رژیم غذایی برای کسانی که سرطان معده دارند؟

تغذیه مناسب برای بیماران مبتلا به سرطان معده نجات‌بخش است، اما حیف است که آنها هر روز با مشکلات متعددی دست‌وپنجه نرم می‌کنند که با آموزش دقیق و دقیق تغذیه‌ای به نیازهای خاص خود می‌توان آنها را حل کرد یا اگر غیر از این نبود، کاهش داد.

سرطان معده، یک سرطان شایع در کشورهای در حال توسعه

هرساله نزدیک به یک میلیون مورد جدید، بیشتر در آسیا، اروپای شرقی و آمریکای جنوبی تشخیص داده می‌شود. در واقع، تفاوت‌های قابل‌توجهی در بروز در مناطق مختلف جغرافیایی جهان وجود دارد. اگرچه میزان بروز این نوع سرطان در کشورهای صنعتی کاهش‌یافته است، اما همچنان یک مشکل بهداشتی قابل‌توجه در کشورهای درحال‌توسعه است؛ بنابراین سرطان معده یک بیماری نسبتاً گسترده با ویژگی‌های تهاجمی خاص باقی می‌ماند، به‌ویژه باتوجه‌به اینکه تشخیص‌ها اغلب در مراحل پیشرفته رخ می‌دهند.

فرایند تومور از وضعیت گاستریت مزمن شروع می‌شود که تعیین‌کننده ازدست‌دادن تدریجی غدد معده و پیشرفت به گاستریت مزمن و متعاقب آن انحطاط بافت‌ها است. شایع‌ترین علائم عبارت‌اند از:

  • درد در قسمت بالای شکم؛
  • مشکل در بلع؛
  • کمبود اشتها؛
  • کاهش وزن؛
  • حالت تهوع؛
  • خون در مدفوع؛
  • سنگینی و تورم بعد از غذا؛
رژیم غذایی برای کسانی که سرطان معده دارند

مطالعات نشان داده است که:

 چندین عامل تغذیه‌ای بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر می‌گذارد. اول‌ازهمه، یکی از مظنونان اصلی نمک یا بهتر است بگوییم سوءاستفاده از آن است. شواهد نشان می‌دهد که کلرید سدیم بیش از حد معمول در میزهای ما، به شکل نمک معمولی غذا یا غذاهای نگهداری شده در نمک، با سرطان معده مرتبط است.

علاوه بر این، مصرف زیاد نمک به مخاط معده آسیب می‌رساند و احتمال ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری را افزایش می‌دهد. همچنین می‌تواند با تشدید التهاب ایجاد شده که به نوبه خود با توسعه تومور مرتبط است، بیماری‌زایی را افزایش دهد. از سوی دیگر، محصولات با منشأ گیاهی، به‌ویژه میوه‌ها، احتمالاً برای معده محافظت می‌کنند و در برابر سرطان معده، به‌ویژه در افرادی که عادت به سیگارکشیدن دارند، محافظت می‌کند.

زندگی با سرطان معده: تنظیم رژیم غذایی

آیا بعد از تشخیص سرطان معده می‌توانید به طور معمول غذا بخورید؟ آیا باید رژیم غذایی خاصی داشته باشید؟ چگونه کاهش وزن را متوقف کنیم و چگونه وزن خود را بازیابی کنیم بیماران مبتلا به سرطان معده تقریباً به طور اجتناب‌ناپذیری با این سؤالات مواجه می‌شوند.

اگر تومور هنوز خیلی کوچک بود و معده می‌توانست حفظ شود، تقریباً همه بیماران می‌توانند نسبتاً بلافاصله پس از عمل دوباره به طور طبیعی غذا بخورند. بااین‌حال، برای بسیاری از افراد، سرطان دلیلی برای زیر سؤال بردن عادات قبلی است. توصیه‌های تغذیه‌ای فردی می‌تواند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد غذاهای سالم و نحوه تهیه آنها کمک کند.

