یکی از جدیدترین روشهای درمانی انواعی از بیماریهای خاص مانند سرطانها، استفاده از پیوند مغز استخوان است. زمانی که خون فرد برای حمایت از او یا مبارزه با یک بیماری زمینهای بهاندازه کافی سالم نیست، نیاز به پیوند مغز استخوان دارد. ممکن است این سؤال برای شما ایجاد شده باشد که چه کسی میتواند کاندیدای مناسب برای اهدای مغز استخوان باشد. در ادامه همراه ما باشید تا با جزئیات شرایط فرد اهداکننده مغز استخوان آشنا شوید.
برای هر فردی که نیاز به پیوند مغز استخوان دارد، اولین قدم این است که از اعضای خانواده بپرسید که آیا مایل به اهدای سلولهای بنیادی خود هستند یا خیر. در صورت تمایل، آزمایشهایی جهت تأیید تطابق صورت میگیرد. دراینبین دوقلوها بسیار بیشتر از والدین دارای تطابق خونی هستند، اما تنها حدود ۳۰ درصد از افرادی که نیاز به پیوند دارند، خواهر و برادری همسان خواهند داشت.
در این مقاله می خوانید :
دودسته کلی برای پیوند مغز استخوان عبارتاند از:
- اتولوگ، که پیوندی با استفاده از سلولهای بنیادی (که قبلاً برداشت شده است) است.
- آلوژنیک که پیوندی با استفاده از سلولهای بنیادی اهدایی از شخص دیگری صورت میگیرد.
در مورد پیوندهای آلوژنیک، شناسایی یک اهداکننده بالقوه که میتواند سلولهای بنیادی خود را به فرد دیگری بدهد، شامل تجزیهوتحلیل آنتیژنهای لکوسیت انسانی (HLA) است که پروتئینهایی هستند که در سطح خون و در سلولهای بافت یافت میشوند. آنتیژنهای لوکسیت انسانی باید تا حد امکان نزدیک باشد تا بدن گیرنده پیوند بتواند سلولهای بنیادی جدید را در مغز استخوان خود بپذیرد. به همان اندازه، هر چه تطبیق در این آنتیژنها بیشتر باشد، واکنش مغز علیه پیوند مغز استخوان را کاهش میدهد، واکنشی که بیماری پیوند در مقابل میزبان نامیده میشود. هنگامی که پیوند سلولهای بنیادی موفقیتآمیز باشد، سلولهای بنیادی جدید برای تولید گلبولهای قرمز سالم، گلبولهای سفید خون و پلاکتها کار میکنند.

اهمیت ذخیره و اهدای بندناف
هنگامی که اهداکنندهای در خانواده پیدا نمیشود، جستجو برای یک اهداکننده غیرمرتبط یا خون بندناف انجام میشود. بانک اهدای بندناف در این شرایط دست به کارشده و نمونههای موجود را با نمونه خون بیمار بررسی میکند و اگر موردی مطابقت داشت از این برای بیمار استفاده میشود. همچنین تمامی افرادی که بندناف نوزاد خود را در بانک ذخیره کردهاند، در صورت نیاز میتوانند از منابع خود استفاده کنند و دیگر نیازی به سایر چکاپها نباشد.
روشهای جمع آوری
این روش معمولاً تحت بیهوشی عمومی در اتاق عمل و با استفاده از تکنیک استریل انجام میشود. در طی این روش، تقریباً ۲ لیتر مغز استخوان خارج میشود. ممکن است این مقدار از دید شما زیاد به نظر برسد، اما کمتر از ۱۰ درصد از مغز استخوان شما را تشکیل میدهد. شاید دانستن اینکه بدن شما روزانه بیش از ۲۰ میلیارد سلول خونی در مغز استخوان شما میسازد کمک کننده باشد. تعداد سلولهای مغز استخوان معمولاً ظرف ۴ تا ۶ هفته به طور کامل به سطح طبیعی باز میگردد.
