درمان هدفمند یا تارگت تراپی در اصل اثر هدفمند بر روی تومور دارد، اما در برخی موارد میتواند عواقب نامطلوبی ایجاد کند که نتیجه عملکرد بیولوژیکی این گروه از داروها است. در اغلب موارد عوارض درمان هدفمند با دارو همراه نیست، اما با اثر روی هدف همراه است. واکنشهای نامطلوب داروهای هدفمند میتواند با موارد زیر آشکار شود:
- سیستم قلبی عروقی
- دستگاه گوارش
- پوستها

در این مقاله می خوانید :
عوارض درمان هدفمند بر سیستم قلبی عروقی
همانطور که گفته شد، درمان هدفمند میتواند روی سیستم قلبی و عروقی ما تأثیر بگذارد. بهعنوانمثال، داروی هدفمند آواستین (بواسیزوماب) میتواند باعث فشارخون شریانی شود. این عارضه در حدود ۳ تا ۷ درصد در زمان انجام درمان هدفمند بهتنهایی مشاهده میشود و در ترکیب با شیمیدرمانی به ۲۷ درصد افزایش مییابد.
یکی دیگر از عوارض قلبی عروقی درمان هدفمند، اختلال عملکرد بطن چپ است. خطر ابتلا به اختلال عملکرد بطن چپ در طول درمان با تراستوزوماب امتانسین (Kadcyla) افزایش مییابد.
مواردی از LVEF کمتر از ۴۰% گزارش شده است که نشاندهنده خطر احتمالی ابتلا به نارسایی احتقانی قلب علامتدار است.
عوارض جانبی درمان هدفمند برای دستگاه گوارش
عارضه جانبی اصلی گوارشی اسهال است، اما این اتفاق تنها با چند داروی هدفمند رخ میدهد.
به طور خاص، اسهال میتواند هنگام مصرف مهارکنندههای EGFR ایجاد شود. در سرطان ریه، داروهای هدفمند erlotinib، gefitinib، lapatinib باعث اسهال در ۶۰-۴۰٪ بیماران میشود.
در سرطان روده بزرگ، داروهای cetuximab (Erbitux) و panitumumab (Vectibix) ، حدود ۲۱ درصد از بیماران را دچار اسهال میکنند.
یکی دیگر از عوارض احتمالی درمان هدفمند، سمیت کبدی یا افزایش تستهای عملکرد کبد است که میتواند در طول درمان با طیف گستردهای از گروههای دارویی هدفمند رخ دهد.
بهعنوانمثال، یک عارضه جانبی داروی تراستوزوماب امتانسین (Kadcyla) که در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان HER2 مثبت موضعی پیشرفته یا متاستاتیک استفاده میشود، سمیت کبدی است.
عمدتاً با افزایش بدون علامت در فعالیت آمینوترانسفرازهای درجه ۱-۴ ظاهر میشود که با اثر تجمع مشخص میشود. همچنین در میان عوارض داروی Kadcyla مواردی از اختلالات جدی کبدی – صفراوی و همچنین آسیب کبدی ناشی از دارو منجر به مرگ شد. دگرگونی خوشخیم پارانشیم کبد نیز با تشکیل چندین گره کوچک احیاکننده امکانپذیر است که باعث افزایش فشارخون پورتال با منشأ غیر سیروتیک میشود.
داروی هدفمند راموسیروماب (Cyramza) مورداستفاده در درمان سرطان معده و تومورهای مری میتوانند باعث سوراخ شدن دستگاه گوارش شوند.
اثرات درمان هدفمند بر روی پوست
واکنشهای پوستی خاص شایعترین عارضه جانبی پوستی درمان هدفمند است و با تمام مهارکنندههای EGFR رخ میدهد.
واکنشهای پوستی ممکن است شامل آکنه، خشکی، ترک، خارش پوست، حساسیت به نور، هایپرپیگمانتاسیون، اگزما و تغییر در ساختار ناخن و مو باشد. بهویژه، در طول درمان هدفمند سرطان کولورکتال با Erbitux (Cetuximab)، بثورات پوستی با شدت متفاوت در ۸۱-۸۳٪ از بیماران مشاهده میشود.
