درمان سرطان استخوان و هر آنچه که باید در مورد این سرطان بدانید!

سرطان استخوان یک بیماری تومور بسیار نادر است. از هر ۱۰۰ بیمار سرطانی فقط ۱ نفر به تومور استخوانی تشخیص داده می‌شود. علاوه بر این، سالانه تنها چند صد نفر به این نوع سرطان مبتلا می‌شوند. با این وجود، توصیه می‌شود این بیماری نادر را بیش‌تر بشناسید و بدانید از چه علائمی می‌توانید برای تشخیص تومور استخوان استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی درمان سرطان استخوان بپردازیم. با ما همراه باشید.

سرطان استخوان

سرطان چگونه ایجاد می‌شود؟

سرطان تقریباً در هر جایی از بدن ما حتی در اسکلت می‌تواند ایجاد شود. زیرا بدن ما متشکل از میلیون‌ها سلول است که دائماً در حال بازسازی هستند. با این حال، سلول‌ها به دلیل نقص به طور غیرقابل توجه‌ای تکثیر می‌شوند و دیگر نمی‌توانند تقسیم سلولی خود را به درستی تنظیم کنند. در نتیجه یک رشد بدخیم شکل می‌گیرد، توموری که گاهی حتی در سراسر بدن پخش می‌شود. این زمانی اتفاق می‌افتد که تک تک سلول‌های سرطانی از تومور جدا شده و وارد جریان خون می‌شوند. به این ترتیب سلول‌های سرطانی به اندام‌های دیگر می‌رسند، به آن‌ها حمله می‌کنند و در نهایت تومورهای بیشتری را تشکیل می‌دهند که به عنوان متاستاز نیز شناخته می‌شوند. به طور کلی بین انواع مختلف سرطان تمایز قائل می‌شود که هر چه زودتر تشخیص داده شوند با روش‌های درمانی نوین بهتر قابل درمان هستند.

علائم سرطان استخوان چگونه تشخیص داده می‌شود؟

هنگامی که تومور در اسکلت ما تشکیل می‌شود، سرطان استخوان نامیده می‌شود. یک تومور بدخیم استخوان که انواع مختلفی از آن نیز وجود دارد، زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های بافت استخوانی تحلیل رفته و به طور غیرقابل کنترلی تکثیر می‌شوند. شایع‌ترین تومورهای اولیه استخوان شامل استئوسارکوم، سارکوم یوینگ و کندروسارکوم است. هر ساله حدود ۸۰۰ نفر به سرطان استخوان مبتلا می‌شوند که متأسفانه اغلب دیر کشف می‌شود، زیرا علائم معمولاً غیراختصاصی هستند و در نگاه اول اشتباه تفسیر می‌شوند. در نهایت، درد و تورم می‌تواند دلایل بسیار دیگری مانند آسیب ورزشی یا التهاب استخوان داشته باشد. بسیاری از والدینی که فرزندانشان از درد دست و پا شکایت دارند نیز ابتدا به دردهای رشد فکر می‌کنند.

با این حال، از آنجایی که این علائم معمولاً فقط در شب رخ می‌دهند، علائمی که به طور پیوسته افزایش می‌یابند و همچنین باعث ناراحتی در طول روز می‌شوند، دلیل دیگری را نشان می‌دهند و باید فورا بررسی شوند. اما همین امر در مورد سرطان استخوان نیز صدق می‌کند. هرچه زودتر تشخیص داده شود و درمان شود، پیش آگهی بهتر است.

پزشکی که شما را معالجه می‌کند می‌تواند از اشعه ایکس، توموگرافی کامپیوتری (CT)، درمان با تشدید مغناطیسی (MRI)، سیتی گرافی اسکلتی و سونوگرافی استفاده کند تا متوجه شود آیا مشکوک به سرطان استخوان تایید شده است یا خیر، و در عین حال میزان بدخیم بودن تومور را ارزیابی کند. به هر حال، تومورهای خوش خیم استخوانی نیز وجود دارند که سرطانی نیستند. اینکه واقعاً چه نوع توموری وجود دارد، بر اساس معاینه بافتی، به اصطلاح بیوپسی، تشخیص داده می‌شود. به منظور تعیین مرحله سرطان، بدن در طی یک مرحله به اصطلاح به دنبال تومورهای ثانویه جستجو می‌شود. هنگامی که تشخیص کامل شد، درمان می‌تواند شروع شود.