نکته مهم این است که:

هیچ به‌اصطلاح “رژیم غذایی سرطان” وجود ندارد. پیشنهادهایی که مقررات سختگیرانه یا یک‌طرفه‌ای وضع می‌کنند و ظاهراً می‌توان سرطان را درمان کرد یا از عود آن جلوگیری کرد، جدی نیستند – بیشتر در این مورد در متن “تغذیه برای بیماران سرطانی: آیا سرطان تحت‌تأثیر رژیم غذایی است؟”

برای بیمارانی که معده آنها باید به طور کامل یا جزئی برداشته شود، در ابتدا چیزهای زیادی تغییر خواهد کرد. سازگاری با تغییر هضم نیاز به زمان و صبر دارد. بیماران مبتلا به سرطان معده به کمک متخصصان نیاز دارند – اطلاعات اینترنت به‌سختی می‌تواند جایگزین توصیه‌های شخصی شود. تماس نزدیک با پزشکان معالج، پرستاران و متخصصان تغذیه مهم است. به اشتراک گذاشتن تجربیات با سایر مبتلایان نیز می‌تواند مفید باشد.

حتی اگر بیماری پیشرفت کند یا در مراحل پیشرفته کشف شود، موارد زیر اعمال می‌شود: پزشکان معالج یا متخصص تغذیه بهترین توانایی را دارند که وضعیت فردی فرد مبتلا را ارزیابی کنند. شما همچنین می‌دانید که کدام اقدامات منطقی است.

برای مشاوره تغذیه به کجا مراجعه کنیم؟

بیماران مبتلا به سرطان معده تقریباً همیشه در کلینیکی که اولین درمان در آن انجام می‌شود، مشاوره تغذیه حرفه‌ای دریافت می‌کنند. اطلاعات و آموزش در طول یک اقدام توان‌بخشی نیز گام مهمی در مرحله سازگاری است: توصیه‌های تغذیه‌ای هدفمند بخشی از پیشنهاد همه کلینیک‌های “توان‌بخشی” است که در مراقبت از بیماران سرطان معده تخصص دارند.

رژیم غذایی در برابر سرطان معده : سالم و سرشار از سبزیجات و میوه

رژیم غذایی سالم برای سرطان معده ممکن است پاسخ مناسبی برای این نوع سرطان باشد. اگر ازیک‌طرف دنیای گیاهان (از جمله حبوبات) محافظت می‌کند، نمی‌توان همین را در مورد سوءاستفاده از فرآورده‌های حیوانی که بیش از حد به نظر می‌رسد اثرات نامطلوبی دارد، گفت. غذاهای دودی و گوشتی که در دمای بالا فرآوری شده، کبابی یا پخته می‌شوند، احتمالاً این خطر را افزایش می‌دهند. این می‌تواند ناشی از تشکیل مواد مضر و سرطان‌زا باشد.

در واقع، مواد سرطان‌زای موجود در غذا یا منشأ محیطی می‌توانند با اپیتلیوم معده تماس پیدا کنند و باعث تغییرات ژنتیکی شوند. به‌عنوان‌مثال، نیترات‌ها که می‌توانند در سرطان معده نقش داشته باشند، زیرا به تشکیل ترکیبات نیتروژن جهش‌زا و سرطان‌زا در دستگاه گوارش کمک می‌کنند.

می‌دانیم که بسیاری از غذاها حاوی غلظت بالایی از نمک و نیتریت هستند. علاوه بر این، گوشت قرمز از طریق واکنش شیمیایی بین اکسید نیتریک، هموگلوبین یا پروتئین‌های میوگلوبین، تشکیل این ترکیبات را تقویت می‌کند و همچنین از طریق آهن موجود، استرس اکسیداتیو را تقویت می‌کند.

ازآنجایی‌که سرطان معده یک آسیب‌شناسی جدی است، تغذیه باید تحت‌نظر یک متخصص برای هر فرد تطبیق داده شود.

عنصر دیگری که باید در نظر گرفته شود، فیبر گیاهی است، یعنی جزئی که در برابر هضم مقاومت می‌کند و به روده می‌رسد، جایی که می‌تواند با تعامل با میکروارگانیسم‌های ساکن (میکروبیوتا) اثرات مفیدی داشته باشد. مشاهده شده است که فیبر می‌تواند اثرات سرطان‌زایی نیتریت‌های مواد غذایی را با کاهش غلظت آن در معده خنثی کند و تخمین زده می‌شود که افزایش ۱۰ گرم فیبر در روز با کاهش ۴۴ درصدی خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط است.

