حالت تهوع بعد از شیمی‌درمانی چند روز طول می‌کشد؟

حالت تهوع و استفراغ حاد معمولاً در عرض چند دقیقه پس از انجام شیمی‌درمانی رخ می‌دهد و در ۲۴ ساعت اول فروکش می‌کند. استفراغ تأخیری بیش از ۲۴ ساعت پس از تزریق دارو  رخ می‌دهد. تهوع و استفراغ در ارتباط با تجویز شیمی‌درمانی به دودسته حاد، تأخیری، زودرس و مقاوم طبقه‌بندی می‌شوند.

حالت تهوع بعد از شیمی‌درمانی چند روز طول می‌کشد؟

انواع حالت تهوع در شیمی‌درمانی

تهوع و استفراغ حاد معمولاً در عرض چند دقیقه پس از انجام شیمی‌درمانی رخ می‌دهد و در ۲۴ ساعت اول فروکش می‌کند. ۵ الی ۶ ساعت اول نیز شدیدترین حالت استفراغ است و هرچه زمان بگذرد شدت آن کمتر می‌شود.

استفراغ تأخیری بیش از ۲۴ ساعت پس از مصرف رخ می‌دهد. این  حالت معمولاً با تزریق داروهایی چون سیس پلاتین، کربوپلاتین، سیکلوفسفامید و دوکسوروبیسین رخ می‌دهد. به‌عنوان‌مثال، سیس پلاتین، دررابطه‌با استفراغ، معمولاً ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از شیمی‌درمانی در بدترین حالت خود خواهد بود و می‌تواند ۶ تا ۷ روز ادامه داشته باشد.

تهوع و استفراغ اولیه تحت‌تأثیر تجربیات قبلی استفراغ است. پیش‌بینی حالت تهوع و استفراغ اثر یک تجربه ناخوشایند ناشی از شیمی‌درمانی است. این زمانی اتفاق می‌افتد که بیمار برای دوزهای بعدی شیمی‌درمانی آماده می‌شود. بیمار تهوع و استفراغ را پیش‌بینی می‌کند زیرا فکر می‌کند که آنها مانند قبل ایجاد می‌شوند.

استفراغ ناگهانی با وجود درمان پیشگیرانه رخ می‌دهد و نیاز به درمان اضافی دارد.

استفراغ مقاوم پس از یک، چند یا چند درمان شیمی‌درمانی اتفاق می‌افتد، حتی اگر فرد تحت درمان برای پیشگیری یا کنترل تهوع و استفراغ باشد. درمان تهوع و استفراغ دیگر مؤثر نیست. بیمار برای جلوگیری از این دو علامت نسبت به درمان مقاوم شد (دیگر حساس نیست).

چرا شیمی‌درمانی باعث ایجاد حالت تهوع می‌شود؟

حالت تهوع به حالتی گفته می‌شود که در آن معده احساس ناخوشی می‌کند، گویی که در شرف بهبودی است. ازآنجایی‌که واکنش بدنی هر بیمار متفاوت است، هیچ راهی وجود ندارد که از قبل بدانیم که آیا و چه کسی دچار اختلالاتی می‌شود که بر تغذیه تأثیر می‌گذارد و اگر چنین است، این اختلالات چقدر شدید خواهند بود. اما عواملی مانند محل و نوع تومور، دوزها و مدت درمان نیز در این امر مؤثر هستند.

به‌طورکلی در هریک از زمان‌های زیر ممکن است با حالت تهوع مواجه شوید:

در طول جلسه شیمی‌درمانی، سریعاً بعد از اتمام جلسه یا چند ساعت و حتی چند روز بعد.

به‌احتمال زیاد در روزهایی که شیمی‌درمانی نمی‌کنید، احساس بهتری خواهید داشت.

داروهای جدیدی وجود دارند که می‌توانند به جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ کمک کنند، آنها به‌اصطلاح ضد استفراغ یا ضد تهوع هستند. ممکن است لازم باشد این داروها را یک ساعت قبل از هر جلسه شیمی‌درمانی و چند روز بعد از آن مصرف کنید. مدت‌زمان مصرف این داروها پس از شیمی‌درمانی به نوع درمان و واکنش بدن شما بستگی دارد.