سرطان استخوان چگونه درمان می‌شود؟

دوره درمان سرطان استخوان همیشه به نوع و وسعت تومور بستگی دارد و در حالت ایده آل باید در بیمارستانی انجام شود که متخصص سرطان استخوان وجود دارد. به منظور شکست تومور استخوان در دراز مدت، معمولاً ترکیبی از چندین روش درمانی استفاده می‌شود. این‌ها شامل جراحی، شیمی درمانی و یا پرتودرمانی هستند. در طول عمل، جراح  قسمت‌های بزرگی از استخوان را بر می‌دارد. در این مورد، این‌ها با بازسازی‌های بیولوژیکی یا کاشت جایگزین می‌شوند. برای بیماران در دوران کودکی یا نوجوانی، در حال حاضر حتی پروتزهایی وجود دارد که همراه با کودک رشد می‌کنند و در بیماران جوان نیز استفاده می‌شوند.

درمان سرطان استخوان

انواع مختلف سرطان استخوان

استئوسارکوم در اکثر افرادی که به سرطان استخوان مبتلا می‌شوند ایجاد می‌شود. کندروسارکوم دومین بیماری شایع تشخیص داده شده است، در حالی که سالانه تنها حدود ۵۰ نفر به سارکوم یوینگ مبتلا می‌شوند. نحوه درمان انواع مختلف سرطان استخوان به نوع تومور و مرحله بیماری بستگی دارد.

استئوسارکوم

اگر سلول‌های تومور بدخیم در استخوان‌ها ایجاد شوند که بافت استخوانی نابالغ را تشکیل ‌دهند که بیش از حد تکثیر می‌شوند، به این حالت استئوسارکوم گفته می‌شود. در این حالت تومور در حال توسعه باعث جابجایی و تخریب بافت استخوانی سالم می‌شود. علت این نوع سرطان که نام آن از کلمه یونانی باستان osteon به معنای استخوان گرفته شده است، تا حد زیادی ناشناخته است. کودکان و نوجوانان بین ۱۵ تا ۱۹ سال که در مراحل رشد بلوغ هستند و بیماران مسن در حدود ۶۰ سال که قبلاً تحت پرتودرمانی قرار گرفته‌اند، به ویژه تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

استئوسارکوم معمولاً از انتهای استخوان‌های بلند دست‌ها یا پاها منشأ می‌گیرد و در نیمی از موارد در نزدیکی مفصل زانو رخ می‌دهد. از آنجایی که این یک تومور استخوانی بسیار بدخیم است که به سرعت رشد می‌کند و می‌تواند به نواحی مانند ریه گسترش یابد، بیمارانی که درد یا تورم غیر تصادفی در این ناحیه دارند باید فورا به پزشک مراجعه کنند.

درمان سرطان استخوان استئوسارکوم

بر اساس پروتکل درمانی، تومور در یک عمل جراحی برداشته می‌شود که طی آن تیم پزشکی همیشه به حفظ عملکرد ساق یا بازو تا حد امکان توجه می‌کند. قبل و بعد از عمل، شیمی درمانی نیز وجود دارد که هدف آن از بین بردن تمام سلول‌های تومور در حال گردش در بدن است. به طور کلی، یک دوره تقریباً نه ماهه برای درمان تعیین شده است.

چگونه می‌توان خطر سرطان استخوان را به حداقل رساند؟

از آنجایی که علل این سرطان نادر شناخته نشده است، رد کردن عوامل خطر دشوار است. توصیه پزشکان علاوه بر یک سبک زندگی سالم و متعادل، در صورت بروز علائم، افراد مبتلا باید با دکتری مشورت کنند که بتواند در مراحل اولیه تشخیص دهد و در صورت لزوم فورا اقدامات بعدی را انجام دهد تا پیش آگهی برای بهبودی به نسبت مطلوب‌تر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button