این روش ممکن است بهصورت سرپایی انجام شود یا ممکن است چند روز را در بیمارستان بگذرانید. برخی از مراکز پزشکی توصیه میکنند که پس از انجام این عمل، ۷ تا ۱۰ روز مرخصی کار داشته باشند، اما برخی از افراد احساس میکنند خیلی زودتر به سرکار خود بازگردند. زمان متوسط (یعنی زمانی که ۵۰ درصد افراد پس از آن داشتند و ۵۰ درصد آن را نداشتند) برای بازگشت کامل به حالت عادی ۲۰ روز بود.
خطرات بالقوه اهدای مغز استخوان
خطرات مربوط به اهدای مغز استخوان بیشتر به خطر عمل جراحی مربوط میشود. هر زمان که جراحی میکنید، خطر بیهوشی عمومی و همچنین خطر خونریزی و عفونت وجود دارد. همچنین این خطر وجود دارد که این روش باعث آسیب به اعصاب و عروق خونی در نزدیکی محل خروج مغز و آسیب به استخوان شود. پس از اهدای مغز استخوان ممکن است برای یک هفته یا کمی بیشتر در ناحیه لگن خود درد داشته باشید. عوارض جانبی بیهوشی ممکن است شامل گلودرد و حالت تهوع نیز باشد.
برای اهدای مغز استخوان باید چند سال داشته باشید؟
یک فرد برای اهدا باید حداقل ۱۸ سال داشته باشد زیرا اهدای یک روش پزشکی است و فرد باید بتواند رضایت آگاهانه قانونی را بدهد. همچنین، از آنجایی که این یک رویه داوطلبانه است، سرپرست یا والدین نمیتوانند برای افراد زیر ۱۸ سال آزادی را امضا کنند یا رضایت دهند. بل از اهدای خون، از شما خواسته میشود که یک فرم رضایت مغز استخوان را امضا کنید که اجازه میدهد یک لوله خون اضافی برای آزمایش نوع بافت شما جمعآوری شود.
شرایط فرد اهداکننده مغز استخوان
در زیر لیستی از مهمترین موارد و نکات آورده شده است تا به شما در تأیید صلاحیت خود بهعنوان یک اهدا کنند مغز استخوان کمک کند. این لیست شامل انواعی از مهمترین بیماریها است. برخی از آنان ممکن است شمارا از یک کاندید مناسب بودن برکنار کند.
بیماری ایدز
اگر شما مبتلا به HIV (ایدز) تشخیصدادهشدهاید، نمیتوانید برای تبدیلشدن به یک اهداکننده داوطلب بالقوه مناسب برای مغز استخوان باشید.
آلرژی
اگر از حساسیت خفیف به حیوانات، محیط زیست یا داروها و غیره رنج میبرید، مجاز به ثبتنام برای اهدا هستید. آلرژیهای تهدیدکننده زندگی به داروها یا لاتکس باید قبل از اینکه بتوانید بهعنوان یک اهداکننده تأیید شوید، چک شود.
آرتروز
بهطورکلی، اگر استئوآرتریت خفیف تا متوسط یا آرتریت دژنراتیو دارید، مجاز خواهید بود که مغز استخوان خود را اهدا کنید. آرتریت خفیف تا متوسط بهعنوان تأثیر کمی بر فعالیتهای روزانه تعریف میشود و با مصرف گاهبهگاه داروها تسکین مییابد. اگر شما یک بیماری شدید آرتریت پزشکی مانند روماتوئید، واکنشی، پسوریاتیک و مراحل پیشرفته سایر انواع آرتریت دارید، مجاز به اهدای مغز استخوان نیستید.
آسم
اگر مبتلا به آسم هستید که نیاز به استفاده منظم یا روزانه از استروئیدهای خوراکی (قرص) دارید، نمیتوانید اهداکننده مغز استخوان باشید.
