لوسمی به نوعی سرطان اشاره دارد که بر سلولهای خونی و مغز استخوان تأثیر می گذارد. سرطان خون یا لوسمی هفتمین علت شایع مرگ و میر ناشی از سرطان در ایالات متحده است. به دلیل انواع مختلف لوسمی، پیش بینی لوسمی میتواند پیچیده به نظر برسد. برخی از لوسمیها آهسته رشد میکنند (مزمن)، در حالی که برخی دیگر به سرعت گسترش مییابند (حاد). همچنین، هر کدام علائم و گزینههای درمانی متفاوتی دارند. ما در این مقاله به بررسی انواع سرطانهای خون پرداختهایم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر یک از انواع سرطان خون ، ادامه مطلب را بخوانید تا بهتر بتوانید با این بیماری آشنا شوید.
در این مقاله می خوانید :
چهار نوع اصلی سرطان خون
چهار نوع اصلی لوسمی وجود دارد که هر کدام به طرق مختلف بر سلولهای خونی تأثیر میگذارند. انواع مزمن لوسمی معمولاً افراد میانسال تا مسنتر را تحت تأثیر قرار میدهند، در حالی که انواع حاد آن بیشتر کودکان و بزرگسالان جوان را تحت تأثیر قرار میدهند.
لوسمی میلوژن مزمن (CML)
این نوع از لوسمی یکی از انواع سرطان خون است. CML در مغز استخوان فرد شروع میشود و تعداد غیرطبیعی بالایی از گلبولهای سفید خون ناسالم به نام گرانولوسیت را ایجاد میکند. لوسمی مزمن گرانولوسیتی (یا میلوئیدی) نیز نامیده میشود، CML تا حدی به جهشهای ژنی به نام کروموزومهای فیلادلفیا نسبت داده میشود. این نوع لوسمی بیشتر در بزرگسالان میانسال شایع است و در کودکان نادر است. تخمین زده میشود که ۱۵ درصد از لوسمی در بزرگسالان CML هستند. با پیشرفت CML، گرانولوسیتها مغز استخوان و خون فرد را اشغال میکنند به طوری که جایی برای گلبولهای قرمز، پلاکتها یا گلبولهای سفید سالم باقی نمیماند.
علائم میلوژن مزمن
برخی از علائم اولیه عبارتند از:
- خستگی مفرط
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- عرق شبانه
- تب
- درد زیر قفسه سینه چپ
در برخی افراد، CML اصلاً هیچ علامتی ایجاد نمیکند.
میلوژن مزمن چگونه درمان میشود؟
یکی از حوزههای امیدوارکننده درمان CML شامل درمانهای هدفمندی است که جهشهای غیرطبیعی کروموزوم فیلادلفیا را درمان میکنند. محققان دریافتهاند که درمانهای هدفمند میتوانند به افراد مبتلا به CML کمک کنند.
لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL)
CLL در مغز استخوان رخ میدهد که منجر به تولید لنفوسیتهای بسیار زیاد، نوع دیگری از گلبولهای سفید خون میشود. مانند CML ،CLL تمایل دارد در بزرگسالان میانسال رخ دهد و یکی از شایعترین انواع لوسمی بزرگسالان است. CLL در کودکان نادر است. برخلاف CML، CLL به کندی رشد میکند.
CLL چه علائمی دارد؟
برخی از علائم عبارتند از:
- تورم غدد لنفاوی
- ضعف یا خستگی مفرط
- کبودی یا خونریزی آسان
امکان دارد تا زمانی که CLL به مرحله رشد نرسیده باشد، علائمی را تجربه نکنید.
لوسمی سلول مویی (HCL)
HCL یک گونه از CLL است که علائمی مشابه CLL ایجاد میکند. تصور میشود که HCL بیشتر در مردان مسنتر دیده میشود، اگرچه علت دقیق آن مشخص نیست. بر خلاف انواع دیگر لوسمی، HCL بر اساس مراحل تعریف نمیشود. همچنین درمان آن دشوارتر است و علیرغم درمانهای استاندارد میتواند بعد از درمان مجدداعود کند.
لوسمی میلوئید حاد (AML)
AML زمانی اتفاق میافتد که گلبولهای سفید غیرطبیعی به نام میلوبلاست در بدن وجود داشته باشد. این نوع سرطان لوسمی حاد میلوژن، گرانولوسیتی، غیرلنفوسیتی یا میلوبلاستیک نیز نامیده میشود. شایعترین شکل لوسمی حاد در میان بزرگسالان بیشتر رایج است و به سرعت پیشرفت میکند. برخی از بزرگسالان که قبلاً برای لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL) تحت درمان قرار گرفتهاند، احتمال دارد در مراحل بعدی زندگی خود به AML مبتلا شوند.
