اسید اوریک چیست؟

اسید اوریک محصول نهایی متابولیسم پروتئین است که با تقسیم پورین‌ها (مولکول‌های سازنده DNA و RNA) تولید می‌شود و از طریق کلیه‌ها دور ریخته می‌شود. افزایش اسید اوریک در خون ناشی از عدم تعادل بین تولید و دفع مواد زائد است. بیشتر اسید اوریک در خون حل می‌شود، به کلیه‌ها می‌رسد و از طریق ادرار دفع می‌شود. اگر بدن شما این ماده را بیش از حد تولید کند یا به‌اندازه کافی دفع نشود، ممکن است بیمار شوید.

سطح بالای اسید اوریک در خون هیپراوریسمی و سطح پایین آن در خون هیپواوریسمی نامیده می‌شود. آسیب‌شناسی ناشی از این ماده بیش از حد یا خیلی کم عبارتند از : نقرس حاد مفاصل، سنگ کلیه و نفروپاتی اورات که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم.

اوریک اسید

چرا اسید اوریک را اندازه‌گیری کنیم؟

سطح این ماده را می‌توان با چندین شرط ردیابی کرد. به‌عنوان‌مثال، افزایش آن می‌تواند به موارد زیر مرتبط باشد:

  • نقرس
  • اختلال عملکرد کلیه
  • مصرف بیش از حد غذاهای غنی از پورین (گوشت و حبوبات) یا حتی تومورهای منتقله از طریق خون

مقادیر طبیعی

مقادیر طبیعی آن معمولاً بین ۳.۵ تا ۷.۲ میلی‌گرم در هر دسی‌لیتر خون است. با این حال، این مقادیر بین مردان و زنان متفاوت است. برای بررسی میزان اسید اوریک موجود در بدن، کافی است یک آزمایش ساده با نمونه‌گیری و آنالیز خون انجام دهید .

بنابراین، مقادیر مرجع اسید اوریک در خون عبارتند از:

  • ۱-۸.۵ mg/dl خون در مردان
  • ۰-۶.۶ mg/dl خون در زنان

علائم وعلل اسید اوریک

علائم هیپراوریسمی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد مفاصل (با تورم) همراه با تب
  • قولنج کلیه
  • خارش آزاردهنده در نواحی مفصلی
  • فشارخون بالا
  • سطح کلسترول بالا

علل هیپواوریسمی عبارتند از:

  • اسیدوز
  • اعتیاد به الکل
  • مسمومیت از سرب
  • کمبود اسیدفولیک
  • گلومرولونفریت
  • نفروپاتی
  • انسداد ادرار

علل اسید اوریک بالا

در بیشتر مواقع، هیپراوریسمی زمانی اتفاق می‌افتد که کلیه‌ها اسید اوریک را به طور مؤثر دفع نمی‌کنند. بیماری‌ها یا شرایط خاصی وجود دارند که می‌توانند باعث کندشدن دفع این ماده شوند. به‌عنوان‌مثال، رژیم غذایی نامناسب، اضافه‌وزن، ابتلا به دیابت، مصرف برخی دیورتیک‌ها و نوشیدن الکل زیاد.

سایر علل رژیم غذایی سرشار از پورین یا تولید بیش از حد اسید اوریک توسط بدن است؛ بنابراین، در میان آسیب‌شناسی‌ها، می‌یابیم:

  • لوسمی و لنفوم (عوارض جانبی شیمی درمانی)
  • پلی سیتمی (تولید افزایش‌یافته گلبول‌های قرمز خون)
  • دیابت
  • نارسایی کلیه
  • سموم بارداری (همچنین به عنوان gestosis شناخته می‌شود )

دلایل کاهش اسید اوریک

دلایل کاهش اسید اوریک می‌تواند به دلایل زیر باشد:

  • سندرم فانکونی (اختلال عملکرد کلیه)
  • رژیم کم پورین
  • بیماری ویلسون (یک اختلال ژنتیکی که باعث تجمع مس در بافت‌ها می‌شود.)

