سرطان سینه دلیل اصلی مرگومیر در زنان میباشد. البته این بیماری میتواند مردان را نیز درگیر کند، هرچند به ندرت. فرد میتواند با انجام اقدامات پیشگیرانه، از جمله تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی، به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان کمک کند.
محققان به طور کامل دلایل دقیق سرطان پستان را هنوز پیدا نکرده اند، اما میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در سالهای اخیر کاهش یافته است که بخشی از آن به دلیل تشخیص زودرس و درمان آن است.
برخی از عوامل خطر از کنترل فرد خارج است، مانند سابقه خانوادگی، اما فرد میتواند سایر عوامل خطر مربوط به سبک زندگی یا رژیم غذایی خود را کنترل کند. علاوه بر این، فرد باید بعد از ۴۰ سالگی به طور منظم ماموگرافی انجام دهد.
این مقاله نشان میدهد که چگونه یک فرد میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را از طریق رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی کاهش دهد. همچنین اگر شخصی سابقه خانوادگی سرطان پستان یا جهش ژنی داشته باشد فرد در معرض خطر بیشتری از سرطان پستان قرار میگیرد. در آخر نیز عوامل خطر احتمالی سرطان پستان و جلوگیری از سرطان سینه را بررسی خواهیم کرد.
در این مقاله می خوانید :
نحوه جلوگیری از سرطان سینه
انواع روشهای جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه را بررسی خواهیم کرد:
غذاهایی که ممکن است خطر را کاهش دهند؟
ارتباط بین رژیم غذایی و سرطان پستان مشخص نیست، اما محققان همچنان به بررسی نقش غذاهای خاص و رژیمهای غذایی در پیشگیری از سرطان پستان میپردازند. برخی مطالعات نشان میدهد غذاهای زیر و رژیمهای غذایی میتوانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان کمک کنند:
غذاهای گیاهی
شواهدی در مورد ارتباط بین کاهش خطر سرطان پستان در دوران یائسگی و رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوهها و غلات کامل و کمبود کربوهیدراتهای تصفیه شده و محصولات حیوانی وجود دارد. برخی شواهد نشان میدهد که مصرف سبزیجات غیرنشاستهای و سبزیجات و میوههای غنی از کاروتنوئیدها نیز میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان گیرنده منفی استروژن (ER-) را کاهش دهد.
رژیم غذایی مدیترانه ای
تحقیقات نشان میدهد که یک رژیم غذایی مدیترانهای مرگومیر سرطان، از جمله سرطان پستان را کاهش میدهد. همچنین شواهدی وجود دارد که رژیم غذایی به سبک مدیترانهای باعث کاهش اضافه وزن و چاقی میشود، که از عوامل خطر بالقوه برای سرطان پستان است.
رژیم های غذایی غنی از کلسیم
برخی شواهد نشان میدهد که مصرف یک رژیم غذایی پر کلسیم ممکن است از سرطان پستان محافظت کند. لبنیات منبع قابل توجهی از کلسیم ، ویتامین D و اسیدهای لینولئیک است که میتواند در برابر سرطان سینه محافظت کند.
غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید؟
برای جلوگیری از سرطان سینه باید از مصرف برخی از غذاها نیز جلوگیری کنید. تعداد کمی از مواد غذایی ارتباط خاصی با سرطان پستان دارند. و الگوی غذایی نادرست میتواند خطر سرطان را افزایش دهد. برای دستیابی به یک الگوی غذایی سالم، انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند غذاهای زیر را از رژیم غذایی فرد محدود یا حذف شود:
- گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده
- نوشیدنی های شیرین شده با شکر
- غذاهای بسیار فرآوری شده
- الکل
- و غیره
تغییر در سبک زندگی مثبت
تغییر در سبک زندگی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان در فرد را کاهش دهد شامل موارد زیر است:
- حفظ وزن بدن سالم : حفظ وزن بدن در یک حد سالم در طول زندگی.
- فعال نگه داشتن بدن : بزرگسالان برای محافظت در برابر سرطان پستان باید هر هفته ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه یا ۷۵ تا ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی انجام دهند.
- محدود کردن رفتار کم تحرکی : نشستن یا دراز کشیدن به مدت طولانی میتواند خطر اضافه وزن و چاقی را افزایش دهد که میتواند در خطر سرطان پستان نقش داشته باشد.
- شیردهی به دنبال زایمان : شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد شیردهی خطر ابتلا به سرطان پستان در فرد را کاهش میدهد.
