تیروئید یک غده در گردن است که هورمونهایی را ایجاد میکند که به تنظیم عملکردهای بدن مانند متابولیسم و ضربان قلب کمک میکند. سرطان تیروئید (thyroid cancer) یک نوع غیرمعمول از سرطان است که در سلولهای تیروئید ایجاد میشود. تیروئید نقش مهمی در تنظیم و تولید هورمونها در بدن دارد. در این مقاله، ما درباره سرطان تیروئید، از جمله علائم، علل، انواع مختلف و گزینههای درمانی بحث خواهیم کرد.
![سرطان تیروئید](https://drhamedkian.com/wp-content/uploads/2021/08/thyroid-cancer-1024x724.jpg)
در این مقاله می خوانید :
تعریف سرطان تیروئید
سرطان تیروئید، زمانی ایجاد میشود که سلولهای تیروئید به صورت غیرطبیعی شروع به رشد غیرقابل کنترل میکنند. به گفته انجمن سرطان آمریکا (ACS) ، انواع thyroid cancer بسته به این که سرطان در کدام سلولها ایجاد میشود متفاوت است.
دو نوع اصلی سلولهای تیروئیدی که سرطان در آنها ایجاد میشود، سلولهای فولیکولی و سلولهای C هستند. برخی افراد همچنین ممکن است از سلولهای C به عنوان سلولهای پارافولیکولی یاد کنند. همچنین در غده تیروئید سلولهای کمتری وجود دارد که شامل سیستم ایمنی و سلولهای حمایتی است.
سرطانهای متفاوتی میتوانند از هر نوع سلولی ایجاد شوند. تفاوتها مهم هستند، زیرا این میتواند نشاندهنده شدت سرطان و دلیل نیاز به نوع خاصی از درمان باشد.
انواع سرطان تیروئید به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
- متمایز (differentiated)
- آناپلاستیک
- مدولاری
مانند بسیاری از سرطانها، thyroid cancer چهار مرحله دارد که از مراحل ۱ تا ۴ ادامه دارد. طبقهبندی اینکه سرطان در چه مرحلهای قرار دارد به موارد زیر بستگی دارد:
- اندازه تومور
- آیا سرطان در غدد لنفاوی اطراف گسترش یافته است یا خیر؟
- آیا سرطان به اندامهای دورتر متاستاز کرده است یا خیر؟
مرحله ۱ اولین مرحله است. زمانی که سرطان در مرحله ۴ است، سرطان بیشترین گسترش را پیدا کرده است.
علائم سرطان تیروئید
علائم کلی سرطان تیروئید میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد و تورم در گردن
- گرفتگی صدا
- مشکل بلع
- مشکل در صحبت کردن
- مشکل در تنفس
- کاهش وزن
- خستگی
با این حال، افراد میتوانند علائم را به روشهای مختلف بسته به فرد و نوع سرطان تجربه کنند. بهعنوان مثال، thyroid cancer مدولاری میتواند علائم گوارشی اضافی مانند اسهال یا یبوست ایجاد کند.
علائم متاستاز در سرطان تیروئید
متاستاز جایی است که سرطان از تیروئید به اندامهای دورتر گسترش یافته است. البته تشخیص بدون آزمایش بالینی مشکل است. با این حال، این سرطان متاستاتیک میتواند علائم زیر را ایجاد کند:
- تودههای سرطانی در گردن.
- علائم سرطان ریه در صورتی که سرطان به ریهها متاستاز کرده باشد.
- شکستگی در استخوانهای ستون فقرات یا لگن.
![انواع سرطان تیروئید](https://drhamedkian.com/wp-content/uploads/2021/08/type-of-thyroid-cancer-1024x683.jpg)
انواع سرطان تیروئید
همانطور که گفته شد، دو نوع اصلی سلول وجود دارد که سرطان تیروئید از آنها ایجاد میشود. اینها سلولهای فولیکولی و C هستند. نوع سرطان تیروئید تا حد زیادی بستگی به این دارد که از کدام گروه از سلولها نشأت میگیرد. سلولهای فولیکولی سلولهایی هستند که متابولیسم تیروئید را کنترل میکنند. آنها این کار را با استفاده از ید در خون برای تولید هورمونهای تیروئید انجام میدهند. سرطانی که از سلولهای فولیکولی ایجاد میشود معمولاً از نوع متمایز هستند اما میتوانند آناپلاستیک نیز باشند.
سرطانهای متمایز که میتوانند از سلولهای فولیکولی ایجاد شوند عبارتاند از:
- سرطان پاپیلاری
- سرطان فولیکولار
- سرطان سلول هورتل
- سرطان آناپلاستیک تیروئید غیرمعمول است، اما بسیار تهاجمی است و درمان آن دشوار است.
سلولهای C دیگر سلولهای تیروئید هستند که در آنها سرطان ایجاد میشود. این سلولها نحوه استفاده بدن از کلسیم را کنترل میکنند. آنها این کار را با تولید هورمونهای کلسی تونین انجام میدهند. سلولهای C سرطانهای تیروئید مدولاری تولید میکنند. اینها نسبت به انواع متمایز کمتر رایج هستند و تشخیص و درمان هر دو سختتر است.
دو نوع thyroid cancer مدولاری وجود دارد: انفرادی و خانوادگی. نوع انفرادی بیشتر در افراد جوان رخ میدهد، و حدود ۲۵ درصد از موارد نیز شامل موارد خانوادگی است.
