پایین بودن هموگلوبین خون چه مشکلاتی را در بدن ایجاد می‌کند؟

هموگلوبین مولکولی است که عملکردهای مختلفی دارد. ابتدا اکسیژن را از ریه‌ها به بقیه بدن می‌رساند و در عوض دی‌اکسید کربنی را دریافت می‌کند که باید دفع شود. همچنین از آهن تشکیل شده است و به لطف شماست که از کمبود این عنصر شیمیایی مهم رنج نمی‌برید. در پایان عمر به صفرا تبدیل می‌شود و باعث هضم غذا و جذب مواد مغذی می‌شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم پایین بودن هموگلوبین خون، تشخیص و بیماری‌های مرتبط با آن بپردازیم.  

همان‌طور که ممکن است متوجه شده باشید، بنابراین، هموگلوبین پایین یک مشکل بزرگ است. در اصطلاح پزشکی به این بیماری کم‌خونی می‌گویند، اما عوامل مختلفی می‌تواند ایجاد شود. در اصل علل فیزیولوژیکی مانند بارداری یا پیری یا پاتولوژیک وجود دارد. یک مقدار تغییریافته که می‌تواند حتی بیماری‌های جدی مانند نارسایی کلیه یا تومور را پنهان کند؛ بنابراین ضروری است که پزشک شما نتایج آزمایشات شما را ببیند و متوجه شود که آیا آزمایشات بیشتری لازم است یا خیر.

پایین بودن هموگلوبین خون

مقادیر طبیعی هموگلوبین

برای اندازه‌گیری سطح هموگلوبین خود، باید آزمایش خون انجام دهید. بااین‌حال، باید بدانید که مقادیر طبیعی باتوجه‌به سن و جنسیت افراد و همچنین تحت‌تأثیر برخی از عناصر خارجی متفاوت است. یک نوزاد تازه‌متولدشده ارقام بالاتری نسبت به یک فرد مسن دارد، درحالی‌که یک زن به دلیل قاعدگی یا بارداری تمایل به تمرکز کمتری دارد.

بنابراین، به‌طورکلی، مقادیر طبیعی هموگلوبین عبارت‌اند از

  • تا ماه اول زندگی: حدود ۱۷ تا ۲۲ گرم در دسی‌لیتر
  • ماه اول تا دوم: حدود ۱۱ تا ۱۵ گرم در دسی‌لیتر
  • دو تا شش ماهگی: حدود ۹.۵ – ۱۴.۰ گرم در دسی‌لیتر
  • شش ماهگی تا دو سال: حدود ۱۱ تا ۱۳ گرم در دسی‌لیتر
  • دو تا شش سال: ۱۱.۵ – ۱۳.۵ گرم در دسی‌لیتر
  • شش تا ۱۲ سال: ۱۱.۵ -۱۵.۵ گرم در دسی‌لیتر
  • مرد بالغ: حدود ۱۴-۱۸ گرم در دسی‌لیتر
  • زن بالغ: حدود ۱۲-۱۶ گرم در دسی‌لیتر
  • مرد بعد از ۵۰ سال: حدود ۱۲.۴ – ۱۴.۹ گرم در دسی‌لیتر
  • زن بعد از ۵۰ سال: حدود ۱۱.۷ – ۱۳.۸ گرم در دسی‌لیتر

همان‌طور که می‌بینید، هموگلوبین بر حسب گرم در دسی‌لیتر خون اندازه‌گیری می‌شود. بااین‌حال، مقادیر مرجع، و همچنین مقادیر حاصل از تجزیه‌وتحلیل شما، ممکن است بسته به آزمایشگاهی که گزارش را تهیه می‌کند، متفاوت باشد. به همین دلیل، شما همیشه باید نتایج را به پزشک خود نشان دهید، او می‌تواند ارزیابی کند که آیا انجام آزمایش‌های بیشتر مناسب است یا خیر.

هموگلوبین پایین (کم‌خونی)

تغییرات کوچک در مقادیر هموگلوبین طبیعی است و می‌تواند به عوامل مختلفی مانند سن، فعالیت بدنی یا یک دوره استرس خاص مرتبط باشد. بااین‌حال، شما باید نگران باشید که سطح به طور قابل‌توجهی پایین‌تر یا بالاتر است و چه زمانی علائم دیگر ظاهر می‌شوند که در ادامه توضیح خواهم داد. به‌طورکلی، زمانی می‌توان از غلظت کم صحبت کرد که اعدادی که در نتیجه ظاهر می‌شوند حدود ۲۰٪ کمتر از محدوده طبیعی باشند. به ارقام ترجمه شده است، یعنی حدود ۱۲ گرم در دسی‌لیتر در مردان و ۱۱ گرم در دسی‌لیتر در زنان.

شرایطی که در آن از هموگلوبین پایین صحبت می‌شود؟

هموگلوبین یک پروتئین محلول است که در داخل گلبول‌های قرمز وجود دارد و اکسیژن را به قسمت‌های بدن می‌رساند.هموگلوبین یک پروتئین محلول است که در گلبول‌های قرمز یافت می‌شود و وظیفه انتقال اکسیژن به قسمت‌های بدن را بر عهده دارد. شرایطی که در آن از هموگلوبین پایین (کم‌خونی ) صحبت می‌کنیم، شرایط پاتولوژیک هستند که می‌توانند از علل مختلفی ناشی شوند:

خونریزی (داخلی یا خارجی)

وضعیتی که در آن ازدست‌دادن خون وجود دارد به طوری که مقدار هموگلوبین کم‌وبیش به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. شرایط نوظهوری و حاد وجود دارد که در آن مقدار هموگلوبین آن‌قدر پایین است که زندگی بیمار را به خطر می‌اندازد، یا شرایط مزمنی وجود دارد که به فرد مبتلا اجازه می‌دهد با آنها کنار بیاید، اما به‌تدریج تحت‌تأثیر علائم مرتبط قرار می‌گیرد.