توصیه‌های غذایی که باید در طول درمان رعایت کنید

غذاهای سبک مانند نان سفید برشته شده، ماست ساده یا آبگوشت بدون چربی را انتخاب کنید. لیمو، لیموترش و سایر غذاهای اسیدی را امتحان کنید.

به‌جای سه وعده غذایی اصلی، روزانه پنج یا شش میان وعده بخورید. برای بسیاری از مردم راحت‌تر می‌شود که کمتر غذا بخورند، اما بیشتر اوقات.

وعده‌های غذایی یا میان وعده‌ها را حذف نکنید. حتی اگر اشتها ندارید سعی کنید غذا بخورید. برای بسیاری از افراد حالت تهوع با معده خالی بدتر است.

غذاهایی را که دوست دارید انتخاب کنید. خودتان را مجبور نکنید چیزی بخورید که باعث ناراحتی شما می‌شود. هنگامی که احساس تهوع دارید، غذاهای موردعلاقه خود را نخورید تا از نظر ذهنی آنها را با احساس ناراحتی مرتبط نکنید.

در طول وعده‌های غذایی کم بنوشید. بسیاری از افراد اگر همراه غذا بنوشند احساس سیری یا نفخ می‌کنند.

در طول روز بنوشید. هر بار کمی بنوشید، شاید با استفاده از نی یا از یک بطری پلاستیکی همیشه همراه خود داشته باشید.

غذاها و نوشیدنی‌ها را طوری مصرف کنید که نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشند. قبل از خوردن یا آشامیدن، اجازه دهید غذاها و نوشیدنی‌های گرم خنک شوند و غذاهای سرد را دوباره گرم کنید. برای خنک‌کردن می‌توانید از یخ و برای گرم‌کردن می‌توانید از مایکروویو استفاده کنید.

قبل از بیدارشدن در صبح، یک‌تکه نان تست یا کراکر میل کنید.

بهترین زمان‌ها را برای خوردن و نوشیدن انتخاب کنید. برخی از افراد اگر قبل از درمان یک وعده غذایی سبک یا میان وعده بخورند، احساس بهتری دارند. از طرف دیگر، اگر درمان با معده خالی انجام شود، یعنی اگر در دو یا سه ساعت قبل چیزی نخورده باشند یا ننوشیده باشند، احساس بهتری دارند.

اگر داروهای ضد تهوع مؤثر نبودند به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید.

نکات دیگر

از پزشک خود بخواهید داروهایی را تجویز کند که به جلوگیری از حالت تهوع کمک می‌کند (ضد تهوع) و از گزارش دادن در صورت بی‌اثربودن آنها نترسید. اگر یک دارو آن‌طور که باید کار نکرد، پزشک ممکن است داروی دیگری را تجویز کند. برخی از داروها یک ساعت قبل از جلسه درمانی و چند روز پس از انجام درمان مصرف می‌شوند. نوع درمان و واکنش‌های شما بر مدت‌زمان مصرف آن تأثیر می‌گذارد. برخی از بیماران از طب سوزنی سود می‌برند، اگرچه تا به امروز هیچ شواهد واقعی دال بر اثربخشی آن نداریم.

از یک متخصص تغذیه بپرسید که چگونه به‌اندازه کافی غذا بخورید، حتی اگر حالت تهوع دارید.

قبل از جلسه درمانی، استراحت کنید. اگر تکنیک‌های تنفس، مدیتیشن یا دعا را امتحان کنید، احتمالاً احساس بهتری خواهید داشت. بسیاری از مردم اگر درگیر فعالیت‌های ساکتی مانند خواندن یا گوش‌دادن به موسیقی باشند، آرامش پیدا می‌کنند.

بعد از غذا، به‌جای درازکشیدن، با نشستن استراحت کنید.

لباس‌های گشاد یا راحت بپوشید. زمان‌های بروز حالت تهوع و علل آن را در دفترچه یادداشت کنید تا بتوانید هرگونه تغییر را با پزشک خودارزیابی کنید.

از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های با بوی تند مانند کباب، قهوه، ماهی، پیاز و سیر خودداری کنید. از یکی از دوستان یا اعضای خانواده بخواهید که برای شما آشپزی کند تا از بوی آشپزی جلوگیری کنید.