درمان AML
AML معمولاً با شیمی درمانی، سلولهای بنیادی و پرتودرمانی درمان میشود. درمانهای هدفمند مختلف در درمان AML نسبتاً جدید هستند و ترکیبات مختلف در حال تحقیق هستند.
لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL)
ALL که به عنوان لوسمی لنفوبلاستیک حاد نیز شناخته میشود، مسئول ایجاد تعداد زیادی لنفوسیت است. برخلاف نسخه مزمن این سرطان، (CLL) اگر درمان نشود، ALL به سرعت پیشرفت میکند. با این حال، درمان ALL آسانتر از AML است. همچنین، در حالی که CLL در بزرگسالان شایعتر است، ALL در کودکان شایعتر است.
درمان لنفوسیتی حاد
درمان با سلول T CAR در حال حاضر در کودکان و بزرگسالان جوان مبتلا به ALL انجام میشود. امکان استفاده از سلولهای T CAR برای افراد مسن مبتلا به این نوع سرطان وجود ندارد.
علائم لوسمی دوران کودکی
علت لوسمی دوران کودکی را نمیتوان در بیشتر موارد مشخص کرد. علائم لوسمی میتواند از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد. علائم لوسمی مزمن عموماً به کندی ایجاد میشود، اما علائم لوسمی حاد میتواند به طور ناگهانی ظاهر شود. برخی از علائم را میتوان به راحتی با علائم بیماریهای رایج دوران کودکی اشتباه گرفت. داشتن برخی از این علائم ذکر شده لزوماً به این معنی نیست که فرزندتان مبتلا به سرطان خون است.
علائم شایع لوسمی دوران کودکی شامل موارد زیر است:
کبودی و خونریزی
کودک مبتلا به لوسمی پس از یک آسیب جزئی یا خونریزی بینی بیش از خونریزی خواهد داشت. همچنین کودک به راحتی کبود میشود. آنها دارای لکههای قرمز کوچک روی پوست هستند که به دلیل خونریزی رگهای خونی کوچک ایجاد میشود. توانایی لخته شدن خون به پلاکتهای خون سالم بستگی دارد. در یک کودک مبتلا به لوسمی، آزمایش خون کاهش غیرطبیعی تعداد پلاکت ها را نشان میدهد.
معده درد و کم اشتهایی
کودک مبتلا به لوسمی معمولا از معده درد شکایت میکند. این به این دلیل است که سلولهای لوسمی میتوانند در طحال، کبد و کلیهها تجمع کنند و باعث بزرگ شدن آنها شوند. در برخی موارد، پزشک بزرگ شدن اندامهای شکمی را احساس میکند. همچنین کودک احساس کم اشتهایی خواهد داشت و یا مقدار طبیعی غذا را نمیتواند بخورد. در این شرایط کاهش وزن دیده میشود.
مشکل در تنفس
سلولهای لوسمیک میتوانند در اطراف تیموس که غدهای در پایه گردن است، جمع شوند. این میتواند باعث تنگی نفس یا مشکل در تنفس شود. مشکلات تنفسی همچنین میتواند ناشی از تورم غدد لنفاوی در قفسه سینه باشد که به سمت نای فشار میآورند. کودک مبتلا به لوسمی دچار سرفه یا خس خس میشود.
برنامههای اصلی برای درمان انواع سرطان خون چیست؟
نوع دقیق درمان بستگی به مرحله و نوع سرطان خون و همچنین سن بیمار دارد. درمانهای هدفمند در مراحل اولیه این سرطان استفاده میشوند. جراحیها و پیوند سلولهای بنیادی زمانی استفاده میشوند که سایر گزینههای درمانی مؤثر واقع نشده باشند. پیوند سلولهای بنیادی نیز معمولاً در کودکان استفاده میشود.
چگونه میتوانیم با انواع سرطان خون کنار بیاییم؟
تشخیص لوسمی میتواند چالش برانگیز باشد، مهم نیست کدام نوع را دارید. ابتدا تا جایی که میتوانید در مورد تشخیص سرطان خود اطلاعات کافی را به دست آورید. با یک پزشک صحبت کنید و از او در مورد گزینههای درمان مشاوره بگیرید. همچنین با شروع درمان سرطان از دوستان و عزیزان خود برای حمایت عاطفی و کمک در انجام کارهای روزانه کمک بگیرید.