آیا سرطان پروستات درمان دارد؟ روش‌های نوین درمانی

جالب است بدانید که سرطان پروستات نه‌تنها شایع‌ترین نوع سرطان در بین مردان است، بلکه بعد از سرطان پوست در رتبه دوم نیز قرار دارد. همین امر باعث می‌شود تا بسیاری از مردان نگران ابتلا به این نوع سرطان باشند. در این صورت اولین سؤالی که فکر را به خود مشغول می‌کند این است که آیا سرطان پروستات درمان دارد؟ خوشبختانه پاسخ این سؤال بله است! می‌توان گفت هرچه تشخیص سرطان زودتر باشد، درمان نیز بیشتر جواب خواهد داد. در ادامه همراه ما باشید تا درمورد نحوه درمان سرطان پروستات، انواع درمان و نتایج آن بیشتر بدانیم.

چقدر احتمال درمان سرطان پروستات وجود دارد؟

سرطان پروستات یکی از بالاترین نرخ‌های درمان را در میان انواع سرطان دارد که تا حد زیادی به لطف استانداردهای تشخیص زودهنگام و پیشرفت‌های درمان است. هنگامی که سرطان در مراحل اولیه محلی یا منطقه‌ای تشخیص داده می‌شود، یعنی قبل از گسترش سرطان یا زمانی که فقط به مناطق محدودی در ناحیه لگن گسترش‌یافته است؛ می‌توان ادعا کرد که درمان قطعی اتفاق خواهد افتاد.

زمانی که سرطان در مراحل پیشرفته‌تری تشخیص داده شود، میزان پاسخ‌گویی به درمان متأسفانه به طور قابل‌توجهی کم می‌شود. این حالت معمولاً زمانی را توصیف می‌کند که سرطان دچار متاستاز شده و به سایر اندام‌ها نیز نفوذ کرده است. اغلب مردان پیش از گسترش سرطان، متوجه سرطان پروستات می‌شوند اما حدود پنج درصد از آقایان ممکن است که خیلی دیر این موضوع را بفهمند. بااین‌حال اغلب افراد مبتلا به سرطان پروستات درمان خوبی را دریافت می‌کنند. به همین جهت است که سرطان پروستات به‌عنوان یکی از قابل‌درمان‌ترین سرطان‌ها شناخته شده است.

درمان سرطان پروستات

مرحله بندی یا تعیین استیج سرطان پروستات

مرحله سرطان بسیار حائز اهمیت است. با انجام مرحله‌بندی اطلاعات بسیار جامع دقیق از شرایط سرطان مهیا می‌شود. به طور معمول برای تعیین مرحله سرطان پروستات از سیستم رایج مرحله‌بندی TNM استفاده میکنند. درصرتی که سرطان پروستات در مرحله یک یا دو واقع شود،به خوبی به درمان پاسخ خواهد داد.

گزینه های درمان

پزشکان ممکن است از بین تعدادی از گزینه‌های درمانی، از جمله جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی، براکی‌تراپی یا خارجی مانند CyberKnife  یک یا چند مورد را انتخاب کنند.

هورمون درمانی سرطان پروستات:

برخی از هورمون‌ها باعث رشد سلول‌های سرطان پروستات می‌شوند. هدف از هورمون‌درمانی کنترل حجم این هورمون‌ها و کاهش دادن آن‌هاست تا از رشد سرطان جلوگیری شود. برخی از هورمون‌های جنسی مردانه به نام آندروژن، به‌ویژه تستوسترون، قابلیت این را دارند که به رشد سلول‌های سرطانی پروستات، در داخل و خارج غده پروستات کمک کنند. به‌منظور انجام هورمون‌درمانی، از برخی داروها استفاده می‌کنند. روش عمل هریک از این داروها می‌تواند متفاوت باشد اما در نهایت منجر به کاهش سطح تستوسترون خون می‌شوند. این داروها عبارت‌اند از:

  • دگارلیکس (Degarelix (Firmagon))
  • بوسرلین (Buserelin (Suprefact))
  • گوسرلین (Goserelin (Zoladex))
  • تریپتورلین (Triptorelin (Trelstar))
  • هیسترلین (Histrelin (Vantas))
  • لوپرولاید (Leuprolide (Eligard, Lupron Depot))
  • Relugolix (Orgovyx)

بهتر است بدانید که اکثر داروهای هورمون‌درمانی تزریقی هستند. این که چند وقت یک‌بار دارو را دریافت کنید بر اساس درمان و شرایط بیمار متفاوت است. برخی از داروهای هورمون‌درمانی نیز قرص هستند مانند Relugolix (Orgovyx). این دارو ممکن است به‌صورت گلوله باشند. این گلوله در زیر پوست بیمار کاشت می‌شوند.

