۸ روش پایین آوردن آنزیم‌های کبدی

آلانین آمینوترانسفراز (ALT) آنزیمی است که در داخل سلول‌های کبد یافت می‌شود. آنزیم‌های کبدی از جمله ALT به کبد کمک می‌کنند تا پروتئین‌ها را تجزیه کند تا جذب آن‌ها برای بدن آسان‌تر شود. هنگامی که کبد آسیب دیده یا ملتهب می‌شود، می‌تواند ALT را در جریان خون آزاد کند. این باعث می‌شود سطح ALT افزایش یابد. سطح بالای ALT می‌تواند نشان‌دهنده یک مشکل کبدی باشد، به همین دلیل است که پزشکان اغلب از آزمایش ALT هنگام تشخیص بیماری‌های کبدی استفاده می‌کنند. چندین چیز می‌تواند باعث افزایش سطح ALT شود، از جمله: بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، داروهای مسکن بدون نسخه، به ویژه استامینوفن، داروهای تجویزی که برای کنترل کلسترول استفاده می‌شود. مصرف الکل، چاقی، هپاتیت A، B یا C و نارسایی قلبی. ما در این مقاله قصد داریم به روش‌ها پایین آوردن آنزیم‌های کبدی و درمان قطعی آنزیم کبد بپردازیم.

پایین آوردن آنزیم‌های کبدی

ALT چیست و چرا باید آن را کاهش دهیم؟

ALT که مخفف آلانین آمینوترانسفراز می‌باشد، آنزیمی در کبد است. آنزیم‌ها به بدن کمک می‌کنند تا واکنش‌های شیمیایی را به درستی انجام دهند. ALT برای فیلتر کردن سموم از خون، ذخیره مواد مغذی و تولید صفرا ضروری است. آسیب یا التهاب کبد باعث می‌شود که کبد این آنزیم‌ها را در جریان خون آزاد کند و منجر به افزایش سطح ALT در بدن شود.

کاهش سطح ALT می‌تواند به کبد در انجام وظایف خود کمک کند. افراد باید هر دلیلی که باعث افزایش ALT می‌شود، مانند آسیب کبدی یا دیابت با کمک یک متخصص پزشکی درمان کنند. روش‌های طبیعی می‌توانند مکمل درمان پزشکی برای کمک به کاهش سطح ALT باشند.

بیش‌تر بخوانید: آیا آنزیم کبدی بالا کشنده است؟

روش‌های طبیعی پایین آوردن آنزیم‌های کبدی

برای پایین آوردن آنزیم‌های کبدی به روش‌های طبیعی، می‌توانید به موارد زیر توجه کنید. این روش‌ها معمولاً  برای کسانی مناسب هستند که مشکلات کبدی شدید ندارند. روش‌های طبیعی پائین آوردن آنزیم کبدی عبارت‌اند از:

  • نوشیدن قهوه
  • ورزش منظم
  • کاهش وزن اضافی
  • افزایش مصرف اسید فولیک
  • ایجاد تغییرات در رژیم غذایی
  • کاهش کلسترول بالا
  • کاهش مصرف داروها یا مکمل‌ها
  • اجتناب از الکل، سیگار و سموم محیطی

در ادامه به بررسی هر یک از این موارد پرداخته‌ایم. 

نوشیدن قهوه

نوشیدن قهوه می‌تواند به کاهش سطح ALT کمک کند. یک بررسی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که نوشیدن یک فنجان یا بیشتر قهوه در روز باعث کاهش سطح ALT می‌شود. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، خطر ابتلا به سرطان کبد و بیماری مزمن کبدی را بین مصرف کنندگان قهوه و افرادی که قهوه نمی‌نوشند در بیش از ۲۰۰۰۰۰ نفر مقایسه کرد. این مطالعه نشان داد افرادی که روزانه ۲ تا ۳ فنجان قهوه می‌نوشند، در مقایسه با افرادی که قهوه نمی‌نوشند، ۳۸ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد و ۴۶ درصد کمتر در خطر مرگ ناشی از بیماری مزمن کبدی قرار دارند.