مهم است که رژیم غذایی برای سرطان معده متنوع و متعادل باشد:

به‌گونه‌ای که تمام ریزمغذی‌های ضروری برای بدن مانند ویتامین‌ها را به دست آورد. مخصوصاً نوع A، C و E به نظر می‌رسد محافظ خاصی باشد و خوب است که آنها را روزانه از طریق غذا مصرف کنیم تا نیازهای بدنمان را پوشش دهیم. در واقع یک پوشش خوب از سرطان معده محافظت می‌کند. اهمیت سبک زندگی با این واقعیت تأیید می‌شود که این اثرات محافظتی با استفاده از مکمل‌ها رخ نمی‌دهد که باید به‌خاطر داشت که جایگزین عادات سالم نمی‌شود. در نهایت، نباید فراموش کرد که الکل به‌شدت با سرطان معده مرتبط است و می‌تواند ریشه‌کنی هلیکوباکتر پیلوری را مختل کند.

پیشگیری از سوتغذیه حتی قبل از شروع درمان مهم است؟

غذای کمکی معمولاً قبل و بعد از عمل جراحی معده داده می‌شود تاحدامکان قوی بماند. حتی قبل از شروع درمان، به‌ویژه قبل از جراحی معده، پزشکان و متخصصان تغذیه وضعیت تغذیه را ارزیابی می‌کنند: فرد مبتلا چقدر وزن کم کرده است؟ آیا علائم سوء تغذیه وجود دارد؟ اگر چنین است، آیا اصلاً می‌توان درمان برنامه‌ریزی‌شده را انجام داد؟

ازآنجایی‌که یک عمل جراحی به‌ویژه بر وضعیت تغذیه تأثیر می‌گذارد، به بیماران سرطان معده اغلب غذای مایع اضافی برای چند روز قبل داده می‌شود که به‌اصطلاح “غذای فضانوردی” نامیده می‌شود. متخصصان به محصولات مربوطه به‌عنوان تغذیه “تعادل خوراکی” اشاره می‌کنند زیرا حاوی چربی‌ها، پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها و تمام مواد مغذی مهم به شکل متعادل هستند. “خوراکی” به این معنی است که بیماران منبع اضافی را به روش عادی از طریق دهان مصرف می‌کنند. متخصصان توصیه می‌کنند که حتی اگر وزن هنوز در محدوده طبیعی باشد، نوشیدنی بیشتری مصرف شود: هدف از این حمایت این است که افراد مبتلا را تا حد ممکن در برابر استرس ناشی از درمان مقاوم کند.

اگر بیماران بسیار لاغر هستند، حتی باید عمل به تعویق بیفتد؟

سپس یک درمان تغذیه هدفمند در یک دوره حداکثر تا دوهفته باید وضعیت عمومی آنها را دراسرع‌وقت بهبود بخشد. بسته به موقعیت، افراد مبتلا نه‌تنها غذای نوشیدنی اضافی دریافت می‌کنند، بلکه یک لوله معده نیز دریافت می‌کنند که احتمالاً مواد مغذی را از طریق تزریق در ورید مورد هدف قرار می‌دهد.

نکات تغذیه‌ای بعد از جراحی معده

بلافاصله پس از عمل

 بسیاری از بیماران در ابتدا کاملاً مصنوعی تغذیه می‌شوند: مستقیماً از طریق قطره وریدی وارد خون می‌شوند. این تغذیه تزریقی نامیده می‌شود زیرا دستگاه گوارش به طور کامل دور می‌زند. پس از مدتی، اکثر بیماران مواد مغذی را از طریق لوله‌ای در باقی‌مانده معده یا بالاترین قسمت روده دریافت می‌کنند. نسبتاً زود، افراد مبتلا می‌توانند دوباره بااحتیاط شروع به خوردن عادی کنند.

با وجود این حمایت، مقداری کاهش وزن در دوره پس از عمل طبیعی است. در درازمدت، تنها تعداد بسیار کمی از مبتلایان وزن اولیه خود را به دست می‌آورند. بااین‌حال، تا زمانی که بتوانید در محدوده «وزن طبیعی» قابل‌توجیه پزشکی بمانید، لزوماً نباید مشکلات سلامتی از این موضوع ناشی شود. بااین‌حال، مصرف غذای مایع اضافی پس از ترخیص از بیمارستان نیز می‌تواند منطقی باشد تا کاهش وزن را در محدوده محدود نگه دارد. مهم است که با پزشک و شرکت بیمه سلامت مشخص شود که کدام محصولات را می‌توان تجویز کرد و بیماران باید برای خود چه هزینه‌ای بپردازند.

با گذشت زمان

بدن به‌تدریج با شرایط جدید سازگار می‌شود. سپس مشکلات اولیه در بسیاری از بیماران بهبود می‌یابد. بااین‌حال، همچنین ممکن است برخی از علائم به طور دائم باقی بمانند. سپس بیماران نیاز به حمایت هدفمند دارند.

