سرطان پروستات، پس از سرطان معده و سرطان پوست، سومین نوع شایع سرطان در میان مردان ایرانی به حساب میآید. آمارها نشان میدهد که ۱۶٫۹۳ درصد از مردان ایرانی به این بیماری مبتلا میشوند. یکی از علل اصلی ابتلا به سرطان پروستات، افزایش ریسک با بالا رفتن سن است. حدود ۶۰ درصد از تشخیصهای این بیماری مربوط به سنین بالای ۶۵ سال است. همچنین، عوامل ژنتیک و نژاد نیز نقش مهمی در بروز این نوع سرطان دارند. برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات، اقداماتی مؤثر و ضروری وجود دارد. اولین گام در این راستا، حفظ سلامت بدن و رعایت اصول بهداشتی است. آگاهی از نحوه تغذیه سالم، مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها، و حضور فعالیتهای ورزشی منظم از جمله اقداماتی هستند که میتوانند به پیشگیری از سرطان پروستات کمک کنند.
در این مقاله می خوانید :
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات یک نوع سرطان است که در پروستات، یک غدد جزئی از سیستم تناسلی مردانه، ایجاد میشود. پروستات یک غده جزئی از سیستم تناسلی مردانه است که در قسمت زیرین مثانه و اطراف لوله ادراری قرار دارد. سرطان پروستات زمانی ایجاد میشود که سلولهای پروستات بهطور غیرطبیعی و ناپیوسته شروع به رشد نامنظم و ناقص میکنند. این رشد سلولی میتوانند به سایر اجزای بدن گسترش یابند و تشکیل تومور یا گلبولهای سرطانی دهند. در بسیاری از موارد، این نوع سرطان ابتدا به طور محدود در پروستات شروع به رشد میکند و به مرور زمان ممکن است به مناطق دیگر از بدن منتقل شود، این فرآیند را به عنوان پخش (متاستاز) مینامند.
عوامل خطر سرطان پروستات
همانطور که گفتیم؛ با قطعیت کامل نمیتوان گفت که، چه مواردی احتمال ابتلا شدن یا نشدن به سرطان پروستات را، افزایش یا کاهش میدهد. اما میتوان با رعایت برخی نکات و افزایش آگاهی، میزان این احتمال را تغییر داد. برخی از عوامل خطر را نمیتوان از بین برد یا کاهش داد. اما برخی با انجام موارد پیشگیری به طور قابل توجهی کاهش مییابند. عوامل خطر شایع عبارتاند از:
- افزایش سن
- داشتن سابقه خانوادگی
- داشتن بیماری های ژنتیکی در خود یا خانواده
- چاقی و اضافه وزن
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد شیمیایی
راههای پیشگیری از سرطان پروستات
عوامل مختلفی باغث به وجود سرطان پروستات در مردان میشوند. اگر موارد زیر را انجام بدهید به طور قابل توجهی، میزان درگیری با این سرطان را کاهش میدهد. حفظ سلامتی، مهمترین مسئله در زندگی همهی انسانها است، که همیشه باید حواسمان به آن باشد. پیشگیری از سرطان پروستات شامل موارد زیر میشود:
رژیم غذایی سالم داشته باشید
چربی و کلسترولهای اضافی را از برنامهی غذاییتان حذف کنید. مصرف منظم غذاهای پر چرب به ویژه چربی حیوانی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد. برای کاهش میزان چربی مصرفی روزانه، غذاهای چرب را محدود کنید. به عنوان مثال مقدار چربی را که هنگام پخت و پز به غذاها اضافه میکنید، کاهش دهید. محصولات لبنی کم چرب را جایگزین محصولات پرچرب کنید. از گوشت سوخته نیز، پرهیز کنید. گوشت سوخته، از سرخ کردن یا کباب کردن در دمای بالا ، ممکن است یک ترکیب شیمیایی تولید کند که منجر به سرطان شود.
افزایش فعالیت جنسی
مردانی که فرایند انزال بیشتری داشته باشند کمتر درگیر این بیماری میشوند. از شریک جنسی خود، بخواهید ارتباط جنسی بیشتری با شما برقرار کند.