- بحث در مورد خطر قبل از مصرف درمان جایگزینی هورمون (HRT) : HRT، به طور خاص درمان استروژن-پروژستین (EPT) برای علائم یائسگی، احتمال سرطان پستان را افزایش میدهد. افراد باید درباره خطر سرطان خود با پزشک صحبت کنند. به طور کلی، فرد نباید پس از سرطان پستان از HRT استفاده کند زیرا میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.
سابقه خانوادگی یا جهش ژنی
برخی از افراد ممکن است سابقه خانوادگی سرطان پستان داشته باشند یا جهش ژنی داشته باشند که خطر ابتلا به سرطان پستان را در مقایسه با جمعیت عمومی بیشتر میکند.
داروهایی مانند مهار کنندههای تاموکسیفن، رالوکسیفن و آروماتاز میتواند در به حداقل رساندن خطر در برخی از افراد با خطر سرطان پستان را افزایش دهد.
پزشک ممکن است برای درصد کمی از افراد با خطر ابتلا به سرطان پستان، مانند کسانی که جهش ژن BRCA دارند، سینهها و تخمدانها را بردارد. جراحی برای برداشتن هر دو پستان ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را در افراد مبتلا به جهش ژنی BRCA1 یا BRCA2 حداقل تا ۹۵٪ و در افراد با سابقه خانوادگی قوی سرطان پستان تا ۹۰٪ کاهش دهد. برداشتن تخمدانها و لولههای رحمی ممکن است ۵۰٪ خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. با اینحال، جراحی پیشگیری خطر سرطان پستان را برطرف نمیکند و عوارض جانبی همراه دارد.
عوامل خطر
دلایل دقیق سرطان پستان مشخص نیست. با این حال ، عوامل خطر برای سرطان پستان عبارتند از:
ریسک فاکتورها | خطر احتمالی ابتلا به سرطان پستان |
جنسیت | زنان بسیار بیشتر از مردان به سرطان پستان مبتلا می شوند. کمتر از ۱٪ سرطان پستان در مردان رخ میدهد. |
سن | خطر ابتلا به سرطان پستان در فرد با افزایش سن افزایش می یابد. این بیماری بیشتر در زنان بالای ۵۰ سال دیده میشود. |
تاریخچه پزشکی | داشتن یک بیماری پستان، مانند سرطان لوبولار درجا (LCIS)، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. علاوه بر این ، اگر فردی در یک سینه سرطان پستان داشته باشد ، احتمال ابتلا به آن در سینه دیگر افزایش مییابد. |
سابقه پزشکی خانوادگی | اگر مادر ، خواهر یا دختر به سرطان پستان مبتلا شده باشند، فرد ممکن است در معرض خطر بیشتری باشد. |
ژنتیک | جهش های ژنی ارثی، مانند BRCA1 و BRCA2 ، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهند. |
تراکم بافت پستان | افراد با تراکم پستان بالاتر ممکن است در مقایسه با افرادی که تراکم پستان کمتری دارند، خطر بیشتری در ابتلا به سرطان پستان خواهند داشت. |
قاعدگی زودرس | احتمال ابتلا به سرطان پستان در افرادی که قبل از ۱۱ سالگی قاعدگی خود را شروع کردهاند، در حدود ۲۰٪ بیشتر از افرادی است که بعد از ۱۴ سالگی شروع میشوند. |
یائسگی دیر | قاعدگی برای سالهای بیشتر بافت پستان را برای مدت طولانیتری در معرض استروژن قرار میدهد، که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. |
اولین بارداری دیر | احتمال ابتلا به سرطان پستان در افرادی که اولین بارداری کامل خود را قبل از ۲۰ سالگی انجام میدهند ، تقریباً نیمی از افرادی است که بعد از ۳۵ سالگی بارداری اول را دارند. |
وزن | اضافه وزن در بزرگسالی میتواند باعث سرطان پستان در دوران یائسگی شود. |
الکل | افرادی که هر هفته سه نوشیدنی الکلی دارند ممکن است ۱۵٪ بیشتر از افرادی که الکل مصرف نمیکنند در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان باشند. |
تابش – تشعشع | استفاده از پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. |
خلاصه
برای جلوگیری از سرطان سینه، برخی از عوامل خطر که با سرطان پستان در ارتباط هستند با تغییر در سبک زندگی میتوانید به کاهش خطر ابتلا به بیماری کمک کنید. الگوهای غذایی نامناسب، گزینههای غذایی نامناسب و سبک زندگی کم تحرک ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان در فرد را افزایش دهد. حفظ وزن سالم در طول زندگی، داشتن رژیم غذایی سالم و تحرک بدنی میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان کمک کند.