از غذاهای خیلی بزرگ، خیلی گرم یا خیلی سرد اجتناب کنید و ترجیح دهید وعده‌های غذایی خود را به چند وعده کوچک (۶-۸ وعده در روز) تقسیم کنید.

آهسته غذا بخورید و بااحتیاط بجوید. در نتیجه، وعده غذایی از قبل در دهان هضم شده است.

از مصرف غذاهای چرب پرهیز کنید و ترجیح دهید از چربی‌های مخصوص استفاده کنید که اصطلاحاً به آنها چربی‌های MCT می‌گویند.

هنگام غذا خوردن ننوشید و از نوشیدنی‌های گازدار پرهیز کنید.

از مصرف مقادیر زیاد سبزیجات خام (سالاد، میوه‌های هسته‌دار)، غذاهای نفاخ (حبوبات، کلم، پیاز) و سوسیس دودی خودداری کنید.

بلافاصله بعد از غذا دراز نکشید.

این توصیه‌ها بر اساس تجربه بالینی است؟

 بااین‌حال، در نهایت، می‌توانید خودتان امتحان کنید کدام غذاها هیچ علامتی برای شما ایجاد نمی‌کنند. ناگفته نماند که اگر معده ندارید، وعده‌های غذایی کوچک‌تر و در نتیجه مکررتر بهتر تحمل می‌شوند. کمبود آهن و ویتامین D ممکن است پس از برداشتن معده رخ دهد. پزشک شما این موضوع را بررسی می‌کند و سپس در صورت لزوم داروی جایگزین را تجویز می‌کند. قبلاً به تزریق منظم ویتامین B12 اشاره شده است.

رژیم غذایی برای سرطان معده

نکاتی برای کاهش اشتها و اختلالات چشایی در طول شیمی‌درمانی

کاهش وزن پس از برداشتن معده (گاسترکتومی) شایع است. یکی از دلایل متعدد عدم گرسنگی است. هورمون گرلین که اشتها را تحریک می‌کند نیز در معده تولید می‌شود. همچنین کمبود این هورمون یکی از دلایل متعدد کاهش وزن است. مقررات سیری تا کنون تا حدی درک شده است، در غیر این صورت ممکن است بتوانیم “اپیدمی” چاقی را در کشورهای صنعتی کاهش دهیم.

غذاها و نوشیدنی‌هایی را انتخاب کنید که اشتها به آنها دارید. اگر ازدست‌دادن اشتها دارید، محلول‌های نوشیدنی پرکالری (“اسموتی” و “غذای فضانوردان”) می‌توانند مواد مغذی را فراهم کنند.

از غذاهایی که مخاط معده را تحریک می‌کنند، مانند غذاهای ترش و چرب، غذاهای سرخ شده تند، قهوه، برخی از مشروبات الکلی.

اگر بوی غذا شما را آزار می‌دهد، به غذای سرد بروید.

اگر استفراغ یا اسهال دارید، مطمئن شوید که مایعات و نمک‌های ازدست‌رفته را با مایعات فراوان جایگزین کنید.

مراقب مخاط دهان خود باشید و هر روز آن را با محلول ضدعفونی‌کننده شستشو دهید، اما هرگز با هکسورال! شستشو با محلول استوماتیت یا چای مریم‌گلی و مکیدن یخ باعث تسکین درد در دهان می‌شود.

مهم‌ترین توصیه: خودتان امتحان کنید که چه چیزی را دوست دارید و چه چیزی را تحمل می‌کنید!