بیماریهای خودایمنی
درصورتیکه مبتلا به یکی از بیماری خودایمنی هستید، توانایی اهدای مغز استخوان خود را ندارید. بیماریهای خودایمنی رایج عبارتاند از:
- آرتریت روماتوئید (RA)
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)
- فیبرومیالژیا
- اسکلروز چندگانه
- پسوریازیس شدید
- سندرم شوگرن
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- بیماری آدیسون
- سندرم خستگی مزمن
بااینحال، اگر یک بیماری خودایمنی دارید که بر یک سیستم اندامی که خفیف و بهخوبی کنترل شده است یا به طور کامل بهبودیافته اید، تأثیر می گذارد، میتوانید اهدا کنند باشید. از جمله:
- سلیاک
- بیماری کرون
- بیماری گریوز
- سندرم گیلن بار
- تیروئیدیت هاشیموتو
- پسوریازیس خفیف
- مریضی منیر
- سندرم رینود
- کولیت زخمی
- ویتیلیگو
مشکلات خونریزی
اگر مشکل خونریزی جدی مانند هموفیلی یا فاکتور V لیدن دارید، یا اگر تا به حال لخته خون ورید عمقی داشتهاید، نیاز به داروهای ضد انعقاد، کم خونی آپلاستیک یا بیماری فون ویلبراند دارید، نمیتوانید گزینه مناسبی باشید.

فشارخون
اگر فشارخون (فشارخون بالا) دارید، درصورتیکه وضعیت شما بهخوبی با دارو یا رژیم غذایی کنترل شود و بیماری قلبی مرتبطی وجود نداشته باشد، قادر به اهدا هستید. در صورت وجود، به بیماری قلبی/سکته مغزی باید بررسی شوید.
آسیب مغزی / جراحی
اگر آسیب مغزی قابلتوجهی داشتهاید یا در بافت مغز جراحی کردهاید حتی اگر در حال حاضر بهبودیافته و بدون علامت باشد، بازهم نمیتوانید ثبت اهدا انجام دهید. همچنین اگر بیش از ۶ ضربه مغزی در طول زندگی خود تجربه کردهاید، علائم ناشی از ضربه مغزی که بیش از ۱ ماه طول کشیده است یا ضربه مغزی شدید که بیش از ۱ ساعت بیهوش بودهاید، نمیتوانید اهداکننده باشید.
سرطان
اگر سابقه سلولهای پیش سرطانی دارید، میتوانید برای تبدیلشدن به یک اهداکننده داوطلب شوید. اگر یکی از موارد زیر را دارید، اما نیازی به شیمیدرمانی ندارید، توانایی اهدا کردن مغز استخوان را دارید:
- لوسمی پوست موضعی درمان شده (سلول بازال یا سلول سنگفرشی)
- ملانوم درجا درمان شد
- سرطان دهانه رحم در محل بهبود یافت
- سرطان سینه را در محل درمان کرد
- درمان سرطان مثانه در محل
توجه: سرطان درجا در مراحل بسیار اولیه تشخیص داده میشود و به طور خاص “درجا” یا مرحله ۰ نامیده میشود. اگر هر نوع سرطان دیگری (به استثنای سرطان خون) داشتهاید، درصورتیکه تمام معیارهای زیر را داشته باشد امکان اهدا کردن مغز استخوان را دارید:
- بیش از ۵ سال از زمان تشخیص
- بدون عود یا متاستاز
- بدون شیمیدرمانی و پرتودرمانی
درمان پرتودهی موضعی برای سرطان سینه یا سرطان پروستات قابل قبول است. درمان با ید رادیواکتیو برای سرطان تیروئید قابل قبول است.
اعتیاد و سلامت روان
اگر سابقه وابستگی به مواد شیمیایی و یا مسائل مربوط به سلامت روان دارید ممکن است مجاز اهدا باشید. بهطورکلی، اگر درمان اعتیاد را کامل کردهاید و حداقل ۱۲ ماه هوشیاری خود را حفظ کردهاید، در حال حاضر هوشیار هستید و هیچ بیماری جسمی که ممکن است شما را در حین اهدا در معرض خطر قرار دهد، ندارید، گزینه مناسب اهدای مغز استخوان هستید.