علاوه بر این، افرادی که ۴ فنجان یا بیشتر قهوه در روز می‌نوشیدند، ۴۱ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد و ۷۱ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری مزمن کبدی قرار داشتند. محققان مطمئن نیستند که این مورد به دلیل کافئین موجود در قهوه است که خاصیت محافظت از کبد دارد یا به دلیل آنتی اکسیدان‌های موجود در آن می‌باشد.

ورزش منظم

ورزش منظم به بهبود سلامت کبد و پایین آوردن آنزیم‌های کبدی کمک می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد که فعالیت بدنی عامل مهمی در درمان بیماری کبدی است. ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، شنا و دویدن می‌توانند به بهبود عملکرد کبد و کاهش آنزیم‌های کبدی کمک کنند. این ورزش‌ها باعث افزایش عملکرد قلب و عروق می‌شوند و به تخلیه مواد در کبد کمک می‌کنند.

کاهش وزن اضافی

تحقیقات نشان داده است که کاهش وزن عامل مهمی در درمان بیماری کبد چرب و پیشگیری از فیبروز کبد است. کاهش وزن باعث بهبود حساسیت به انسولین و کاهش التهاب می‌شود. ورزش منظم، همراه با کاهش کالری، باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد می‌شود. افزایش ورزش و کاهش کالری دریافتی از طریق یک رژیم غذایی متعادل به کاهش وزن افراد کمک می کند.

افزایش مصرف اسید فولیک

کمبود اسید فولیک خطر آسیب به کبد را افزایش می‌دهد و به طور بالقوه با سرطان کبد ارتباط دارد. افراد می‌توانند با خوردن غذاهای سرشار از فولیک اسید، سلامت کبد خود را بهبود بخشند. در ادامه به معرفی مواد غذایی که سرشار از اسید فولیک پرداخته‌ایم. این مواد غذایی عبارتند از:

  • جگر گاو
  • اسفناج
  • لوبیا چشم بلبلی
  • غلات صبحانه غنی شده
  • مارچوبه
  • کلم بروکسل
  • کاهو
  • آووکادو

مصرف مکمل‌های اسید فولیک نیز می‌توانند به کاهش سطح ALT کمک کنند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۱ با ۴۵۵ شرکت‌کننده نشان داد که افزایش مکمل اسید فولیک باعث کاهش سطح ALT، به‌ویژه در مردان و کسانی که سطح ALT بالایی دارند، می‌شود. محققان دریافتند که دوز روزانه ۰.۸ میلی گرم (میلی گرم) اسید فولیک می‌تواند به کاهش سطح ALT کمک کند.

پایین آوردن آنزیم‌های کبدی

ایجاد تغییرات در رژیم غذایی

مصرف بیشتر سبزیجات سلامت کبد را بهبود می‌بخشد. برای داشتن کبد سالم، بنیاد کبد آمریکا خوردن یک رژیم غذایی متعادل را توصیه می‌کند که شامل موارد زیر است:

  • اجتناب کردن از غذاهای فرآوری شده، به ویژه غذاهای سرخ شده و غذاهای حاوی قند، چربی و نمک بالا
  • اجتناب از صدف‌های خام یا نیم پز
  • افزایش فیبر غذایی با مصرف غلات کامل، میوه و سبزیجات
  • خوردن غذاهای ارگانیک، به کاهش سطح سموم وارد شده به بدن به کبد نیز کمک می‌کند.

کاهش کلسترول بالا

افراد می‌توانند سطح کلسترول بالا را از طریق ورزش منظم و رژیم غذایی سالم که شامل موارد زیر است کاهش دهند:

  • کاهش گوشت و چربی اشباع شده
  • اجتناب از چربی‌های ترانس
  • افزایش فیبر غذایی
  • افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا ۳

کاهش مصرف داروها یا مکمل‌ها

برخی داروها و مکمل‌ها می‌توانند باعث آسیب بیشتر به کبد شوند. مصرف بیش از حد استامینوفن می‌تواند به کبد آسیب برساند. اگر برای افرادی که آسیب کبدی دارند لازم است استامینوفن مصرف کنند، نباید بیش از ۲۰۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنند. افرادی که به طور منظم الکل مصرف می‌کنند باید از مصرف استامینوفن خودداری کنند یا در صورت لزوم آن را در دوزهای بسیار کم مصرف کنند.

