انواع سرطان پوست؛ بررسی تمام سرطان های پوستی شایع و نادر

سرطان پوست همان طور که از نامش پیداست، در پوست ظاهر می شود. پوست از سلول های مختلفی تشکیل شده است. از همین جهت، اینکه سرطان در کدام محل سلول ها به وجود آمده است نوع آن را مشخص می کند. به عنوان مثال اگر سرطان در سلول هایی که رنگدانه پوست را تعیین می کنند، به وجود آیند؛ با  عنوان ملانوم شناخته می شوند.
وقتی که سلول ها طبق روند طبیعی، یعنی رشد در تعداد معین و از بین رفتن بعد از مدت مشخصی ، پیش نروند. مشکلاتی را به وجود می آورند. رشد بیش از حد سلول ها، توده ها را تشکیل می دهد. این توده ها اگر  بدخیم باشند، عنوان سرطان به خود می گیرند.  سلول های سرطانی برای حمله به فضای سایر قسمت های بدن و گرفتن اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز برای زنده ماندن و فعالیت کردن ، به بافتهای اطراف غلبه می کنند. بیشتر سرطان های پوست از لایه بالایی پوست شروع می شود که، اپیدرم نام می گیرند.
در این مقاله انواع سرطان را بررسی کرده ایم؛ و نکاتی که آن ها را از یکدیگر متمایز می کند را، توضیح داده ایم. با ما همراه باشید.

انواع سرطان پوست

انواع سرطان پوست شایع

برخی از شایع‌ترین انواع سرطان پوست شامل ملانوم، کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی است. با این حال، انواع کمتر رایج این نوع سرطان نیز وجود دارد. این‌ها سارکوم کاپوزی، کارسینوم سلول مرکل و کارسینوم غدد سباسه نامیده می‌شوند.

کارسینومای سلول پایه

با نام کارسینوم سلول بازال نیز شناخته می‌شود. یکی از شایع‌ترین انواع سرطان پوست است. معمولا در مناطق پوست سر و گردن که بیشتر در معرض آفتاب قرار می‌گیرند، ایجاد می‌شود. سرطان‌های سلول پایه معمولاً به آرامی رشد می‌کنند و به ندرت اتفاق می‌افتد که به غدد لنفاوی مجاور یا حتی در نقاط دوردست بدن گسترش یا متاستاز پیدا کنند. گسترش در سایر بدن، در صورت عدم درمان رخ می‌دهد ، بنابراین تشخیص و درمان به موقع مهم است. 
سرطان کارسینوم بازال در منطقه‌ای که وجود دارد، می‌تواند بسیار شدت یابد. متاسفانه افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، در معرض خطر زیاد به سرطان سلول پایه جدید در جاهای دیگر بدن، قرار دارند. تقریبا نیمی از افرادی که در پنج سال اول تشخیص به سرطان هستند، باز هم به یک سرطان پایه دیگر مبتلا می‌شوند. 

سرطان سلول سنگفرشی

رتبه ی دوم انواع سرطان پوست در شیوع را، دارد. آنها از سلولهای سنگفرشی تخت تشکیل می شوند که قسمت عمده ای از اپیدرم بیرونی ، خارجی ترین لایه پوست را تشکیل می دهد. این نوع سرطان پوست هم معمولاً در مناطقی از پوست که در معرض آفتاب قرار گرفته اند مانند گردن ، گوش ها ، صورت یا پشت دست دیده می شود ، اما ممکن است در  ناحیه ی پوستی مناطق دیگر نیز بروز کند. سرطان های سلول سنگفرشی معمولاً به آهستگی رشد می کنند و گسترش یا متاستاز آنها غیرمعمول است. اما بیشتر از کارسینوم سلول بازال به بافت چربی زیر پوست حمله کرده و یا حتی بیشتر گسترش می یابد.

ملانوم

نوع دیگر و جدی سرطان پوست می باشد. برخی از سلول های پوستی وظیفه تولید رنگدانه را دارند که به ملانین معروف می باشند. سرطان ملانوم در ملانوسیت ها (ملانین) ، ایجاد می شوند. این سلول ها زمانی که در معرض آفتاب قرار می گیرند، تیره می شوند و این یک واکنش محافظ برای محافظت از لایه های عمیق پوست در برابر اثرات مضر اشعه UV است.