ورزش کنید
مطالعات در مورد ورزش و خطر سرطان پروستات، نشان داده است؛ در مردانی که ورزش میکنند خطر ابتلا به سرطان پروستات کمتری وجود دارد. ورزش کردن در حفظ سلامتی شما بسیار موثر است. علاوه بر کمک در رسیدن به یک وزن سالم، ورزش میتواند باعث کاهش التهاب، بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و مقابله با برخی از تأثیرات منفی زندگی شود. عادت کنید روزانه به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید. کم تحرکی میتواند هم عامل خیلی بیماریها شود و هم اینکه انتقال بیماریها را افزایش دهد.
سیگار را ترک کنید
ترک سیگار نه تنها در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر است بلکه در حفظ سلامتی قلب و ریهها خیلی کمک میکند.
خوردن میوهها و سبزیجات را، افزایش دهید
در روز تعداد میوه و مقدار سبزیجات بیشتری مصرف کنید. میوهها و سبزیجات پر از ویتامین و مواد مغذی هستند که تصور میشود خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد، اگرچه تحقیقات ثابت نکرده است؛ که هیچ ماده مغذی خاصی، برای کاهش خطر شما تضمین شده باشد. همچنین خوردن میوه و سبزیجات بیشتر، باعث میشود، فضای کمتری برای غذاهای دیگر مانند غذاهای پرچرب داشته باشید. سعی کنید خوردن گوجه به صورت روزانه را هرگز فراموش نکنید. خوردن میوه و سبزیجات را برای میان وعده در نظر بگیرید.
با روشهای نوین درمانی سرطان پروستات بیشتر آشنا شوید!
ویتامین D زیاد بخورید
اکثر افراد به اندازه کافی ویتامین D دریافت نمیکنند. داشتن ویتامین D کافی در بدن به محافظت در برابر سرطان پروستات و بسیاری از شرایط دیگر کمک میکند. غذاهای غنی از ویتامین D شامل روغن جگر ماهی، ماهی قزل آلا و قارچهای خشک میشوند. از آنجا که آفتاب منبع بهتر و در دسترس ویتامین D است، بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند هر روز ۱۰ دقیقه در معرض آفتاب قرار بگیرید. در صورت کمبود شدید این ویتامین، پزشکان مصرف مکملهای ویتامین D را توصیه میکنند.
کاهش میزان مصرف لبنیات
مقدار لبنیات را که روزانه میخورید کاهش دهید. در مطالعات انجام شده، مردانی که بیشترین محصولات لبنی را مصرف میکردند مانند شیر، پنیر و ماست هر روز بیشترین خطر ابتلا به سرطان پروستات را داشتند. اما نتایج مطالعه متفاوت بوده است و تصور میشود که خطر مرتبط با محصولات لبنی کم باشد
حفظ وزن سالم و دوری از چاقی
مردانی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها عدد ۳۰ یا بالاتر از آن باشند، خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش مییابد. اگر اضافه وزن دارید ، حتما روی کاهش وزن کار کنید. برای رسیدن به این هدف، تعداد کالری دریافتی در روز را کاهش دهید و میزان ورزش روزانه خود را افزایش دهید. اما اگر از وزن خوبی برخوردار هستید، با ورزش بیشتر روزهای هفته و انتخاب یک رژیم غذایی سالم که سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل باشد، برای حفظ آن تلاش کنید. چاقی میتواند یک عامل خطر برای ایجاد سرطان پروستات تهاجمی باشد. به طور کلی، کاهش وزن و حفظ وزن سالم حتی با افزایش سن نیز، میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان و بسیاری از مشکلات سلامتی کمک کند.
چای سبز و سویا بخورید
آزمایشات بالینی نشان داده است که سویا سطح PSA را کاهش میدهد و چای سبز به مردانی که در معرض خطر بالای سرطان پروستات هستند کمک می کند خطر خود را کاهش دهند.
داروهای شیمیایی
مردانی که مبتلا به هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) باشند. اغلب موارد با داروهای دی هیدروتستوسترون (DHT) تحت عنوانهای فیناستراید و دوتاستراید، تحت درمان قرار میگیرند. این داروها توانایی کاهش سرطان پروستات رانیز دارند.