آنتی آندوژن‌ها:

نکتهٔ دیگری که باید بدانید این است که اغلب این داروها باعث می‌شوند تا بدن شما به طور موقت یعنی قبل از عمل‌کردن به وظیفه اصلی خود، ترشح هورمون تستوسترون را بالا ببرد. به همین دلیل، پزشک شما برای جلوگیری از عوارض این اتفاق دارویی تحت عنوان آنتی آندوژن برای شما تجویز خواهد کرد. درصورت صلاح دید پزشک، حتی ممکن است قبل از دریافت داروهای هورمون‌درمانی، شروع به مصرف آنتی آندوژن کنید. سه مورد رایج از آنتی آندوژن‌ها عبارت‌اند از:

  • بیکالوتامید (Casodex)
  • فلوتامید (Flutamide (Eulexin))
  • نیلوتامید (Nilutamide (Nilandron))

شیوه های نوین هورمون درمانی عبارتند از:

ابیراترون استات (Zytiga) : قرص ابیراترون استات، مانع از ترشح آندوژن از سلول‌های سرطانی پروستات و سایر سلول‌ها می‌شود. این دارو برای مردان مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته که سایر درمان‌های هورمونی را امتحان کرده‌اند، تأیید شده است.

آپالوتامید (Erleada) : این قرص همچنین سلول‌ها را از دریافت آندروژن جلوگیری می‌کند. زمانی این دارو تجویزمی شود که سرطان گسترش نیافته باشد.

انزالوتامید (Xtandi) : این  دارو نیز به‌صورت قرص است و مانع دریافت آندوژن توسط سلول‌ها می‌شود. این دارو نیز برای مردانی تجویز می‌شود که قبلاً سایر داروهای هورمون‌درمانی را دریافت کرده‌اند.

پرتودرمانی سرطان پروستات

 ارکیکتومی یا جراحی برای برداشتن بیضه

 بخش قابل‌توجهی از هورمون تستوسترون توسط بیضه‌ها ساخته می‌شود. جراحی برداشتن بیضه کمک می‌کند تا سطح تستوسترون به طور قابل‌توجهی کم شود. به همین دلیل این جراحی نوعی هورمون‌درمانی تلقی می‌شود. بااین‌وجود این درمان تقریباً سنتی به‌حساب می‌آید و اکثر مردان نیازی به انجام آن ندارند و مصرف داروی هورمون‌درمانی کفایت می‌کند.

ایمونوتراپی

اغلب موارد زمانی که هورمون‌درمانی دیگر پاسخگو نباشد، از ایمونو تراپی استفاده می‌شود. ایمونو تراپی کمک می‌کند تا سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سلول سرطانی آماده باشد.

Sipuleucel-T (Provenge) :

که به آن واکسن سرطان می گویند و برای درمان سرطان در سطح پیشرفته کاربرد دارد. به منطور ساخت این واکسن،ابتدا  گلبول های سفید خون خود بیمار راخارج می کنند. سپس این گلبول های سفید به آزمایشگاه  فرستاده میشوند تا مهندسا ژنتیک بتوانند ازآنها استفاده کنند و واکسن را بسازند. این دارو با استفاده از تزریق IV در سه مرتبه جداگانه دریافت خواهد شد.