سرطان سلول مرکل

 این شکل نادر اما تهاجمی سرطان پوست می باشد.  از سلول های مرکل آغاز می شود که همراه با انتهای عصب می باشد، و  حس لامسه را به پوست می دهد. سرطان سلول مرکل هم  در مناطقی از پوست در معرض آفتاب مانند صورت یا پوست سر شایع می باشند. افراد بالای ۵۰ سال با سیستم ایمنی به خطر افتاده بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان پوست هستند. سرطان سلول مرکل ممکن است در مغز ، استخوان ها ، کبد یا ریه ها متاستاز ایجاد کند.

در مورد سرطان پوست بیش‌تر بخوانید!

سرطان سلول مرکل

سرطان‌های نادر پوست

انواع دیگر سرطان پوست بسیار نادر است، که عبارت اند از: 

سارکوم Kaposi (KS)

توسط ویروس هرپس انسانی ۸ ایجاد می‌شود. این سرطان معمولاً به صورت ضایعات یا تومورهایی روی پوست ظاهر می‌شود. این تومورهای بدخیم همچنین می‌توانند در دهان، ریه‌ها یا دستگاه گوارش ایجاد شوند. بیشتر بیماران KS به HIV ، ویروسی که باعث ایدز می‌شود نیز، مبتلا هستند. KS در سایر بیمارانی که سیستم ایمنی بدن آنها به شدت آسیب دیده است نیز، رخ می‌دهد.

کراتوز اکتینیک

یک رشد پیش سرطانی است که باید به موقع درمان شود. زیرا اگر درمان نشود می‌تواند به سرطان پوستی دیگری به نام کارسینوم سلول سنگفرشی تبدیل شود. این رشد در خوشه‌های پوستی که در اثر تابش اشعه ماورا بنفش (UV) آسیب دیده‌اند، دیده شود.

لنفوم پوستی

نوعی لنفوم غیر هوچکین است. بیشتر موارد لنفوم در غدد لنفاوی تشکیل می‌شود، که غدد کوچکی هستند که در بدن پخش شده و سلول‌های T و B، سلول‌های بیماریزا را تولید می‌کنند که به آن‌ها لنفوسیت نیز می‌گویند. اما ممکن است لنفوم در بافت لنفاوی دیگری از جمله طحال، مغز استخوان و پوست نیز ایجاد شود. این سرطان نادر گاهی به صورت بثورات یا برجستگی‌های پوستی ظاهر می‌شود.

Keratoacanthoma

به طور معمول تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) هستند که به آرامی رشد می‌کنند و اغلب خود به خود از بین می‌روند. تومورهای کراتوآکانتوما که به رشد خود ادامه می‌دهند اغلب مانند نوعی کارسینوم سلول سنگفرشی درمان می‌شوند.

علائم سرطان پوست چیست؟

مهم‌ترین علامت سرطان پوست ایجاد لکه جدید روی پوست یا تغییر در اندازه، شکل یا رنگ لکه است. یکی دیگر از نشانه‌های مهم این است که جای زخم پوست با سایر اسکارهای روی پوست شما متفاوت به نظر می‌رسد. رشد غیر طبیعی و تغییر شکل خال‌ها، ضایعات، لایه‌برداری پوست و زخم‌های متورم از علائم شایع سرطان پوست هستند.

در اینجا تغییراتی وجود دارد که باید هنگام بررسی پوست خود برای هر گونه علائم سرطان پوست به آنها توجه کنید:

  • تغییر در اندازه، شکل یا رنگ خال‌ها
  • خال‌های خارش دار و دردناک
  • خال‌های نامتقارن با لبه‌های نامنظم
  • زخم‌های خونریزی دهنده و التیام نیافته
  • برجستگی‌های براق قرمز یا گوشتی روی پوست
  • خال‌ها و ضایعات تازه ایجاد شده یا تغییر رنگ داده شده
  • تورم زیر پوست در نواحی مانند گردن، زیر بغل یا کشاله ران
  • احساس خستگی
  • ضایعاتی که به صورت توده رشد می‌کنند و متورم می‌شوند

در مورد پیشگیری از سرطان پوست بیش‌تر بخوانید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button