خودآزمایی دورهای پستان به شما این امکان را میدهد که ظاهر طبیعی سینههای خود را بشناسید و هرگونه تغییر و هرگونه بینظمی را متوجه شوید. این اولین حرکت پیشگیرانه برای شناسایی سریع علائم احتمالی است که منجر به سرطان سینه میشود.
سیگنالی که اغلب منجر به کشف سرطان سینه میشود، در واقع وجود توده سینه است. معمولاً این ضایعه دردناک نیست، بلکه قابللمس یا حتی قابلمشاهده است.
در این مقاله می خوانید :
خودآزمایی سرطان پستان باید چگونه انجام شود؟!
برای شناسایی زودهنگام تغییرات غیرعادی که میتواند منجر به شک به سرطان سینه شود، باید به ظاهر نوک پستان (که میتواند جمع شود، بیرون بزند یا مایع ترشح کند) و پوست، بهخصوص زمانی که این تغییرات فقط یک سینه را تحتتأثیر قرار میدهد، توجه شود.
از سن ۲۰ سالگی، لمس سینه باید یک بار در ماه، همیشه در همان روز (با علامتگذاری در تقویم)، ترجیحاً حدود یک هفته پس از پایان سیکل قاعدگی انجام شود.
سینه در واقع مستعد تغییرات در سطوح هورمونی است که ماهانه اتفاق میافتد: حدود یک هفته پس از پایان سیکل، درد و تورم کمتری دارد، بنابراین تغییرات خاصی در سینه راحتتر قابل درک است.
اگر باردار هستید یا در دوران یائسگی هستید، زمان خودآزمایی مهم نیست.
توجه داسته باشید که :
خودآزمایی به هیچ وجه جایگزین معاینه پستان یا معاینات ابزاری مانند ماموگرافی (مفید برای تشخیص وجود گرهها، میکروکلسیفیکاسیونها یا سایر علائم غیرمستقیم یک نئوپلاسم احتمالی) و سونوگرافی (که برای تأیید وجود و ماهیت جامد یا مایع یک ضایعه گرهی)، آزمایشات مفید برای تشخیص سرطان سینه.
با این حال، در صورتی که یک یا چند علامت یا تغییر در چشم مشهود باشد یا در لمس مشاهده شود، توصیه میشود با پزشک یا متخصص پستان خود تماس بگیرید. در اسرع وقت اطمینان خاطر یا نشانههایی در مورد آزمایشهای تشخیصی که برای رفع هرگونه شک و تردید به منظور شناسایی سرطان احتمالی سینه مناسب تلقی میشوند، دریافت کنید.
خودآزمایی پستان در دو مرحله مشاهده و لمس واقعی انجام میشود:
مشاهده
در این مرحله باید مشاهده شود که آیا بینظمی در شکل سینه، تغییر رنگ پوست، ترک خوردن نوک پستان، زخم پوست یا فرورفتگی وجود دارد یا خیر. این دو سینه به ندرت در تمام جزئیات یکسان هستند، اما معمولاً متقارن هستند و نمای منظمی دارند.
خودآزمایی در جلوی آینه و در محیطی پر نور آغاز میشود. با بالاتنه صاف، شانهها شل و بازوها در پهلو، میتوان شکل سینه و نوک سینه را هم از جلو و هم از پهلو مشاهده کرد.
مشاهده باید با بازوهای بلند شده، روی سر کشیده و به دنبال هرگونه بینظمی در سینهها تکرار شود. عمل باید مجدداً با به هم پیوستن دستها در جلوی پیشانی و انقباض عضلات سینهای انجام شود.
لمس کردن
مرحله لمس در حالت عمودی انجام میشود و بازوی مربوط به سینه را خم میکند تا در پشت گردن معاینه شود. سینه باید با لغزیدن قسمت داخلی سه انگشت به هم پیوسته یک دست (انگشت اشاره، وسط و حلقه) با حرکات کوچک متحدالمرکز معاینه شود. این مانورهای “مارپیچ” باید برای هر ربع پستان تکرار شود.
با حرکت انگشتان در جهت دایرهای، با افزایش تدریجی فشار، میتوان هرگونه گره یا سفت شدن بافت سینه را تشخیص داد.
سپس حرکات با دست از بالا به پایین و دوباره در جهت شعاعی (از بیرون به سمت نوک پستان، کشیدن نوعی ستاره) انجام میشود. لمس از حفره زیر بغل در اطراف منحنی سینه ادامه دارد.
همان مانورها در وضعیت خوابیده به پشت، با بازوی مربوط به پستان که در بالا باید معاینه شود، زیر سر تا شده تکرار میشود.
در مرحله آخر، نوک پستان به آرامی بین انگشت اشاره و شست فشار داده میشود تا نشت احتمالی مایع ( سرم یا خون ) بررسی شود. در طی این ارزیابی، میتوان در صورت لزوم با دستمال کمک کرد تا رنگ ترشح را بررسی کند.
توجه:
اگر در طی خودآزمایی توده، توخالی یا ترشح پیدا شد، نیازی به هشدار نیست، زیرا این میتواند یک یافته بیضرر باشد. در هر صورت، مهم است که به پزشک اطلاع داده شود که میتواند آزمایشهای ابزاری مناسب را برای اطمینان از وضعیت واقعی سلامت نشان دهد.
در طی خودآزمایی پستان باید به موارد زیر توجه کرد:
- تغییر در شکل و اندازه یک یا هر دو سینه
- ضخیم شدن یا برآمدگی در سینه یا ناحیه زیر بغل
- از دست دادن خون یا مایعات از نوک سینهها، غیرمرتبط با بارداری یا شیردهی (ترشحات سروزی یا خونی).
- توخالی، چین و چروک، برآمدگی یا گودی روی سطح پوست
- احساسات عجیب و غریب (بهخصوص اگر فقط یک سینه را تحتتأثیر قرار دهد).
سایر تغییرات احتمالی و علائم غیرعادی که نباید دست کم گرفته شوند عبارتند از:
- یک یا چند توده سینه (با در نظر گرفتن این که پستان طبیعتاً گرهدار است و از هر ۱۰ بار ۹ بار این تشکیلات نگرانکننده نیستند).
- تغییر در ظاهر نوک پستان (خطوط، اندازه یا موقعیت) یا عقب رفتن آن؛
- التهاب یا جوشهای پوست و آرئول (پوست پوست پرتقال، تورم، قرمزی یا احساس گرما).
- درد بیدلیل در سینه یا زیر بغل
خودآزمایی سرطان پستان باید به طور مرتب انجام شود!
خودآزمایی به هیچ وجه جایگزین معاینه پستان یا معاینات ابزاری مانند ماموگرافی (مفید برای تشخیص وجود گرهها، میکروکلسیفیکاسیونها یا سایر علائم غیرمستقیم نئوپلاسم احتمالی) و سونوگرافی (که برای تأیید وجود و ماهیت جامد یا مایع یک ضایعه گرهی).
با این حال، باید توجه داشت که خودآزمایی پستان، که به طور صحیح و منظم انجام میشود، میتواند امکان تشخیص زودهنگام تومور را فراهم کند و خطر ابتلا به آن را در مراحل پیشرفته محدود کند.
بنابراین، در صورت یک یا چند مورد از این علائماگر با چشم مشهود باشد یا در لمس وجود داشته باشد، توصیه میشود با پزشک یا متخصص پستان خود تماس بگیرید تا در اسرع وقت در مورد آزمایشهای تشخیصی که مناسبترین آزمایشهای تشخیصی برای رفع هرگونه تردید هستند، اطمینان حاصل کنید.