علل سرطان تیروئید
علل سرطان تیروئید اغلب نامشخص است. با این حال، ترکیبی از شرایط ژنتیکی و عوامل خطر میتواند احتمال ابتلای فرد به این بیماری را افزایش دهد. بر اساس تحقیقات وجود برخی عوامل خطر در مناطق خاص باعث میشود موارد این سرطان در برخی از کشورها بیشتر از سایر کشورها باشد. عوامل خطر احتمالاً شامل موارد زیر است:
- مصرف زیاد یا کم ید
- مصرف رژیم غذایی کم سبزی
- قرارگرفتن در معرض اشعه یونیزه
عوامل خطر دیگر که میتواند منجر به ابتلا به این سرطان شود:
- سن: به طور معمول، خطر ابتلا به این سرطان با افزایش سن افزایش مییابد، اما اغلب در سنین کمتر نیز رخ میدهد.
- جنسیت: شواهد همچنین نشان میدهد که این سرطان در زنان شایعتر است.
- تابش: قرار گرفتن در معرض اشعههای پزشکی میتواند خطر ابتلا به thyroid cancer را افزایش دهد.
- اضافه وزن: تحقیقات همچنین نشان میدهد در صورت داشتن اضافه وزن، احتمال ابتلا به این سرطان در افراد بیشتر است.
تشخیص سرطان تیروئید
در تشخیص thyroid cancer، پزشک معمولاً با بررسی سابقه پزشکی فرد و انجام معاینه فیزیکی تشخیص را شروع میکند. سپس آنها معمولاً از نوعی تصویربرداری مانند سونوگرافی یا MRI برای ارزیابی مناطقی که ممکن است حاوی سلولهای سرطانی باشند، استفاده میکنند.
همچنین احتمالاً پزشک بیوپسی را پیشنهاد میکند، جایی که نمونهای از سلولها خارج کرده و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه میفرستند. آزمایش خون نیز میتواند تشخیص را تأیید کند، زیرا پزشک میتواند سطح هورمونها را مقایسه و میزان عملکرد تیروئید را بررسی کند.
![درمان سرطان تیروئید](https://drhamedkian.com/wp-content/uploads/2021/08/thyroid-cancer-treatment.jpg)
درمان سرطان تیروئید
گزینههای درمانی متفاوتی برای سرطان تمایز یافته و تمایز نیافته تیروئید وجود دارد. میزان مناسب بودن هر نوع درمان بستگی به مرحله و نوع thyroid cancer دارد. هدف از درمان این است که با ازبینبردن کامل سرطان بیماری را درمان کند. در حال حاضر، درمان استاندارد thyroid cancer شامل موارد زیر است:
- جراحی مانند: لوبکتومی، تیروئیدکتومی یا تراکئوستومی
- پرتودرمانی، که شامل ید درمانی رادیواکتیو است
- شیمی درمانی
- هورمون درمانی تیروئید
درمان هدفمند، که از داروهایی مانند مهار کنندههای تیروزین و پروتئین کیناز استفاده میکند. پزشکان اغلب در درمان سرطان تیروئید از تکنیکهای ترکیبی استفاده میکنند. همچنین آزمایشاتی برای ایمونوتراپی به عنوان یک گزینه درمانی در حال انجام است. این روشی است که از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده میکند. هر فرد باید قبل از تصمیمگیری در انتخاب طرح درمانی خود، برای اطمینان گزینههای درمان خود را با یک پزشک متخصص به طور کامل مورد بحث قرار دهید.
پیشگیری از سرطان تیروئید
همیشه پیشگیری از thyroid cancer امکانپذیر نیست. با این حال، فرد میتواند با اجتناب از عوامل خطر، شانس ابتلا به این بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بهعنوان مثال، ایده خوبی است که قرار گرفتن در معرض اشعه را به حداقل برسانید و وزن متعادل بدن خود را حفظ کنید.
خلاصه
غده تیروئید مسئول تنظیم عملکردهای مختلف بدن از جمله متابولیسم و دمای بدن است. سرطان با تکثیر از سلولهای موجود در تیروئید میتواند بر تیروئید تأثیر بگذارد. گروه اصلی سلولهای سرطان که در تیروئید تأثیر میگذارد، سلولهای فولیکولی و سلولهای C هستند.
از آنجاکه تحقیقات هنوز در مورد عوامل خطر بالقوه نامشخص است، توصیه میشود افراد به طور مرتب غده و برآمدگی تیروئید خود را بررسی کرده و در مورد علائم جدید یا بدتر شدن آنها با پزشک خود مشورت کنند. آنها همچنین میتوانند در صورت داشتن سرطان در خانواده در مورد آزمایش ژنتیک از پزشک سوال کنند.
این سرطان بسته به اینکه سرطان در چه مرحلهای است که فرد تحت درمان قرار میگیرد قابل درمان است.
غده تیروئید براثر عوامل ارثی و محیطی از جمله تغذیه، استرس، سیگار، کمبود ید و بیماریهای زمینهای دیگر میتواند دچار اختلالات مختلفی شود گفت: کمکاری، پرکاری و التهابات تیروئید، گواترهای ساده و گرهای، ندولهای خوش خیم و بدخیم تیروئید و سرطانهای تیروئید از جمله بیماریهای تیروئید است.