تومور نتیجه یک سری جهش ژنی است که در DNA یک سلول جمع میشود. تومور زمانی بدخیم تعریف میشود که سلولهای تومور در داخل تودهای که در حال رشد است محدود نمیمانند، اما میتوانند به بافتهای مجاور یا حتی اندامهای دوردست (متاستاز) حمله کنند که به لطف گردش خون و یا لنفاوی به آنها میرسند. سرطان زبان نیز از این قاعده مستثنی نیست و در بیشتر موارد، نتیجه فرآیندی از جهش است که منجر به ظهور یک ضایعه بدخیم میشود. ما در این مقاله به بررسی علت سرطان زبان پرداختهایم. تا آخر این مقاله همراه ما بمانید.

در این مقاله می خوانید :
علت سرطان زبان چیست؟
عوامل خطر متعددی وجود دارد که میتواند احتمال ایجاد بدخیمی در این اندام را افزایش دهد. مانند بسیاری از سرطانهای دیگر، به نظر میرسد سیگار کشیدن یک عامل مستعد در ایجاد سرطان است. دلایل دقیقی که منجر به ایجاد جهشهای مسئول ظهور تومور میشود که هنوز ناشناخته است، اما برخی از عوامل خطر، مهم شناسایی شدهاند که میتوانند احتمال ایجاد سرطان را افزایش دهند از جمله:
- دود سیگار
- جویدن تنباکو
- مصرف بیش از حد الکل
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- رژیم غذایی نادرست
- عفونت HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)
علائم و نشانههای سرطان زبان چیست؟
باید گفت که متأسفانه، سرطان زبان به شکلی ظریف و غیرآشکار تمایل به رشد دارد. بافتهای نرم زبان، در واقع، خیلی کم مانع گسترش بیماری میشوند. اغلب تنها زمانی علامتدار میشود که تحرک زبانی مختل شود. بیشترین آسیب دیدگی قطعا در قسمت لبههای زبان است. در مواردی که عصب زبانی درگیر باشد، علائم دردناکی ممکن است ایجاد شود که امکان دارد به گوش تابش کند، اما باید تاکید کرد که در اکثر موارد این اشکال کاملاً کسلکننده هستند. متأسفانه، درگیری متاستاتیک غدد لنفاوی در گردن (که اندازه آنها افزایش یافته است) اغلب در زمان تشخیص در لمس مشهود است. بسته به محل تومور، علائم و نشانههای متفاوتی وجود دارد. علائم و نشانههای احتمالی عبارتند از:
- مشکل در صحبت کردن.
- مشکل در بلع.
- وجود بریدگی، زخم یا آفت روی زبان که خوب نمیشود.
- وجود ناحیه قرمز یا سفید روی زبان (به ترتیب اریتروپلاکیا و لکوپلاکیا نامیده میشوند).
- تغییر در لحن صدا.
- احساس جسم خارجی در گلو.
اگر یک یا چند مورد از این علائم بیش از ۱۰-۱۵ روز باقی بماند، باید با پزشک خود تماس بگیرید.

تشخیص سرطان زبان چگونه است؟
تشخیص علت سرطان زبان براساس یک معاینه گوش و حلق و بینی دقیق است که باید شامل مجموعهای دقیق از تاریخچه بالینی بیمار باشد (سیگار، الکل، درد، کاهش وزن، درد در گوش و بینی، دیسفاژی همگی عواملی هستند که باید بررسی شوند) و یک معاینه فیزیکی دقیق که باید بررسی شود. همچنین تشخیص شامل معاینه ساختارهای حفره دهان و غدد لنفاوی گردن و حفره دهان میشود. همچنین تعیین وضعیت تغذیهای بسیار مهم است.
از آنجایی که بیماران اغلب به دلیل مشکلات بلع دچار سوءتغذیه میشوند. برای پی بردن به وسعت موثر پاتولوژی و درگیری غدد لنفاوی گردن، بیمار باید همیشه تحت ارزیابی رادیولوژیک با ماده حاجب (بسته به مورد CT یا MRI) قرار گیرد و همچنین همیشه توصیه میشود که یک عکس کنترلی با اشعه ایکس قفسه سینه برای حذف تودههای ریوی همزمان انجام شود.
درمان سرطانزبان چگونه است؟
سرطان زبان، اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، با موفقیت درمان میشود و میزان درمان بالایی دارد. تأخیرهای تشخیصی معمولاً به دست کم گرفتن علائم بستگی دارد که اغلب به دلیل آگاهی ناکافی از این تومور است. در واقع، سرطان زبان اغلب با سایر بیماریهای شایع اما کمتر جدی (مانند آبسههای دندانی یا تومورهای خوش خیم) اشتباه گرفته میشود. درمان تومورهای زبان عمدتاً جراحی است و راهحلها با توجه به میزان آسیبشناسی متفاوت است. به طور کلی میتوان گفت که برای شکلهای کوچک، درمانهای جراحی بسیار محدودی امکانپذیر است. در حالی که برای اشکال بسیار گسترده ممکن است درمانهای مختلف در کنار جراحی انجام شود.
کلام آخر
علت سرطان زبان هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. مهمترین عوامل خطر سرطان زبان، سیگار کشیدن یا مصرف منظم تنباکو (صرف نظر از شکل آن) و الکل است. این خطر همچنین در صورتی افزایش مییابد که الکل درصد بالایی داشته باشد یا تنباکو بدون فیلتر یا بسیار قوی باشد. عامل خطر دیگر عفونت مزمن با انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. التهاب مزمن غشاهای مخاطی دهان و زبان در نتیجه دندان مصنوعی نامناسب و بهداشت نامناسب دهان نیز میتواند علت سرطان زبان باشد. برای جلوگیری از سرطان زبان توصیه میکنیم از سیگار و تنباکو و الکل دوری کنید. همچنین رژیم غذایی سالمتری داشته باشید.