سرطان بیضه زمانی رخ میدهد که سلولها بدون کنترل در بیضهها رشد کنند. بیضهها اندام جنسی مردانه هستند که اسپرم را میسازند و ذخیره میکنند. همچنین بیضه هورمون تستوسترون را میسازند. آنها در کیسهای در زیر آلت تناسلی به نام کیسه بیضه قرار دارند. در این مقاله به بررسی سرطان بیضه، علائم، علت و درمان آن پرداختهایم. با ما همراه باشید.
در این مقاله می خوانید :
سرطان بیضه چیست؟
هنگامی که سلولهای سرطانی در بیضه رشد میکنند، میتوانند تکثیر شوند و به اندامهای مجاور حمله کنند. آنها همچنین میتوانند جدا شده و از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند. سرطان بیضه نادر است. در میان مردان سفیدپوست، سرطان بیضه کمتر در مردان آفریقایی یا آسیایی دیده میشود. مردان جوان بین ۱۵ تا ۳۵ سال بیشتر به سرطان بیضه مبتلا میشوند. در این گروه سنی، سرطان بیضه شایعترین نوع سرطان است.
سرطان بیضه میتواند به سرعت رشد کند. سرطان بیضه اغلب قابل درمان است، به خصوص زمانی که زود تشخیص داده شود.
علت سرطان بیضه چیست؟
در بیشتر موارد، مشخص نیست که چه چیزی باعث سرطان بیضه میشود. اکثر مردان هیچ عامل خطر شناخته شدهای ندارند. برخی از عواملی که منجر به سرطان بیضه میشوند عبارتنداز:
- بیضهای که از شکم به داخل کیسه بیضه نیفتاده باشد (بیضه نزول نکرده). به طور معمول بیضههای کودک تا ۳ ماهگی به داخل کیسه بیضه میافتد.
- مردان مبتلا به سندرم کلاین فلتر دارای کروموزوم X بیشتری هستند. به طور معمول، مردان دارای یک کروموزوم X و Y هستند.
- داشتن سابقه خانوادگی سرطان بیضه
علائم و خطرات سرطان بیضه
علائم سرطان بیضه عبارتند از:
- تورم یا توده روی بیضه، معمولاً بدون درد
- فشار یا درد مبهم در بیضه، کیسه بیضه، کمر، شکم یا کشاله ران
- احساس سنگینی در کیسه بیضه
- جمع شدن ناگهانی مایع در کیسه بیضه
- هر گونه تغییر در اندازه، شکل یا احساس یک یا هر دو بیضه
بهترین راه برای تشخیص علائم سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه است. هر ماه هنگام استحمام یا دوش گرفتن هر بیضه را بررسی کنید. هر بیضه را بین انگشت شست و انگشت نشانه خود بچرخانید تا توده یا تغییر دیگری را احساس کنید. اگر تغیری را احساس کردید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
آیا راهی برای پیشگیری از سرطان بیضه وجود دارد؟
با انجام خود آزمایی ماهانه بیضه میتوانید سرطان بیضه را تشخیص دهید. چنین معاینه راهی است که مردان میتوانند به دنبال علائم سرطان بیضه باشند. برای انجام خودآزمایی، این مراحل را دنبال کنید. معاینه را بعد از دوش آب گرم یا حمام انجام دهید. گرما پوست کیسه بیضه را شل میکند و احساس هر چیز غیرعادی را آسانتر میکند.
از هر دو دست برای بررسی هر بیضه استفاده کنید. انگشت اشاره و وسط خود را زیر بیضه و انگشتان شست خود را در بالا قرار دهید. بیضه را بین شست و انگشتان خود بچرخانید. همانطور که بیضه را لمس میکنید، متوجه ساختار طناب مانندی در بالا و پشت بیضه خواهید شد. این ساختار اپیدیدیم نامیده میشود. اپیدیدیم اسپرم را ذخیره میکند و انتقال میدهد. تودهها میتوانند به اندازه نخود یا بزرگتر باشند و اغلب بدون درد هستند. اگر متوجه یک توده در بیضه خود شدید، برای پیشگیری از رشد توده سریعا به پزشک مراجعه کنید.
آیا میتوان از سرطان بیضه جلوگیری کرد؟
علت سرطان بیضه در بسیاری از مردان شناخته نشده است. برخی از عوامل خطر شناخته شده مانند بیضههای نزول نکرده، نژاد سفید و سابقه خانوادگی بیماری را نمیتوان تغییر داد. به این دلایل، در حال حاضر امکان جلوگیری از سرطان بیضه وجود ندارد.
غربالگری و تشخیص سرطان بیضه
اکثر مردان در طی یک معاینه شخصی، خود سرطان بیضه را تشخیص میدهند. یا پزشک شما میتواند در طول یک معاینه فیزیکی معمولی سرطان بیضه را تشخیص دهد. علائم سرطان بیضه میتواند مشابه سایر مشکلات و بیماریها باشد، بنابراین در صورت مشکوک بودن به سرطان، پزشک آزمایشات بیشتری را پیشنهاد میکند.
اگر پزشک معتقد باشد که سرطان بیضه دارید، بیوپسی را برای برداشتن نمونهای از بافت انجام میدهد. آسیب شناس بافت را بررسی میکند تا ببیند آیا سلولهای سرطانی وجود دارد یا خیر. اگر بیوپسی شما سرطان را نشان دهد، پزشک آزمایشهای بیشتری را برای تعیین اینکه آیا سرطان به سایر قسمتهای بدن سرایت کرده است یا خیر تجویز میکند.