توصیه‌های کلی رژیم غذایی

  • وعده‌های غذایی کوچک، مکرر و منظم توصیه می‌شود. غذای مصرفی خود را به ۶ وعده غذایی کوچک یا بیشتر در روز تقسیم کنید.
  • هر لقمه را طولانی و آهسته بجوید، اجازه دهید بخشی از هضم از سطح دهان شروع شود.
  • غذاهای مایع را دور از غذاهای جامد مصرف کنید.
  • از مصرف بیش از حد قندهای ساده، ساکارز و به‌طورکلی غذاهای شیرین اجتناب کنید.
  • از مصرف بیش از حد چربی خودداری کنید.
  • بااین‌حال، باتوجه‌به اثر سیرکننده، باید مقادیر کم میوه و سبزیجات توصیه شود.
  • مکمل‌های پر پروتئین و پرکالری را توصیه کنید. اگر ثابت شود که تغذیه خوراکی برای نیازهای کالری – تغذیه‌ای کافی نیست و با تغذیه طبیعی قابل اصلاح نیست، مکمل یا جایگزینی با تغذیه مصنوعی مناسب است. می‌توان از مکمل‌های پروتئینی پرکالری استفاده کرد که باتوجه‌به ویژگی‌های متفاوت ترکیبات غذایی، بافت و طعم می‌توانند بخش زیادی از نیازهای تغذیه‌ای را برطرف کنند.
  • غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D را توصیه کنید.
  • مکمل آهن، اسیدفولیک و ویتامین B12، پس از کنترل خون.
  • از روش‌های پخت ساده و کم‌چرب استفاده کنید: بخارپز، در آب، در فر، در فویل، در تابه‌های نچسب، بدون افزودن چاشنی.

کمبود ویتامین بعد از جراحی معده

بیماران بدون معده معمولاً ویتامین B12 را با تزریق دریافت می‌کنند. آنها دیگر نمی‌توانند به‌اندازه کافی از آن از طریق غذا استفاده کنند.

در بیمارانی که معده آنها به طور کامل برداشته شده است، دیگر امکان جذب ویتامین B12 از غذا وجود ندارد. حتی اگر تنها بخشی از معده ازدست‌رفته باشد، ممکن است دیگر عرضه کافی نباشد. بااین‌حال، مکمل‌های ویتامین بدون نسخه در اینجا نشان داده نشده‌اند:

افراد مبتلا به تزریق ویتامین B12 در فواصل منظم نیاز دارند. قانون سرانگشتی سه ماه است. بااین‌حال، اگر کمبود تلفظ شود، فاصله نیز می‌تواند کوتاه‌تر باشد.

در طی معاینات بعدی منظم، سطح ویتامین B12 یا سایر نشانگرها در خون بررسی می‌شود. به‌این‌ترتیب پزشک معالج می‌تواند فواصل بین دوزهای ویتامین را با نیازهای بیمار تطبیق دهد.

چرا دیگر نمی‌توان از ویتامین B12 در غذا استفاده کرد؟

شکل فعال بیولوژیکی ویتامین معمولاً فقط در طول هضم تولید می‌شود: مخاط معده ماده‌ای را تولید می‌کند که ویتامین به آن متصل می‌شود. فقط این فرم از طریق روده جذب بدن می‌شود. اگر معده از بین رفته باشد، این به‌اصطلاح «عامل ذاتی» نیز از بین می‌رود و پس از مدتی ذخایر ویتامین B12 فعال بدن تمام می‌شود. کمبود مداوم منجر به کم‌خونی در افراد مبتلا، با خستگی و تاب‌آوری فیزیکی پایین می‌شود. ناراحتی یا حتی فلج نیز ممکن است رخ دهد زیرا ویتامین B12 برای عملکرد عصبی مهم است.

انتخاب محدود غذا و اختلال در هضم چربی، جذب سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی را نیز مختل می‌کند.

به‌عنوان یک بیمار، هنوز نباید مکمل‌های ویتامین را به‌تنهایی مصرف کنید. دقیقاً به دلیل محدود بودن جذب و استفاده از بسیاری از مواد، مواد یا ویتامین‌های بدون نسخه معمولاً به‌عنوان مکمل‌های غذایی مناسب نیستند.

تأثیر تغذیه برای بیماران سرطانی در درمان چیست؟

آیا بیماران مبتلا به سرطان معده باید در طول شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی متفاوت غذا بخورند؟ اصولاً محدودیت اضافی برای این مدت وجود ندارد. اگر می‌توانید، باید تاحدامکان به طور معمول غذا بخورید. مکمل‌های غذایی اضافی هستند و مکمل‌های ویتامین یا مواد معدنی اضافی نباید به‌تنهایی مصرف شوند: برخی از آماده‌سازی‌ها می‌توانند در اثربخشی درمان اختلال ایجاد کنند؛ بنابراین بیماران باید همیشه استفاده از آنها را با پزشک خود در میان بگذارند.

اما درعین‌حال موارد زیر نیز صدق می‌کند: بیماران سرطان معده معمولاً در زمانی شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی دریافت می‌کنند که سایر روش‌های درمانی یا خود بیماری تغذیه طبیعی را با مشکل مواجه می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button