخصص باتجربه در هماتولوژی و انکولوژی همه نتایج معاینه موجود را موردبحث قرار می‌دهند و استراتژی‌های درمانی در نظر می‌گیرند. زمانی که ما پیوند سلول‌های بنیادی را بهترین گزینه درمانی بدانند، باید به بیمار و همچنین بستگان او، به طور دقیق توضیح دهند و آن‌ها را از علت تا درمان آگاه کنند. به عبارت دیگر بهترین دکتر پیوند مغز استخوان، می‌خواهد مطمئن شود که بیمار واقعاً می‌داند چه انتظاری دارد.

پیوند مغز استخوان اغلب تنها راه نجات است

اگرچه همه اینها برای بیمار بسیار استرس‌زا است و با خطر بالای عفونت همراه است، بسیاری از مبتلایان چاره دیگری ندارند. از این گذشته، این روش در بسیاری از موارد چشم‌انداز نسبتاً خوبی برای درمان ارائه می‌دهد، همیشه بسته به مورد فردی بیماری؛ بنابراین عوارض جانبی و خطرات توسط اکثر بیماران پذیرفته شده است. برای اهداکننده، این روش مستلزم تلاش و خطر نسبتاً کمی است. بااین‌حال، جستجو برای اهداکننده سلول‌های بنیادی مشابه، بزرگ‌ترین چالش در مبارزه با سرطان خون و سایر بیماری‌های خونی است.

در صورتی که نیاز به پیوند مغز استخوان دارید!

باید اطمینان حاصل کنید که این گزینه بهترین درمان حال حاضر برای شما است و این تشخیص نیز با پزشک شما است. در صورتی که در انتخاب پزشک نهایت دقت را کرده‌اید، مطمئن باشید که این گزینه درمانی تنها راهی است که پیش روی شما قرار دارد.

درمان‌هایی که ما ارائه می‌دهیم؟

درمان‌های سلولی شامل پیوند سلول‌ها برای ترمیم یا جایگزینی سلول‌های آسیب‌دیده است. ما انواع سلول درمانی را ارائه می‌دهیم، از جمله:

پیوند سلول‌های بنیادی اتولوگ: ما از سلول‌های بنیادی خون یا مغز استخوان فرد برای بازسازی سلول‌های خونی جدید استفاده می‌کنیم. ما اغلب از این درمان همراه با شیمی‌درمانی، پرتودرمانی یا هر دو استفاده می‌کنیم.

پیوند سلول‌های بنیادی آلوژنیک: در این نوع پیوند از سلول‌های بنیادی اهداکننده خون یا مغز استخوان استفاده می‌شود. این سلول‌های بنیادی یک سیستم ایمنی جدید برای مبارزه مؤثرتر با سرطان می‌سازند.

درمان با سلول‌های T CAR : سلول‌های CAR T سلول‌های ایمنی هستند که به طور ژنتیکی برای حمله به سلول‌های سرطانی تغییریافته‌اند. درمان با سلول T CAR بزرگسالان مبتلا به برخی از انواع لنفوم و کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) را درمان می‌کند.

پیوند خون‌بند ناف: این روش درمانی سلول‌های بنیادی را از بندناف اهدایی جمع‌آوری می‌کند. پیوند خون‌بند ناف می‌تواند به‌ویژه در صورت نداشتن یکی از اقوام مفید برای اهدای مغز استخوان مفید باشد.

ژن‌درمانی: ما از ژن‌درمانی برای درمان اختلالاتی مانند بیماری سلول داسی‌شکل و بیماری‌های آدرنال استفاده می‌کنیم. در ژن‌درمانی، ما ژن‌های خاصی را درمان می‌کنیم و سپس آنها را از طریق پیوند سلول‌های بنیادی اتولوگ به بدن شما برمی‌گردانیم.

پیوند با شدت کاهش‌یافته: اگر خطر عوارض پزشکی بالاتری دارید، ممکن است قبل از انجام پیوند از دوز کاهش‌یافته شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی استفاده کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button