اگر شرایطی مانند اختلال کمبود توجه (ADD)، اختلال کمبود توجه و بیشفعالی (ADHD)، اختلال دوقطبی یا شیدایی – افسردگی یا افسردگی دارید، تا زمانی که این بیماری بهخوبی کنترل شده باشد و همچنین از نظر پزشکی نیز شرایط لازم را داشته باشید، میتوانید اهدا انجام دهید. شرایط جدی سلامت روان مانند اسکیزوفرنی، اختلال اسکیزوافکتیو یا اختلال هذیانی شما را از لیست اهداکننده مغز استخوان خط خواهد زد. مهم است که متعهد باشید و بتوانید روند اهدا را دنبال کنید. دستورالعملهایی که برای ارزیابی وابستگی به مواد مخدر/وضعیت سلامت روان فعلی شما استفاده میشوند، برای محافظت از ایمنی و رفاه شما و ارائه بهترین نتیجه ممکن برای بیمار است.
درد مزمن گردن، کمر، لگن یا ستون فقرات
مشکلات رایج کمر مانند رگ به رگ شدن، کشیدگی و درد ممکن است با اهدای مغز استخوان تداخل نداشته باشد. بااینحال، اگر نواحی درد مداوم، مزمن و قابلتوجهی در گردن، پشت، لگن یا ستون فقرات دارید، نمیتوانید ملحق شوید:
- در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد میکند
- نیاز به تجویز روزانه داروی مسکن یا
- نیاز به درمان فیزیکی به طور منظم و یا
- به درمانهای منظم کایروپراکتیک نیاز دارد
اگر مشکلات قابلتوجهی در کمر و/یا هرگونه سؤالی در مورد وضعیت پزشکی خود دارید، با مرکز اهداکننده محلی خود تماس بگیرید.
سرماخوردگی یا آنفولانزا
عفونتهای اخیر مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا مانعی برای اهدای مغز استخوان بهحساب نمیآیند.
دیابت
درصورتیکه دیابت دارید، ارزیابی دقیق وضعیت سلامت فعلی شما ضروری است. بهطورکلی، اگر دیابت شما با رژیم غذایی یا داروها (غیر از انسولین) بهخوبی کنترل شود، مجاز اهدا خواهید بود. اگر برای درمان دیابت به انسولین نیاز دارید یا اگر مشکلات سلامتی جدی مرتبط با دیابت مانند بیماری کلیوی، قلبی، عصبی یا چشمی دارید، مجاز به اهدا نخواهید بود.
صرع
اگر صرع بهخوبی کنترل شده دارید و در سال گذشته هیچ تشنجی نداشتهاید، میتوانید اهدا کنید.
بیماری قلبی/سکته مغزی
بهطورکلی، اگر بیماری قلبی دارید، نمیتوانید یک اهداکننده داوطلب بالقوه شوید. این شامل حمله قلبی گذشته، هرگونه سابقه آنژیوپلاستی، جراحی بایپس، جراحی تعویض دریچه قلب یا ضربانساز است. بااینحال، برخی از بیماریهای قلبی مانند نقایص مادرزادی اصلاح شده با جراحی در دوران کودکی، افتادگی دریچه میترال (MVP) که بهخوبی کنترل میشود، یا ابلیشن موفقیتآمیز قلب، مانع از ثبتنام برای اهداکننده نمیشوند. وضعیت شما بهصورت فردی ارزیابی میشود.
اگر سابقه سکته مغزی، حمله ایسکمیک گذرا (TIA)، خونریزی داخل جمجمه (اپیدورال، ساب دورال، ساب عنکبوتیه)، یا سایر آسیبهای مغزی مهم یا جراحی در بافت مغز دارید – حتی اگر در حال حاضر بدون هیچ علامتی بهبودیافته باشید – قادر به اهدا نیستید.