واکنشهای سمی پوستی بهندرت شرایط تهدیدکننده زندگی هستند، اما میتوانند باعث ناراحتی روانی جدی برای بیمار شوند و باعث ناراحتی عاطفی شوند.
در برخی از بیمارانی که درمان هدفمند را بهتنهایی یا همراه با شیمیدرمانی دریافت میکنند، پوست بسیار آسیبپذیر، حساس شده و نیاز به مراقبت ویژه دارد؛ بنابراین، توصیه میکنیم در طول درمان ضد تومور، طیف وسیعی از محصولات مراقبتی داروخانه را انتخاب کنید.
این به شما امکان میدهد تا روند بهبودی را تسریع کنید و پوست آسیبدیده و تحریک شده را بازیابی کنید و همچنین اثرات درمان هدفمند یا شیمیدرمانی را بر روی پوست از بین ببرید.
یادآوری این نکته ضروری است که با گذشت زمان، در اکثر بیماران، واکنشهای پوستی ضعیف میشود، پس اتمام تجویز اربیتوکس یا کاهش دوز آن، به طور قابلتوجهی واکنشهای پوستی کاهش مییابد و پس از قطع کتوکسیماب، معمولاً بدون هیچ عواقبی کاملاً ناپدید میشوند.

سایر موارد مهم در عوارض درمان هدفمند
کاهش گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها
درمان میتواند عوارض جانبی بر روی خون و مغز استخوان داشته باشد و منجر به موارد زیر شود:
تعداد کم گلبولهای سفید خون (لکوپنی)، بهویژه لنفوسیتها (لنفوپنی). این کاهش منجر به افزایش خطر عفونت میشود؛ زیرا دفاع بدن کاهش مییابد.
کاهش گلبولهای قرمز خون (کمخونی) که مسئول حمل اکسیژن در سراسر بدن است. کمخونی عمدتاً با رنگپریدگی و خستگی ظاهر میشود که با استراحت بهبود نمییابد.
کاهش تعداد پلاکتها (ترومبوسیتوپنی) که مسئول لخته شدن خون است. کاهش پلاکتها خطر کبودی و خونریزی (عمدتاً در لثهها) را افزایش میدهد.
تعداد گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها میتواند به طور قابلتوجهی و همزمان کاهش یابد که البته نادر است. آزمایش خون به طور منظم برای بررسی سطح گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها انجام میشود. در موارد نادر، تزریق گلبولهای قرمز یا پلاکتها نیز انجام میشود.
در صورت تب (بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد به مدت بیش از ۶ ساعت) یا اگر احساس خوبی ندارید (لرز، اسهال یا استفراغ شدید)، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
واکنشهای آلرژیک
سورافنیب مانند هر دارویی میتواند منبع آلرژی باشد. در صورت تورم صورت، لبها و زبان، تنگی نفس، تب، واکنشهای جدی پوستی (خارش، قرمزی، جوشها)، مشکل در تنفس به پزشک خود اطلاع دهید.
شایعترین عوارض جانبی داروهای درمان هدفمند
به طور خلاصه میتوان موارد زیر را بهعنوان شایعترین عوارضی که داروهای هدفمند ایجاد میکند معرفی کرد:
- اسهال، در صورت اسهال مداوم یا همراه با تب یا استفراغ باید بستری شدن در بیمارستان را در نظر گرفت.
- نقض کبد
- ظاهر یک راش پوستی
- ریزش مو و ناخن
- اختلالات خودایمنی
در اغلب تارگت تراپیها، تظاهرات پوستی مشاهده میشود. واکنشهای پوستی ممکن است در همان ابتدای درمان ظاهر شوند و برای مدت طولانی باقی بمانند. این شامل:
- بثورات و خارش
- پوست خشک
- ظهور لکههای پیری یا نواحی تیره پوست
البته برخی از عوارض جانبی ممکن است نشاندهنده اثربخشی درمان هدفمند باشند، برای مثال، ظاهر و شدت یک بثورات آکنه مانند با داروهای خاص نشاندهنده پاسخ بهتر به درمان است. در صورت بروز هرگونه عوارض، حتماً به پزشک معالج خود اطلاع دهید یا بتواند با تجویز دارو و اقدامات لازم، عوارض جانبی را کنترل کند.