گالاکتوره وضعیتی است که در آن شیر از سینه نشت میکند. علامت اصلی گالاکتوره زمانی است که در افرادی که باردار یا شیرده نیستند اتفاق میافتد. این وضعیت ناشی از تحریک، دارو یا اختلال غده هیپوفیز است. ما در این مقاله به بررسی بیماری گالاکتوره و همچنین درمان ترشحات سینه پرداختهایم. تا آخر این مقاله همراه ما بمانید.
در این مقاله می خوانید :
- ۱ گالاکتوره چیست؟
- ۲ گالاکتوره چه کسانی را تحت تأثیر قرار میدهد؟
- ۳ شایعترین علت گالاکتوره چیست؟
- ۴ علائم گالاکتوره چیست؟
- ۵ آیا گالاکتوره واقعاً شیر است؟
- ۶ گالاکتوره چگونه تشخیص داده میشود؟
- ۷ درمان ترشحات سینه یا گالاکتوره چگونه است؟
- ۸ چه عوارضی با گالاکتوره همراه است؟
- ۹ گالاکتوره چقدر طول میکشد؟
- ۱۰ عوامل خطر گالاکتوره چیست؟
- ۱۱ پیش آگهی درمان ترشحات سینه
گالاکتوره چیست؟
گالاکتوره زمانی اتفاق میافتد که سینهها به طور غیرمنتظرهای شیر یا ترشحاتی شبیه شیر تولید میکنند. این ترشحات نوک سینه ممکن است به خودی خود یا هنگام لمس از سینه نشت کند. ربطی به تولید شیر در شیردهی یا بارداری ندارد. گالاکتوره گاهی اوقات نشاندهنده یک بیماری زمینهای است، اما اغلب به دلیل مصرف زیاد پرولاکتین ایجاد میشود. پرولاکتین هورمونی است که باعث تولید شیر میشود. این غده توسط غده هیپوفیز، غدهای در پایه مغز ساخته شده است.
گالاکتوره چه کسانی را تحت تأثیر قرار میدهد؟
گالاکتوره اغلب در زنان رخ میدهد، اما میتواند در مردان نیز ایجاد شود. این بیماری در افرادی که در سنین باروری (بین ۲۰ تا ۳۵ سال) هستند و باردار بودهاند، شایعتر است.
شایعترین علت گالاکتوره چیست؟
شایعترین علت گالاکتوره یک تومور خوش خیم (نه سرطانی) روی غده هیپوفیز است. تومور باعث میشود که غده هیپوفیز بیش از حد پرولاکتین تولید کند (هیپرپرولاکتینمی). پرولاکتین هورمونی است که مسئول تولید شیر پس از زایمان است. پرولاکتین اضافی بدن فرد را فریب میدهد تا فکر کند باید لاکتات بدهد (یا شیر بسازد)، به همین دلیل است که شیر را از نوک سینههای فرد ترشح میشود.
علل دیگر عبارتند از:
- مصرف داروها از جمله قرصهای ضد بارداری، داروهای فشار خون یا داروهای ضد افسردگی.
- تحریک بیش از حد سینهها (از طریق فعالیت جنسی، خودآزمایی مکرر پستان).
- اختلالات تیروئید.
- بیماری مزمن کلیوی.
- مصرف مکملهای گیاهی مانند شنبلیله یا دانه رازیانه.
- استفاده از مواد افیونی.
- آسیب یا ضربه به نخاع.
علائم گالاکتوره چیست؟
علامت اصلی گالاکتوره، نشت ترشحات سفید روشن و شیر مانند در زمانی است که فرد شیرده یا باردار نیست. معمولاً هر دو سینه را تحت تأثیر قرار میدهد و اگر نوک سینه خود را فشار دهید یا به خودی خود نشت کند، ممکن است از آن مایعی خارج شود. سایر علائم مرتبط با گالاکتوره ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آمنوره (قاعدگیهای نادر یا متوقف شده).
- خشکی واژن.
- سردرد.
- کاهش میل جنسی.
- موهای جدید روی سینه یا چانه شما رشد میکند.
- آکنه.
- اختلال در نعوظ.
آیا گالاکتوره واقعاً شیر است؟
شیری که هنگام ابتلا به گالاکتوره از سینه نشت میکند، توسط همان هورمون (پرولاکتین) تولید میشود که شیر مادر را در افرادی که تازه زایمان کردهاند تولید میکند.
گالاکتوره چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشکان متخصص گالاکتوره را از طریق برخی از موارد زیر تشخیص میدهند:
- معاینه فیزیکی سینهها و نوک سینهها.
- تجزیه و تحلیل ترشحات نوک سینه.
- بررسی سابقه پزشکی خود از جمله داروهایی که مصرف میکنید.
