علت سرطان دهانه رحم در زنان و نحوه کاهش آن

عوامل متعددی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در افراد افزایش دهد. برخی از عوامل خطر، مانند سیگار کشیدن این خطر را بیشتر می‌کند. بااین‌حال، موارد دیگری مانند سن وجود دارد که می‌تواند احتمال ابتلا به آن را بیشتر کند. سرطان دهانه رحم دو نوع عامل خطر دارد، که شامل عواملی است که فرد نمی‌تواند آن‌ها را کنترل کند، مانند سن و سابقه خانوادگی، و آن‌هایی که فرد می‌تواند کنترل کند، مانند رژیم غذایی، انجام اعمال جنسی و سیگار کشیدن. داشتن یک یا چند عامل خطر به این معنی نیست که فرد به طور خودکار به سرطان دهانه رحم مبتلا می‌شود. این مقاله به بررسی عوامل خطر بالقوه ابتلا به سرطان دهانه رحم و چگونگی کاهش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم می‌پردازد. با ما همراه باشید.

سرطان دهانه رحم

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

 HPV به گروهی از بیش از ۲۰۰ ویروس مرتبط اشاره دارد. برخی از این ویروس‌ها از طریق تماس جنسی با دیگران منتشر می‌شوند. فعالیت جنسی می‌تواند به رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی اشاره داشته باشد. دو دسته از HPV مقاربتی وجود دارد – پرخطر و کم خطر. تقریباً ۱۴ نوع HPV پرخطر هستند. از این میان، HPV16 و HPV18 بیشتر سرطان‌های مرتبط با HPV را تشکیل می‌دهند. تقریباً همه افراد فعال از نظر جنسی به گونه‌ای از HPV مبتلا می‌شوند. حدود ۵۰ درصد از افراد در معرض خطر با یک نوع پرخطر در تماس هستند.

سابقه جنسی

با توجه به انجمن سرطان آمریکا (ACS)، بسیاری از عوامل مرتبط با سابقه جنسی یک فرد می‌تواند خطر ابتلا به HPV و ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. این عوامل عبارتند از:

  • داشتن چندین شریک جنسی و عدم استفاده از وسایل بهداشتی جنسی ایمن با آن‌ها
  • داشتن شریک جنسی مبتلا به HPV یا چندین شریک جنسی

کلامیدیا

کلامیدیا یک عفونت مقاربتی (STI)‌ است که بر اندام‌های تناسلی فرد تأثیر می‌گذارد. در این مورد زنان هیچ نشانه‌ای از ابتلا به عفونت را نشان نمی‌دهند و فقط در طول معاینه معمولی لگن متوجه می‌شوند که به آن مبتلا هستند. افراد مبتلا به عفونت کلامیدیا خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهند. باکتری کلامیدیا تراکوماتیس می‌تواند عملکرد طبیعی سلول‌ها را تغییر دهد. این تغییر می‌تواند منجر به پاسخ‌های التهابی شود که منجر به ایجاد سرطان می‌شود. همچنین باکتری کلامیدیا می‌تواند به رشد HPV در دهانه رحم کمک کند، که خطر ابتلا به سرطان را نیز افزایش می‌دهد.

تبخال نوع ۲

بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۷، دانشمندان ارتباطی بین عفونت هرپس نوع ۲ و خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در فرد پیدا کردند. مطالعه آن‌ها شواهد کافی برای نشان دادن این موضوع پیدا کرد که تبخال نوع ۲ احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهد.

داروهای ضد بارداری خوراکی

خطر ابتلا به سرطان دهانه‌رحم در افرادی که به مدت ۵ سال یا بیشتر از داروهای ضد بارداری خوراکی استفاده کرده‌اند، بیشتر است. با این حال، هنگامی که فرد مصرف قرص را متوقف می‌کند، سطح خطر به تدریج کاهش می‌یابد و در نهایت پس از چندین سال به سطح خطر طبیعی باز می‌گردد. اگر فردی در حال حاضر خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش داده است، باید در مورد روش‌های جایگزین کنترل بارداری با پزشک صحبت کند.

بارداری

بارداری همچنین خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در فرد افزایش می‌دهد. به نظر می‌رسد دو عامل بر خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم تأثیر می‌گذارد، از جمله بارداری قبل از ۲۵ سالگی، به ویژه قبل از ۲۰ سالگی، بارداری در دفعات زیاد. متخصصان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث افزایش فاکتور خطر می‌شود، اما افزایش قرار گرفتن در معرض HPV و همچنین تغییرات هورمونی نقش مهمی دارد.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن احتمال ابتلای افراد به سرطان‌دهانه رحم را دو برابر می‌کند. پزشکان محصولات جانبی تنباکو را در مخاط دهانه رحم افرادی که سیگار می‌کشند پیدا کرده‌اند. این محصولات فرعی به DNA سلول‌های دهانه رحم آسیب می‌رسانند و شانس ابتلا به سرطان دهانه‌رحم را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، سیگار کشیدن سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند، به این معنی که بدن در مبارزه با عفونت‌های HPV کمتر ایمن است.