پزشک آزمایش خون را برای کمک به تشخیص سرطان بیضه شما تجویز میکند. سرطان بیضه اغلب مواد پروتئینی به نام نشانگرهای تومور تولید میکند. اندازه گیری سطح این نشانگرها میتواند به پزشک کمک کند تا سرطان را تشخیص دهد. در نهایت، آزمایشهای تصویربرداری میتوانند به پزشک کمک کنند تا تصویری دقیق از ساختارهای داخل بدن شما ایجاد کند. آزمایشات تصویبرداری عبارتند از:
سی تی اسکن
سی تی اسکن از اشعه ایکس برای ایجاد تصویری دقیق از ساختارهای داخل بدن استفاده میکند. در طی این تصویر برداری روی تخت دراز میکشید و اسکنر یک سری پالسهای اشعه ایکس را در بدن شما ارسال میکند. معمولاً یک رنگ ید (ماده کنتراست) به بدن فرد تزریق میشود تا ساختارها و اندامها را راحتتر در تصاویر CT نشان دهد.
تصویربرداری تشدید مغناطیسی MRI
تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا MRI روشی است که در آن از آهنربا، امواج رادیویی و کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از نواحی بدن استفاده میشود. این روش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی هستهای نیز نامیده میشود.
اولتراسوند
این روش از امواج صوتی منعکس شده برای دیدن اندامهای بدن شما استفاده میکند. کامپیوتر نتایج را تجزیه و تحلیل میکند و آنها را به تصویری که پزشکان روی مانیتور میبینند تبدیل میکند.
این آزمایشات به پزشک شما کمک میکند تا:
- سرطان بیضه را تشخیص دهند.
- نوع سرطان بیضه را مشخص کنند.
- سرطان بیضه را مرحله بندی کنند.
- یک برنامه درمان سرطان بیضه تهیه کنند.
مراحل سرطان بیضه
- مرحله ۱: سرطان فقط در بیضه یافت میشود.
- مرحله ۲: سرطان به غدد لنفاوی شکم گسترش یافته است.
- مرحله ۳: سرطان فراتر از شکم به نقاطی مانند ریه و کبد گسترش یافته است.
- عود کننده: سرطان پس از درمان، در همان محل یا در قسمت دیگری از بدن بازگشته است.
طول عمر سرطان بیضه
میزان بقای سرطان بیضه بسیار بالاست. بیمارانی که سرطان موضعی (سرطانی که به خارج از بیضه گسترش نیافته است) دارند، نرخ بقای پنج ساله آنها ۹۹ درصد است، به این معنی که ۹۹ درصد بیماران حداقل پنج سال پس از تشخیص زنده میمانند. حتی برای بیمارانی که سرطان منطقهای (سرطانی که به غدد لنفاوی و بافتهای مجاور گسترش یافته است) تشخیص داده میشود، میزان بقا همچنان مطلوب است. تقریباً ۹۶ درصد از این بیماران پنج سال یا بیشتر زنده میمانند.
درمان سرطان بیضه
اکثر سرطانهای بیضه با جراحی، پرتودرمانی و یا شیمی درمانی قابل درمان هستند. درمانی که پزشک انتخاب میکند به سن، سلامت عمومی و نوع و مرحله سرطان شما بستگی دارد. پزشک شما تاریخچه پزشکی، آزمایش خون، اشعه ایکس و اسکن شما را بررسی میکند تا بهترین برنامه را برای شما طراحی کند. اگر پزشک شما جراحی را توصیه کند، اغلب کل بیضه برداشته میشود. این جراحی مرد را ناتوان نمیکند. مردی که یک بیضه سالم داشته باشد، همچنان میتواند نعوظ طبیعی داشته باشد، اسپرم تولید کند.
گاهی اوقات غدد لنفاوی شکم نیز برداشته میشوند. به این عمل تشریح غدد لنفاوی خلفی صفاقی گفته میشود. پس از جراحی، مرد همچنان میتواند نعوظ و ارگاسم داشته باشد، اما امکان دارد تغییراتی در مقدار یا شکل انزال داشته باشد. با پزشک خود در مورد تغییراتی که باید در عملکرد جنسی انتظار داشته باشید صحبت کنید. علاوه بر جراحی، پزشک امکان دارد پرتودرمانی و یا شیمی درمانی را توصیه کند.
پرتو درمانی
در پرتو درمانی از اشعه ایکس با دوز بالا برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. پرتو معمولاً برای درمان نوعی سرطان به نام سمینوما استفاده میشود. گاهی اوقات میتوان از پرتودرمانی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده یا برای درمان سرطانی که فراتر از بیضهها گسترش یافته است استفاده کرد. پرتو درمانی برای سرطان بیضه در ناحیه خاصی از بدن انجام میشود. این دارو به صورت سرپایی و معمولاً ۵ روز در هفته و به مدت ۳ هفته تجویز میشود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی از داروها برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. داروهای شیمی درمانی برای از بین بردن سلولهای سرطانی که پس از جراحی سرطان بیضه در سرتاسر بدن باقی میمانند، استفاده میشود و حتی امکان دارد قبل از پرتودرمانی استفاده شود.
آیا سرطان بیضه کشنده است؟
سرطان بیضه میتواند کشنده باشد، اما نادر است. تشخیص زودهنگام تفاوت زیادی در پیش آگهی شما ایجاد میکند. هر چه زودتر به پزشک خود مراجعه کنید و سرطان زودتر تشخیص داده شود، شانس شما برای بهبودی از سرطان بیشتر است.