- آزمایش خون برای بررسی سطح پرولاکتین (هورمون تولید کننده شیر) در بدن.
- آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید.
- یک تست بارداری.
- تستهای تصویربرداری مانند ماموگرافی یا سونوگرافی برای بررسی بافت پستان.
- تستهای تصویربرداری به نام سیتیاسکن (توموگرافی کامپیوتری) و امآرآی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) برای جستجوی تومور در داخل یا نزدیک غده هیپوفیز.
درمان ترشحات سینه یا گالاکتوره چگونه است؟
درمان ترشحات سینه، بسته به علت بیماری متفاوت است. در برخی افراد بدون هیچ درمانی به خودی خود از بین میرود. برای مدیریت این وضعیت، پزشک موارد زیر را توصیه میکند.
- مصرف داروهایی مانند کابرگولین و بروموکریپتین برای کاهش سطح پرولاکتین.
- اجتناب از اعمال یا فعالیتهایی که بیش از حد تحریک میکنند.
- قطع یا تغییر داروها.
- مصرف دارو برای درمان کم کاری تیروئید در صورت کم کاری تیروئید.
- پوشیدن لباسهای گشاد برای کاهش اصطکاک روی نوک سینهها.
- پوشیدن پد سینه برای جذب نشتی.
در مواردی که تومور هیپوفیز باعث گالاکتوره میشود، تومور معمولاً خوش خیم است (غیر سرطانی). اگر تومور هیچ عارضه دیگری ایجاد نکند، ممکن است پزشک تشخیص دهد که درمان غیرضروری است. اگر درمان تومور هیپوفیز ضروری باشد، معمولاً شامل دارو برای کوچک کردن تومور است. در موارد نادر، ممکن است برای برداشتن یا کوچک کردن تومور هیپوفیز به جراحی یا پرتودرمانی نیاز داشته باشید. هرچه سریعتر گالاکتوره را تشخیص دهید، درمان ترشحات سینه راحتتر خواهد بود.
چه عوارضی با گالاکتوره همراه است؟
برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان ترشحات سینه ممکن است عوارضی از جمله ناباروری و مشکلات بینایی داشته باشند. گاهی اوقات تومور هیپوفیز باعث کاهش سطح استروژن میشود. افرادی که سطح استروژن پایینی دارند در معرض افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.پزشک متخصص ممکن است مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی حاوی استروژن را برای کاهش این خطر توصیه کند.
گالاکتوره چقدر طول میکشد؟
ترشحات سینه یا گالاکتوره بسته به علت آن متفاوت است. هنگامی که درمان گالاکتوره را دریافت کردید، ترشحات شیری رنگ باید کاهش یابد. اگر منشا گالاکتوره یک تومور هیپوفیز باشد که نیاز به دارو، جراحی یا پرتودرمانی دارد، درمان ممکن است بیشتر طول بکشد.
عوامل خطر گالاکتوره چیست؟
افرادی که در معرض خطر ابتلا به گالاکتوره هستند شامل زنان و افرادی که در هنگام تولد بین سنین ۲۰ تا ۳۵ سال قرار دارند و کسانی که قبلاً زایمان کردهاند، هستند.
پیش آگهی درمان ترشحات سینه
گالاکتوره یا ترشحات سینه اغلب بدون درمان از بین میروند. اجتناب از چیزهایی که باعث گالاکتوره میشوند بهترین راه برای جلوگیری از بروز آن است. اگر یک تومور هیپوفیز باعث این بیماری شده باشد، ممکن است پزشک از فرد بخواهد که یک سیتی یا MRI سالانه انجام دهید تا علائم رشد را جستجو کنید.
کلام آخر
گالاکتوره وضعیتی است که باعث میشود در زمانی که باردار نیستید یا به تازگی زایمان نکردهاید، شیر از سینهها نشت کند. اگرچه ممکن است خجالتآور باشد، اما یک وضعیت تهدید کننده زندگی نیست و با درمان از بین میرود. سعی کنید از پد سینه زیر لباس خود استفاده کنید تا نشتهای تصادفی را جذب کنید.
گالاکتوره یک بیماری قابل درمان است. اگر گالاکتوره به دلیل وجود تومور در غده هیپوفیز باشد، معمولاً یک تومور غیرسرطانی است که به خوبی به درمان پاسخ میدهد.
گالاکتوره باعث افزایش وزن نمیشود. با این حال، پرولاکتین بیش از حد و اختلالات تیروئید هر دو با افزایش وزن مرتبط هستند. اگر در حال افزایش وزن و گالاکتوره هستید، ممکن است به دلیل افزایش پرولاکتین و عملکرد نامنظم تیروئید باشد.