هپاتیت
شما توانایی اهدای مغز استخوان را دارید اگر:
- واکسن پیشگیری از هپاتیت دریافت کرد
- سابقه هپاتیت A که به طور کامل بهبودیافته است
- تماس نزدیک یا نزدیک با فرد مبتلا به هپاتیت B یا C فعال در سال گذشته
- قرار گرفتن در معرض احتمالی هپاتیت B یا C در سال گذشته
- سابقه زردی ناشی از مونونوکلئوز یا عفونت سیتومگالوویروس (CMV)
اما اگر موارد زیر را دارید، نمیتوانید:
- با تشخیص هپاتیت B یا C
- به شما گفته شد که آزمایش تأییدی هپاتیت B یا C مثبت بوده است
- به شما گفته شده که شما ناقل هپاتیت B یا C هستید (که بهعنوان عفونت مزمن نیز شناخته میشود)
- سابقه هپاتیت یا زردی زرد (بعد از ۱۱ سالگی) بدون علت شناخته شده
بستری در بیمارستان / جراحی / تروما
بهطورکلی، اگر در بیمارستان بستری شدهاید، عمل جراحی انجام دادهاید یا مجروح شدهاید و به طور کامل بهبودیافتهاید، ممکن است گزینه مناسبی باشید اما باید پزشک درمورد آن تصمیم بگیرد. به بیماری قلبی/سکته مغزی، کمر/گردن/لگن/ ستون فقرات یا مشکلات کلیوی، در صورت وجود، باید توسط پزشک چک شود.
مشکلات کلیوی
اگر مشکلات کلیوی جدی یا مزمن مانند بیماری کلیه پلی کیستیک یا گلومرولونفریت مزمن دارید، نباید اهدا کنید. اگر کلیه به دلیل بیماری برداشته شده باشد، نمیتوانید اهدا کنید. بااینحال، اگر کلیهای را به شخص دیگری اهدا کردهاید و اکنون پس از آن جراحی به طور کامل بهبودیافتهاید، میتوانید کاندید اهدای مغز استخوان شوید. اگر سابقه سنگ کلیه دارید میتوانید اهدا کنید.
بیماری کبد
اگر یک بیماری جدی کبدی مانند هپاتیت B، هپاتیت C، سیروز یا بیماری ویلسون دارید، نمیتوانید. اگر سندرم گیلبرت دارید میتوانید اهدا انجام دهید.
بیماری لایم/بیماری منتقله از طریق کنه
اگر از یک بیماری منتقله از کنه مانند بیماری لایم، ارلیشیوز، آناپلاسموز انسانی یا تب خالدار کوه راکی به طور کامل بهبودیافته اید، میتوانید برای تبدیلشدن به یک اهداکننده داوطلب بالقوه ثبتنام کنید. اگر بیماری لایم مزمن دارید، ممکن است توانید اهدا انجام دهید. اعتقاد بر این است که سایر بیماریهای منتقله از کنه ذکر شده دارای اشکال مزمن (در انسان) نیستند.
داروها
درمان با برخی داروها ممکن است بر شایستگی شما بهعنوان یک اهداکننده داوطلب بالقوه تأثیر بگذارد. اغلب این خود داروی واقعی نیست، بلکه شرایطی است که به دارو نیاز دارد که مناسب بودن شما را تعیین میکند. اگر در حال حاضر دارو(ها) مصرف میکنید، ممکن است بخواهید با مرکز اهداکننده محلی خود تماس بگیرید تا در مورد دارو(ها) و شرایط زمینهای صحبت کنید.
پیوند عضو، بافت، مغز یا سلولهای بنیادی
اگر بافتهای انسانی مانند استخوان (از جمله پودر استخوان برای اقدامات دندانپزشکی)، رباطها، تاندونها، پوست و قرنیه را دریافت کردهاید، بسته به دلیل انجام عمل، ممکن است مجاز به اهدای داوطلب بالقوه باشید. اگر هر یک از انواع پیوندهای زیر را دریافت کردهاید، نمیتوانید اهدای مغز استخوان کنید:
- اندامهای انسانمانند قلب، ریه، کبد یا کلیه
- مغز یا سلولهای خونساز
- Xenotransplant یا بافت زنده حیوانات
- پیرسینگ (بدن، پوست، گوش)
اگر سوراخ گوش یا بدن داشتهاید، میتوانید برای تبدیلشدن به یک اهداکننده داوطلب بالقوه ثبتنام کنید.