علل دیگر تغییر مقادیر بهینه اسید اوریک عبارتند از:

  • آرتریت مزمن نقرسی
  • بیماری مزمن کلیوی
  • ضایعات کلیه و حالب
علائم اسید اوریک بالا

سطح اسید اوریک در خون به چه معناست؟

به طور معمول، بدن دو سوم این ماده را از طریق ادرار و بقیه را از طریق مدفوع دفع می‌کند. اگر این دیگر کافی نباشد، مثلاً به دلیل بیماری کلیوی، مقادیر خون تغییر می‌کند. مقدار خیلی زیاد یا خیلی کم اسید اوریک در خون می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در بالا به آن اشاره کردیم.

 مقادیر خیلی زیاد نسبت به مقادیر خیلی پایین رایج‌ترند. اگر غلظت اسید اوریک در خون بیش از حد افزایش یابد، خون دیگر نمی‌تواند این ماده را حل کند. سپس ممکن است کریستال‌های اسید اوریک، به‌اصطلاح اورات، تشکیل شود. اورات عمدتاً در کلیه‌ها (به عنوان سنگ کلیه) و در مفاصل رسوب می‌کنند.

در مورد دوم، می‌تواند منجر به نقرس شود. مفصل انگشت شست پا بیشتر تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد، به همین دلیل است که حمله نقرس معمولاً ابتدا در آنجا رخ می‌دهد. اما مفاصل زانو نیز بیشتر تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند.

غذای دریایی در رژیم هیپراوریسمی

چگونه متوجه هیپراوریسمی می‌شوید؟

افزایش سطح اسید اوریک در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند. مقادیر معمولاً فقط زمانی تعیین می‌شوند که پزشک مشکوک به نقرس یا بیماری کلیوی باشد؛ بنابراین، اولین علائم نقرس نیز نشانه افزایش اسید اوریک است.

اولین حمله نقرس معمولاً از حالت آبی خارج می‌شود. درد بسیار شدیدی در مفصل آسیب‌دیده احساس می‌شود. در بیشتر موارد، این ناحیه به لمس بسیار حساس است، هنگام حرکت دردناک است و گاهی اوقات قرمز می‌شود.

در برخی موارد، گره‌های قابل‌مشاهده (به‌اصطلاح ندول‌های نقرسی یا توفی نقرسی) در نزدیکی مفاصل تشکیل می‌شوند که کریستال‌های اسید اوریک هستند. اگر تمایل به نقرس دارید، حملات بعدی نیز می‌تواند توسط شرایط خارجی ایجاد شود. این بیش از همه شامل تغذیه است.

چه عواملی باعث هیپراوریسمی می‌شود؟

هنگامی که بدن بیش از حد اوریک اسید تولید می‌کند، به نقرس مبتلا می‌شود. این بیماری در مردان بیشتر از زنان است و در افراد بین ۳۰ تا ۶۰ سال که از تورم و درد مفاصل رنج می‌برند، شایع‌تر است.

اسید‌های اوریک به طور طبیعی توسط بدن هنگام تجزیه پورین‌ها تولید می‌شوند، اما به دلایلی، گاهی اوقات کلیه‌ها نمی‌توانند اسید اوریک اضافی را دفع کنند تا بتوانند آن را خارج کنند. سپس این ماده در مفاصل انباشته می‌شود و باعث تورم آن‌ها می‌شود و نقرس نتیجه نهایی است.

آزمایش برای اندازه‌گیری اوریک اسید

توصیه می‌شود تا ۴ ساعت قبل از آزمایش  چیزی نخورید یا ننوشید. بسیاری از دارو‌ها می‌توانند با نتایج آزمایش خون تداخل داشته باشند؛ بنابراین مهم و توصیه می‌شود که ابتدا با پزشک خود در مورد تعلیق یا عدم تعلیق درمان در حال انجام توافق کنید.

رژیم غذایی برای هیپراوریسمی

رژیم غذایی مناسب برای هیپراوریسمی نقش کلیدی دارد. گوشت و ماهی در واقع می‌توانند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهند. از سوی دیگر، محصولات لبنی می‌توانند این خطر را کاهش دهند.

غذا‌هایی که مانند سبزیجات و گوجه‌فرنگی سبز، میوه، نان و غلات (که غلات کامل نیستند)، کره، محصولات لبنی، پنیر و تخم‌مرغ، شکلات و کاکائو، قهوه، چای، نوشابه، کره بادام‌زمینی و گردو بی‌ضرر هستند.