اگر هوای آشپزخانه سنگین است، پنجره را باز کنید یا فن را روشن کنید. هوای تازه می‌تواند به مبارزه با حالت تهوع کمک کند. در مناطق خیلی گرم یا با تهویه بد غذا نخورید.

توصیه‌های غذایی که باید بعد از جلسه شیمی‌درمانی رعایت کنید؟

تا زمانی که رکود متوقف نشود چیزی ننوشید و نخورید.

پس از اتمام، چند جرعه از یک نوشیدنی سبک (مانند آب یا آبگوشت) بنوشید. به‌آرامی و هر بار چند جرعه بنوشید.

هنگامی که توانستید یک نوشیدنی سبک بدون استفراغ بنوشید، به سراغ غذاهای مایع یا سبک بروید. تنها زمانی که احساس بهتری پیدا کردید، می‌توانید غذاهای جامد را دوباره معرفی کنید.

به‌جای سه وعده غذایی اصلی، روزانه پنج یا شش میان وعده بخورید. هنگامی که شروع به خوردن کردید، اگر هر بار کمی غذا بخورید، ادامه دادن آسان‌تر خواهد بود. با غذای موردعلاقه خود شروع نکنید، تا آن را با استفراغ وصل نکنید.

اگر داروهای ضد تهوع مؤثر نیستند، به پزشک مراجعه کنید.

نکات دیگر

با یک متخصص تغذیه مشورت کنید که به شما توصیه می‌کند بعد از استفراغ چه غذاهایی را مجدداً مصرف کنید.

از پزشک خود بخواهید داروهایی برای پیشگیری یا کنترل استفراغ (ضد تهوع یا ضد تهوع) تجویز کند. اگر دارو مؤثر نبود، به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید. پزشک شما ممکن است یکی دیگر را تجویز کند. احتمالاً باید دارو را یک ساعت قبل از جلسه درمانی و چند روز بعد از جلسه مصرف کنید. نوع سرطان و واکنش‌های شما بر مدت‌زمان مصرف آن تأثیر می‌گذارد.

جلوگیری از حالت تهوع در صورت جلوگیری از حالت تهوع می‌توان از استفراغ جلوگیری کرد.

اگر استفراغ زیاد یا بیش از یک یا دو روز است با پزشک خود تماس بگیرید. استفراغ می‌تواند باعث کم‌آبی بدن (کمبود آب در بدن) شود. اگر قادر به نگه‌داشتن مایعات نیستید، باید به پزشک اطلاع داده شود.

قبل از جلسه شیمی‌درمانی چه بخوریم؟

توصیه می‌شود همیشه دستورالعمل‌های دریافتی از تیم پزشکی را دنبال کنید و احتمالاً با کادر پزشکی برای اصلاح هرگونه انتخاب جلسه به جلسه بر اساس پاسخ فردی همکاری کنید. ازنقطه‌نظر کلی، تمایل به طرف‌داری از وعده‌های غذایی سبک و غذاهای آسان هضم است.

مصرف وعده‌های کوچک و مکرر به ۲ تا ۳ وعده در روز ترجیح داده می‌شود، درحالی‌که توصیه می‌شود حتی‌الامکان از وعده‌های غذایی خودداری شود و از غذاهای چرب یا تند که هضم تحمل آن‌ها سخت‌تر می‌شود پرهیز شود.

توصیه می‌شود در طول روز شیمی‌درمانی کم غذا بخورید. به نظر می‌رسد خوردن وعده‌های کوچک به‌آرامی و هرچند ساعت یکبار بهترین نتیجه را دارد. در این روزها از حذف وعده‌های غذایی و خوردن غذاهای چرب، چرب یا تند خودداری کنید.

در طول جلسه واقعی بیمار اغلب به خوردن میان وعده‌های کوچک و مقادیر متوسط ​​مایعات تشویق می‌شود.

رعایت یک رژیم غذایی سالم قبل، حین و بعد از درمان به بدن کمک می‌کند تا با بیماری مبارزه کند، خطر عفونت‌ها را کاهش دهد و به طور مؤثرتری با هرگونه عوارض جانبی شیمی‌درمانی مقابله کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button