رژیم غذایی کم آهن

 یک رژیم غذایی نامتعادل کم آهن می‌تواند منجر به کم‌خونی شود که باید با یک رژیم غذایی مناسب‌تر یا با مکمل آهن اضافی اصلاح شود.

کمبود متابولیسم

درصدی از افراد مشکلات متابولیسم آهن دارند که به‌اندازه کافی جذب نمی‌شود (مانند بیماری سلیاک).

سایر آسیب‌شناسی‌ها مانند

نارسایی قلبی، نارسایی کلیوی، بیماری‌های انکولوژیک، لوسمی، بیماری‌های التهابی روده، جراحی روده، اهدای مکرر خون، خونریزی‌های مکرر بینی می‌توانند منجر به بیماری کم‌خونی شوند.

علائم و نشانه‌های مرتبط با پایین بودن هموگلوبین خون

علائم مرتبط با بیماری کم‌خونی عبارت‌اند از

رنگ‌پریدگی، تاکی‌کاردی، تاکی پنه، افت فشارخون، ازدست‌دادن اشتها، استنی حتی با کوچک‌ترین تلاش، تنگی نفس.

از نظر بصری، سوژه کم خون ظاهر می‌شود

صلبیه و لثه‌های رنگ‌پریده، سفیدرنگ، خسته. در صورت خونریزی خارجی نیز می‌توان منبع خونریزی را مشاهده کرد یا علائم غیرمستقیم خونریزی داخلی مانند: مدفوع با خون قرمز روشن، ملانا، هماتمز، اپیستاکسی را تشخیص داد.

پایین بودن هموگلوبین خون

علائم پایین بودن هموگلوبین خون

اگر دچار افت شدید سطح هموگلوبین شده‌اید، عمدتاً به دلیل احساس خستگی گسترده و رنگ‌پریدگی صورت متوجه آن خواهید شد. با بدتر شدن این وضعیت، احساس سرگیجه، همراه با حالت تهوع و استفراغ نیز خواهید داشت. با کاهش اکسیژن‌رسانی به بافت‌های شما، قلب با تلاش برای ارسال خون بیشتر پاسخ می‌دهد. در نتیجه، تظاهرات دیگر می‌تواند افزایش نبض و تاکی‌کاردی باشد.

سردرد و ضعف عمومی نیز مکرر است که می‌تواند منجر به درد و لرز عضلانی شود. بااین‌حال، این علائم عمدتاً به وضعیت کم‌خونی هیپوکرومیک اشاره دارد. بااین‌حال، وقتی کمبود هموگلوبین مشکلات جدی‌تری را پنهان می‌کند، علائم متفاوتی را بر اساس آسیب‌شناسی ایجاد می‌کند.

تشخیص و درمان کم‌خونی

تشخیص کم‌ خونی خیلی سریع با آزمایش خون انجام می‌شود که نمونه آن در آزمایشگاه آنالیز می‌شود یا با استفاده از دستگاه‌های تشخیص فقط هموگلوبین با گرفتن نمونه مویرگی.

هدف از درمان، بازگرداندن آنچه برای افزایش هموگلوبین لازم است، دررابطه‌با علت محرک است. انتقال خون درمان اصلی در صورت کم‌خونی شدید است، مانند موارد خونریزی شدید در حال پیشرفت (تروما/زخم بزرگ معده، مشکلات پس از جراحی)، یا در بیماران مبتلا به کم‌خونی مزمن که از کم‌خونی رنج می‌برند. بسیار کمتر از حد آزمایشگاهی است.

در هر صورت، برای حل وضعیت پاتولوژیک، مانند خونریزی (داخلی یا خارجی)، همچنین لازم است که علت اصلی فقدان درمان شود تا اطمینان حاصل شود که ادغام مجدد دوباره از بین نمی رود. در موارد کمبودهای تغذیه ای یا بیماری‌های مزمن، ارزیابی مصرف مکمل ها ویا در صورت لزوم تزریق گلبول‌های قرمز ضروری است.

عوارض مرتبط با کم‌خونی پایین بودن هموگلوبین خون

کم‌خونی باید به‌سرعت درمان شود، زیرا چیزی که از آن ناشی می‌شود کمبود اکسیژن به بافت‌ها و اندام‌های بدن است، با خطر بالای آسیب رساندن به ساختارهای ثانویه، تا ساختارهای نجیب مانند مغز، قلب و کلیه‌ها. به خطر افتادن اندام‌های نجیب می‌تواند حتی در مدت‌زمان بسیار کوتاهی منجر به مرگ بیمار شود.

دیدگاه کاربران

۱۰ فروردین ۱۴۰۱

سلام. من دوسال میشد رنگ صورتم تیره وزرد بود کلا از گردن به بالا تیره بود پوستم .یه چن ماهی میشد سرگیجه داشتم پله هارو می فتم بالا تپش قلب میگرفتم و نبض پشت گردنمو احساس میکردم . چن روز پیش رفتم آزمایش دادم همو گلوبینم ۶ هستش.آیا خیلی خطرناکه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button