سرطان سینه ۳۰.۳ درصد از کل سرطانهای زنان را تشکیل میدهد که به ویژه در زنان جوان رشد کمی دارد. به لطف تشخیص زود هنگام و درمانهای بهبود یافته، ۸۷ درصد از زنان بهبود مییابند، به خصوص اگر تشخیص در مرحله غیر پیشرفته بیماری رخ دهد. بنابراین تشخیص زودهنگام با غربالگری ماموگرافی و سونوگرافی که بسته به گروه سنی متفاوت است ضروری است. حداقل یک بار قبل از ۴۰ سالگی معاینه سینه مهم است.
در این مقاله می خوانید :
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه یک بیماری دائما در حال افزایش در میان جمعیت زنان است، به طوری که یکی از شایعترین سرطانها است که با افزایش سن خطر ابتلا به آن به تدریج افزایش مییابد. این سرطان در اثر تکثیر کنترل نشده سلولهای خاص، عمدتاً سلولهای غده پستانی که به سلولهای بدخیم تبدیل میشوند، ایجاد میشود.
انواع سرطان سینه
انواع مختلفی از سرطان سینه وجود دارد که عبارتند از :
- کارسینوم مجرای
- کارسینوم داخل مجاری در محل
- کارسینوم لوبولار
- کارسینوم لولهای
- کارسینوم پاپیلاری
- کارسینوم موسینوس
- کارسینوم کریبریفرم
عوامل خطر سرطان سینه چیست؟
مانند سایر تومورها، در کنار عوامل محیطی مرتبط با سبک زندگی، عوامل خطر ژنتیکی فردی نیز وجود دارد (مستعد ژنتیکی). در ۵ تا ۱۰ درصد موارد، سرطان سینه با یک جهش ژنتیکی ارثی در دو ژن (BRCA1 و BRCA2) همراه است که زنان را مستعد ابتلا به سرطان سینه و تخمدان میکند. به زنانی که در خانواده خود (مادر، خواهر، خاله) به خصوص در سنین پایین بیشتر به سرطان سینه مبتلا میشوند، باید توجه ویژهای شود.
آیا سرطان سینه ارثی است؟
تصور میشود که حدود ۵ تا ۱۰ درصد از سرطانهای سینه ارثی هستند که توسط ژنهای غیر طبیعی منتقل شده از والدین به فرزند ایجاد میشوند. ژنها بخشهای کوتاهی از DNA (دئوکسی ریبونوکلئیک اسید) هستند که در کروموزومها یافت میشوند. DNA حاوی دستورالعملهایی برای ساخت پروتئین است. و پروتئینها ساختار و عملکرد تمام سلولهای تشکیل دهنده بدن شما را کنترل میکنند. به ژنهای خود به عنوان یک دستورالعمل برای رشد و عملکرد سلول فکر کنید. تغییرات یا اشتباهات در DNA مانند اشتباهات تایپی هستند. آنها ممکن است مجموعهای اشتباه از دستورالعملها را ارائه دهند که منجر به رشد یا عملکرد سلولی معیوب شود. در هر فردی، اگر در یک ژن خطایی وجود داشته باشد، همان اشتباه در تمام سلولهایی که دارای همان ژن هستند ظاهر میشود.
دو نوع تغییر DNA وجود دارد. تغییراتی که ارثی هستند و تغییراتی که در طول زمان اتفاق میافتند. تغییرات ارثی DNA از والدین به فرزند منتقل میشود. تغییرات DNA ارثی را تغییرات یا جهش در رده ژنوم مینامند، تغییرات DNA که در طول زندگی در نتیجه فرآیند پیری طبیعی یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی در محیط رخ میدهد، تغییرات جسمی نامیده میشود. برخی از تغییرات DNA بی ضرر هستند، اما برخی دیگر میتوانند باعث بیماری یا سایر مشکلات سلامتی شوند. تغییرات DNA که بر سلامت تأثیر منفی میگذارد، جهش نامیده میشود.
جهشهای ژنتیکی BRCA1 و BRCA2
بیشتر موارد ارثی سرطان سینه با جهش در دو ژن مرتبط است: BRCA1 (ژن BReast CAncer 1 و BRCA2 BReast CAncer gene two).
همه افراد دارای ژنهای BRCA1 و BRCA2 هستند. عملکرد ژنهای BRCA ترمیم آسیب سلولی و حفظ رشد طبیعی سینه، تخمدان و سایر سلولها است. اما زمانی که این ژنها حاوی جهشهایی باشند که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند، ژنها به طور طبیعی عمل نمیکنند و خطر سرطان سینه، تخمدان و سایر سرطانها افزایش مییابد. جهشهای BRCA1 و BRCA2 ممکن است تا ۱۰ درصد از تمام سرطانهای سینه یا ۱ مورد از هر ۱۰ مورد را تشکیل دهند.
داشتن جهش BRCA1 یا BRCA2 به این معنی نیست که شما به سرطان سینه مبتلا خواهید شد. زنانی که سرطان سینه دارند و دارای جهش BRCA1 یا BRCA2 هستند، اغلب سابقه خانوادگی سرطان سینه، سرطان تخمدان و سایر سرطانها را دارند. با این حال، بیشتر افرادی که به سرطان سینه مبتلا میشوند، جهش ژنتیکی مرتبط با سرطان سینه را به ارث نمیبرند و سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را ندارند.
علائم سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه ممکن است با علائم اولیه ظاهر نشود و آنقدر کوچک باشد که با معاینه شخصی قابل تشخیص نباشد. با این حال، در این مرحله است که تشخیص زودهنگام مؤثرتر است و در مورد سرطان، درمانهای نوآورانهای که امروزه داریم، شانس بهبودی را افزایش میدهد. پنج علامتی که میتواند شما را به وجود سرطان سینه مشکوک کند عبارتند از:
- وجود یک ندول
- جمع شدن نوک پستان یا پوست
- قرمزی اطراف نوک پستان
- تورم زیر بغل
- ترشح خونی از نوک پستان
در هر صورت انجام خودآزمایی سینه به صورت صحیح و ماهانه (که نباید جایگزین تستهای غربالگری تلقی شود) ضروری است.
تشخیص سرطان سینه چگونه است؟
معاینه اساسی برای تشخیص این بیماری، ماموگرافی است، یک عکس با اشعه ایکس از بافتهای داخلی پستان، اجازه میدهد تا وجود یک توده مشخص شود، حتی قبل از اینکه قابل لمس باشد. ماموگرافی همچنین میتواند وجود میکروکلسیفیکاسیونها، یعنی رسوبات ریز کلسیم را که میتواند نشانهای از تومور یا ضایعات پیش سرطانی باشد، تشخیص دهد. ماموگرافی برای تشخیص زودهنگام بیماری حتی در صورت عدم وجود علائم یا نشانههای وجود آن به همان اندازه مهم است.
راههای پیشگیری از سرطان سینه چیست؟
پیشگیری از سرطان سینه ضروری است. خودآزمایی سینهها همراه با معاینه سینه، تستهای غربالگری (ماموگرافی و سونوگرافی پستان) و سبک زندگی صحیح از عناصر اصلی پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان سینه است.