بارداری
در صورت بارداری هم میتوانید اهداکننده مغز استخوان باشید و ایرادی برای شما ایجاد نمیکند. بااینحال پس از زایمان، تا زمانی که پس از زایمان یا سزارین به طور کامل بهبود نیافتهاید، نمیتوانید بهعنوان اهداکننده خدمت کنید. باید دقت شود که سلولهای خونساز را نمیتوان در هر زمانی از بارداری جمعآوری کرد. اگر در حال حاضر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، ممکن است بخواهید پس از تولد نوزاد، خون بندناف نوزاد خود را اهدا کنید. برای اینکه ببینید آیا این گزینه در بیمارستان شما وجود دارد یا خیر، به محل اهدای خون بندناف مراجعه کنید.
بیماریهای مقاربتی
اگر یک بیماری مقاربتی مانند تبخال، HPV، کلامیدیا یا سیفلیس دارید یا داشتهاید، میتوانید اهدا انجام دهید.
خالکوبی
اگر خالکوبی، تتو، هاشور و هر نوع خالکوبی دیگری داشته باشید مانعی برای اهدا کنندگی شما نخواهد بود و با خیال راحت میتوانید اهداکننده باشید.
سفر/خطر مالاریا
اگر بهعنوان اهداکننده بالقوه انتخاب شوید، سفر اخیر به مناطق در معرض خطر ابتلا به عفونتهایی مانند مالاریا یا بیماری جنون گاوی ارزیابی خواهد شد.
بیماری سل
در صورت داشتن سابقه سل که با موفقیت درمان شده است، میتوانید کاندید اهدای مغز استخوان شوید.
دیدگاه کاربران
حسین
سلام ، فردی که ۱۷ سال نیم یا ۱۸ سال داشته باشد ، می تواند مغز استخوان اهدا کند ؟ انجمن میگه نمیتواند
علی مهدیان
سلام تمام مطالب فوق العاده عالی و کار آمد بوده سوال من اینه که فردی که از شربت متادون استفاده میکند و حدود یک سال و پنج ماه هست که این شربترو مصرف میکنه آیا این شخص با این تفاصیل مجاز به اهدای مغز استخوان هست و میتونه این کارو انجام بده؟ و این شخص حود بنده هستم که شربت متادون مصرف میکنم و تاتو هم دارم پسر یکی از فامیل ها احتیاج به این پیوند داره میخوام بدونم من میتونم این کارو انجام بدم با این شرایط ؟ با تشکر
محسن
سلام اگه کسی که به فرد بیمار مغز و استخوان اهدا کنه بعدا به مشکلی که بر نمیخوره چه مدت طول میکشه تا دوباره مثل روز اول سر و پا بشه واینکه فرزند میتونه به والدین مغز و استخوان اهدا کنه یا اینکه مختص خواهر و برادر هستش
SAEID
سلام میخوام مغزاستخوان اهداکنم به نرخ روز به دلیل مشکل مالی گروه خونی a+ هستم 30ساله هیچ گونه بیماری یا سابقه بستری شدن ندارم
هدی هاشمی
سلام میخوام مغز استخوان اهدا کنم به قیمت گروه خونی B_ خانوم هستم و در سلامت کامل
فرزانه
سلام در تهران برای اهدا مغز استخوان فقط بیمارستان شریعتی فعال هست؟ اگر کسی داوطلب آزاد باشه برای اهدا باید چه کاری انجام بده ؟
الماسی
حتما باید از اعضای درجه یک شخص دریافت کننده باشه کسی که اهدا میکنه؟من از یجا پرسیدم گفت باید اعضای درجه یک فرد باشه
الماسی
کسی که اهدا میکنه باید از اعضای درجه یک شخص دریافت کننده؟؟