رژیم غذایی

بدون تغذیه کافی، سیستم ایمنی در از بین بردن عفونت‌های HPV از بدن مشکل خواهد داشت. کسانی که میوه و سبزیجات کافی نمی‌خورند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند. فرد باید غذاهایی بخورد که دارای آنتی اکسیدان بالایی هستند تا رادیکال‌های آزاد و اکسیدان‌ها را از بین ببرند تا از آسیب به DNA جلوگیری کنند. افرادی که رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه‌ها، آجیل، حبوبات، غلات و ماهی مصرف می‌کنند، شانس کمتری برای ابتلا به HPV دارند.

سرطان دهانه رحم

دی اتیل استیل بسترول (DES)

پزشکان بین سال‌های ۱۹۳۸ تا ۱۹۷۱ DES، یک داروی هورمونی را برای کمک به جلوگیری از سقط جنین در اختیار افراد قرار دادند. فرزندان افرادی که این دارو را مصرف کردند شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان بسیار نادری به نام آدنوکارسینوم سلول شفاف (CCA) داشتند. احتمال ابتلا به CCA در فرزندان دختر کسانی که DES مصرف کردند ۴۰ برابر بیشتر از سایر زنان است. با این حال، این نوع سرطان نادر است و از هر ۱۰۰۰ زنی که در معرض DES قرار می‌گیرند، تنها ۱ مورد به آن‌ها مبتلا می‌شود. آنها همچنین خطر ابتلا به سرطان مرتبط با HPV را افزایش می‌دهند.

سیستم ایمنی ضعیف شده

افرادی که با سیستم ایمنی ضعیف زندگی می‌کنند، شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان‌دهانه رحم دارند. سیستم ایمنی در از بین بردن سلول‌های سرطانی نقش دارد، به این معنی که سرطان در افراد مبتلا به HIV یا افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می‌کنند سریع‌تر رشد می‌کند.

سن

با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان‌دهانه رحم در افراد افزایش می‌یابد.

  • افراد بسیار کمی قبل از ۲۰ سالگی به آن مبتلا می‌شوند.
  • پزشکان اغلب آن را بین ۳۵ تا ۴۴ سالگی تشخیص می‌دهند.
  • پزشکان بیش از ۲۰ درصد از افراد مبتلا به این سرطان را زمانی که افراد بالای ۶۵ سال سن دارند تشخیص می‌دهند.
  • ژنتیک یا سابقه خانوادگی

فردی که والدین یا خواهر و برادرش سرطان دهانه‌رحم داشتند، در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند. کارشناسان معتقدند که جهش های ژنتیکی خاص فرد را مستعد ابتلا به عفونت‌های HPV می‌کند.

راه‌هایی برای کاهش خطر سرطان دهانه رحم

دو روش مهم که یک فرد می‌تواند خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهد، غربالگری منظم سرطان دهانه رحم و واکسن HPV است. غربالگری‌های منظم می‌تواند به پزشکان کمک کند تا سلول‌های غیرطبیعی را که منجر به سرطان می‌شوند، پیدا کرده و درمان کنند. فرد می‌تواند آزمایش HPV یا پاپ اسمیر را انجام دهید. واکسن HPV می‌تواند به پیشگیری از ابتلای فرد به HPV کمک کند. یک فرد می تواند اقدامات اضافی زیر را برای کمک به کاهش خطر ابتلا به این سرطان انجام دهد:

  • در طول فعالیت جنسی از محافظ مانع مانند کاندوم استفاده کنید.
  • اجتناب یا ترک سیگار.
  • از اشکال جایگزین پیشگیری از بارداری به جای داروهای ضد بارداری خوراکی استفاده کنید.
  • رژیم غذایی حاوی میوه‌ها و سبزیجات فراوان داشته باشید.
  • انتخاب‌های جنسی ایمن داشته باشید.

زمانی که افراد تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنند، شانس کمتری برای ابتلا به HPV دارند. بیان می‌کند که افرادی که از دستگاه داخل رحمی یا IUD استفاده کرده اند، خطر کمتری برای ابتلا به سرطان دهانه رحم دارند.

کلام آخر

عوامل خاصی می‌توانند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در افراد افزایش دهند. عوامل خطری که فرد می‌تواند آنها را تغییر دهد عبارتند از:

  • ابتلا به عفونت ویروس پاپیلومای انسانی
  • سابقه جنسی آنها، مانند داشتن چندین شریک جنسی
  • داشتن کلامیدیا
  • داشتن تبخال نوع ۲
  • مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی
  • سیگار کشیدن
  • رژیم غذایی آنها

عوامل خطری که فرد نمی‌تواند تغییر دهد شامل سن، ضعف سیستم ایمنی و ژنتیک است. اگرچه یک فرد نمی‌تواند تمام عوامل خطر را کنترل کند، اما می‌تواند اقداماتی را برای کاهش ابتلا به این بیماری انجام دهد، مانند: دریافت واکسن HPV، اجتناب از سیگار کشیدن، و انجام منظم غربالگری سرطان دهانه رحم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button