پرتو درمانی

در پتو درمانی، پرتوهای پرانرژی برای کشتن سلول‌های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می‌شود. از پرتودرمانی برای کوچک‌تر کردن تومورها و کاهش علائم، استفاده می‌شود. بری دریافت پرتودرمانی دوراه وجود دارد. یا از دستگاهی در کلینیک دریافت می‌کنید یا از طریق موادی که پزشکان وارد بدن شما می‌کنند. اگر سرطان پروستات تا استخوان‌ها گسترش‌یافته است اما نه فراتر از آن، ممکن است پزشک از داروی رادیوم ۲۲۳ (Xofigo) همراه با دارو برای کاهش سطح تستوسترون استفاده کند. در این صورت، رادیوم ۲۲۳ را از طریق تزریق و یک نوبت در ماه دریافت می‌کنید. رادیوم به ماده به مواد معدنی موجود در استخوان‌های شما متصل می‌شود تا تشعشع را مستقیماً به تومورهای استخوانی برساند.

شیمی درمانی

اگر درمان‌های مطرح شده دیگر پاسخگو نباشند و سرطان شما رشد کرده باشد، پزشک ممکن است شیمی‌درمانی را توصیه کند. انواع مختلفی از داروهای شیمی‌درمانی وجود دارد. شیمی‌درمانی نیز به‌صورت IV یا به‌صورت قرص قابل دریافت است. مواد شیمی‌درمانی، در سراسر بدن بیمار حرکت می‌کنند تا سلول‌های سرطانی را از بین ببرند. دراغلب موارد، داروی شیمی درمانی دوستاکسل (Taxotere) را با پردنیزون و یک استروئید، برای مردان مبتلا به سرطان پروستات مقاوم به هورمون که گسترش یافته است، ترکیب می کنند.

ایمن ترین روش درمان سرطان پروستات:

 CyberKnife  اغلب به عنوان  ایمن ترین و موثرترین گزینه برای  درمان سرطان پروستات مردان در مراحل اولیه سرطان پروستات است. زیرا سرعت درمان آن مانند پروستاتکتومی رادیکال است. نه تنها غیر تهاجمی و بدون درد است، بلکه عوارض جانبی ناخوشایند کمتری نسبت به سایر گزینه‌های درمانی دارد .با انتخاب CyberKnife  امکان دارد دیگر نیازی به جراحی یا شیمی‌درمانی وجو نداشته باشد.

رایج‌ترین روش درمان سرطان پروستات:

رایج‌ترین نوع پرتودرمانی برای سرطان پروستات، پرتودرمانی خارجی بدن (EBRT) است.  این روش مدرن شامل چندین نوع پرتودرمانی از جمله EBRTو SBRT است. این روش به جهت تمرکز پرتوها، روی تومور طراحی شده‌اند و در عین حال آسیب به بافت سالم اطراف را به حداقل می‌رسانند.با این روش پرتودرمانی تنها چند روز طول میکشد درحالی که در سایر روش ها به چند هفته میرسد.بهطور معمول پرتودرمانی خارج بدن بین سه الی پنج روز طول دارد درحالی که سایر روش ها در طی چند هفته و چیزی حدود حداقل ۴۰ جلسه زمان میبرند.

دقت شود که

سرطان پروستات با اینکه بیماری شایع است اما قابل‌درمان است اما زمانی به بهترین شکل به درمان پاسخ می‌دهد که به‌موقع تشخیص داده شود و درمان شود. خوشبختانه بیش از ۹۰ درصد در مراحل اولیه کشف می‌شوند و احتمال پاسخگویی تومورها به درمان را افزایش می‌دهند. درمان سرطان همیشه به معنای جراحی یا شیمی‌درمانی نیست. امروزه با توسعه قابل‌توجه علم، پرتودرمانی غیرتهاجمی می‌تواند به طور مؤثر سرطان پروستات را درمان کند .

سرطان پروستات درمان دارد؟

درصورتی که در مراحل اولیه تشخیص داده شود میتوان ادعا کرد به احتمال صد درصد درمان دارد

آیا سرطان پروستات نیاز به شیمی درمانی دارد؟

روش های دیگری مانند پرتو درمانی و هورمون درمانی در اولیت هستد و فقط در مرحله پیشرفته نیاز به شیمی درمانی است.

آیا برای درمان سرطان حتما باید جراحی کنیم؟

خیر با روش های مدرن ممکن است دگیر نیازی به جراحی نداشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button