یک راه مفید برای کاهش میزان این ماده در بدن، کاهش میزان گوشت و ماهی مصرف شده با وعده‌های غذایی است. در اینجا فهرستی دقیق از غذا‌های حاوی اسید اوریک وجود دارد تا بتوانید از آن‌ها برای کاهش اثرات نقرس اجتناب کنید:

گوشت قرمز : احتمالاً یکی از بهترین غذا‌های شناخته شده با  هیپراوریسمی است. سعی کنید از مصرف گوشت گاو، بره، آهو و گوسفند خودداری کنید و آن‌ها را جایگزین گوشت‌های سفید مانند مرغ یا اردک کنید، اما بهتر است فقط گاهی مصرف شوند.

مخمر : به‌جای نان از کربوهیدرات‌های دیگر مانند برنج یا سیب‌زمینی (ترجیحاً سبوس‌دار) استفاده کنید و نوشابه‌های حاوی مخمر را با سایر نوشیدنی‌های الکلی مانند سیب جایگزین کنید.

غذا‌های دریایی : جایگزینی آن‌ها دشوارتر از گوشت قرمز است و بهتر است در مقادیر کم‌ مصرف کنید.

اصول کلی رژیم غذایی برای کاهش مقدار هیپراوریسمی

کاهش وزن : اضافه وزن خطر ابتلا به نقرس را افزایش می‌دهد، کاهش وزن آن را کاهش می‌دهد. با کاهش تعداد کالری و کاهش وزن، سطح اسید اوریک کاهش می‌یابد. کاهش وزن همچنین فشار کلی روی مفاصل شما را کم می‌کند.

کربوهیدرات‌های پیچیده را محدود کنید : میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل را بیشتر مصرف کنید که کربوهیدرات‌های پیچیده را فراهم می‌کنند. از خوردن غذا‌ها و نوشیدنی‌های حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا خودداری کنید و مصرف آب‌میوه‌های طبیعی شیرین خود را محدود کنید.

آب زیاد بنوشید : با نوشیدن آب به‌ خوبی هیدراته بمانید.

کاهش چربی : چربی اشباع شده از گوشت قرمز، مرغ چرب و محصولات لبنی پرچرب را کاهش دهید.

به سراغ پروتئین بروید : روی گوشت و مرغ بدون چربی، محصولات لبنی کم‌چرب و عدس به عنوان منابع پروتئین تمرکز کنید.

الکل : آبجو و مشروبات الکلی مقطر با افزایش خطر ابتلا به نقرس مرتبط هستند. به نظر نمی‌رسد مصرف متوسط ​​شراب خطر را افزایش دهد. از الکل بخصوص آبجو پرهیز کنید.

غذا‌ها و نوشیدنی‌های شیرین : غذا‌های شیرین مانند غلات شیرین، محصولات پخته شده و آب‌نبات را محدود یا اجتناب کنید. مصرف آب‌میوه‌های طبیعی شیرین را محدود کنید.

ویتامین C مصرف کنید : ویتامین C می‌تواند به کاهش سطح اسید اوریک کمک کند.

قهوه : نوشیدن قهوه در حد اعتدال، به‌خصوص قهوه معمولی کافئین‌دار، ممکن است با کاهش خطر ابتلا به نقرس همراه باشد.

کریستال اسید اوریک

کریستال‌های اسید اوریک

کریستال‌های اسید اوریک مقدار زیادی پورین را تشکیل می‌دهند؛ بنابراین ضروری است که آب و غذا‌هایی که محتوای آب بالایی دارند برای دفع اسید اوریک مصرف نمایید.

تولید بیش از حد این ماده در خون اغلب در مفاصل ذخیره می‌شود، اما می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات کلیوی یا خوردن غذا‌های حاوی پورین زیاد باشد.

حفظ یک رژیم غذایی سالم، از جمله غذا‌های غنی از آب و کم پورین، مانند خیار، مهم است. این سبزی فقط ۳.۷ میلی‌گرم پورین در هر ۱۰۰ گرم دارد که برای کاهش سطح اسید اوریک و پیشگیری از نقرس ایده‌آل است.

آب کمک می‌کند تا کریستال‌های این ماده که در مفاصل انباشته شده‌اند، خارج شوند و درد زیادی ایجاد کنند. علاوه بر خیار، کدوسبز و میوه انتخاب‌های بسیار خوبی هستند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button