مصرف آهن یا ویتامین A اضافی در دوزهای بالا می‌تواند برای کبد مضر باشد. افرادی که سطح ALT بالایی دارند باید با پزشک خود مشورت کنند تا مطمئن شوند که مصرف هر گونه دارو، مکمل یا داروهای گیاهی بی خطر است.

اجتناب از الکل، سیگار و سموم محیطی

الکل می‌تواند آسیب به کبد را افزایش دهد، بنابراین افرادی که سطح ALT بالایی دارند باید از مصرف الکل برای محافظت از کبد در برابر آسیب بیشتر اجتناب کنند. افرادی که سیگار می‌کشند باید سیگار را ترک کنند و افرادی که سیگاری نیستند می‌توانند برای کاهش بار سمی روی کبد از دود سیگار اجتناب کنند. افراد همچنین می‌توانند در صورت امکان از سطوح بالای سموم شیمیایی در هوا اجتناب کنند و از یک دستگاه تصفیه هوا در خانه برای حذف سموم اضافی استفاده کنند.

در مورد بالا بودن آنزیم کبدی در بارداری بیش‌تر بدانید!

کلام آخر

سطوح بالای آنزیم کبدی (ALT) می‌تواند نشانه آسیب کبدی باشد. افراد می‌توانند با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، مانند ورزش منظم و تغییر رژیم غذایی، به پایین آوردن آنزیم‌های کبدی خود کمک کنند. افزایش مصرف فیبر، کاهش چربی‌های اشباع شده و غذاهای فرآوری شده و همچنین مصرف طیف وسیعی از مواد مغذی از میوه‌ها و سبزیجات به کاهش سطوح ALT کمک می‌کنند. افراد در صورت مشاهده علائم آسیب کبدی می‌توانند برای آزمایش ALT به پزشک مراجعه کنند تا بررسی کنند که آیا سطح ALT آنها در محدوده طبیعی است یا خیر.

دیدگاه کاربران

۲۳ مهر ۱۴۰۲

عالی بود توضیح جامع و پر محتوا

۲۳ مهر ۱۴۰۲

عالی و مفید بود

۲۳ مهر ۱۴۰۲

ممنون از توضیح کامل شما

۲۳ مهر ۱۴۰۲

ممنون تشکر از این مقاله

۲۳ مهر ۱۴۰۲

ممنون تشکر از این مقاله تشکر زنده باشید

۲۳ مهر ۱۴۰۲

عالی بود مرسی

۲۳ مهر ۱۴۰۲

ممنون بسیار سودمند و پر بار بود.

۲۳ مهر ۱۴۰۲

باسلام واحترام، بسیار عالی واقعا"استفاده کردم. ممنون

۲۳ مهر ۱۴۰۲

خیلی عالی بود ، میشه گفت از خیلی سایت های دیگه جامع تر و مفید تر است . با سپاس

۲۳ مهر ۱۴۰۲

خدا قوت و خسته نباشید،عالی بود

۲۳ مهر ۱۴۰۲

سلام و بسیار عالی بود جناب دکتر

۲۳ مهر ۱۴۰۲

باسلام از همه سایتا مفیدتر . خلاصه تر و بدون حایشه و خستگی و بسیار شفاف خیلی ممنومم از شما

۲۳ مهر ۱۴۰۲

اطلاعات خیلی خوبی بود خدا قوت و ممنون

۲۳ مهر ۱۴۰۲

خیلی از سایت ها رو در مورد این مبحث مطالعه کردم انصافا مطالب سایت شما شفاف تر و مفیدتر ، میشه گفت حتی کامل تر هم بود ،،، ممنون از شما دوست عزیز

۲۳ مهر ۱۴۰۲

خیلی ممنون عالی بود

۲۳ مهر ۱۴۰۲

درود بسیار مفیدبود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button