سرطان پستان سرطانی است که در بافت های پستان، معمولا در مجاری ( لوله هایی که شیر را به نوک سینه می رسانند) و لوبول ها (غدد سازنده شیر) تشکیل می شود. این سرطان در زنان و مردان رخ می دهد، اگرچه سرطان پستان مردان نادر است. این سرطان در بین مردم با عنوان سرطان سینه شناخته می شود. در ادامه غربالگری سرطان سینه را بیشتر مورد بررسی خواهیم کرد.
در این مقاله می خوانید :
غربالگری سرطان پستان چیست؟
معاینات غربالگری آزمایشاتی است که برای یافتن سرطان قبل از شروع علائم آن انجام می شود. هدف از غربالگری، تشخیص بیماری در اولین و قابل درمان ترین مرحله است. برای اینکه مورد پذیرش و توصیه پزشکان قرار گیرد، یک برنامه غربالگری باید تعدادی از معیارها را شامل شود ، از جمله کاهش تعداد مرگ و میر ناشی از بیماری داده شده.
تست های غربالگری ممکن است شامل آزمایش های آزمایشگاهی برای بررسی خون و مایعات دیگر، آزمایشات ژنتیکی که به دنبال مارکرهای ژنتیکی ارثی مرتبط با بیماری هستند و آزمایشات تصویربرداری که تصاویر داخل بدن را تولید می کنند، باشد. این آزمایشات معمولا در دسترس عموم مردم است. با این حال، نیازهای فرد به یک آزمایش غربالگری خاص بر اساس عواملی مانند سن، جنسیت و سابقه خانوادگی است.
چه کسانی باید غربالگری سرطان پستان را انجام دهند؟
توصیه های غربالگری انجمن سرطان آمریکا برای زنان
این دستورالعمل ها برای خانم هایی است که به طور متوسط در معرض خطر سرطان پستان هستند.
برای غربالگری، اگر یک زن سابقه شخصی سرطان پستان، سابقه خانوادگی قوی سرطان پستان یا جهش ژنتیکی شناخته شده برای افزایش خطر سرطان پستان را نداشته باشد. همچنین ژن (BRCA) نداشته، و قبل از سن ۳۰ سالگی پرتودرمانی قفسه سینه نداشته است. فردی که این شریط را ندارد، به طور متوسط در معرض خطر است. ( در صورت داشتن شرایط بالا در گروه افراد در معرض خطر قرار می گیرید.)
- زنان بین ۴۰ تا ۴۴ سال امکان انتخاب غربالگری با ماموگرافی را دارند.
- زنان ۴۵ تا ۵۴ ساله باید هر ساله ماموگرافی انجام دهند.
- زنان ۵۵ سال به بالا می توانند هر دو سال یکبار به ماموگرافی روی بیاورند یا می توانند ماموگرافی سالانه را ادامه دهند. غربالگری باید تا زمانی ادامه یابد که یک زن از سلامتی خوبی برخوردار باشد و انتظار می رود حداقل ۱۰ سال دیگر زنده بماند.
- همه خانمها باید بدانند که هنگام انجام ماموگرافی برای غربالگری سرطان سینه چه انتظاری باید داشته باشند. بدانند آزمایش چه کاری می تواند انجام دهد و چه کاری نمی تواند انجام دهد.
معاینات کلینیکی پستان برای غربالگری سرطان پستان در میان زنان با خطر متوسط در هر سنی توصیه نمی شود.
انواع آزمایشات غربالگری سرطان سینه
- معاینه بالینی پستان
- ماموگرافی
- توموسنتز پستان
- سونوگرافی پستان
- MRI پستان
غربالگری سرطان سینه چگونه انجام می شود؟
معاینه بالینی پستان
در یک معاینه بالینی پستان ، پزشک به دقت ناحیه پستان و زیر بغل را برای وجود توده یا هر چیز غیرمعمول دیگری احساس می کند. زنان همچنین ممکن است با بررسی سینه های خود از نظر وجود توده یا تغییر اندازه یا شکل، خودآزمایی پستان انجام دهند. معاینه بالینی سینه و خودآزمایی سینه می تواند به زنان کمک کند تا با ظاهر منظم و احساس پستان خود بیشتر آشنا شوند و تغییرات را به آسانی شناسایی کنند.
ماموگرافی
ماموگرافی نوعی معاینه با اشعه ایکس است که برای بررسی پستان ها استفاده می شود. این نوع تصویربرداری شامل قرار گرفتن پستان ها در معرض تابش کمی برای به دست آوردن تصاویر داخل پستان ها است.
در طی ماموگرافی، یک متخصص با صلاحیت رادیولوژی، پستان فرد را در واحد ماموگرافی قرار می دهد. سینه روی سکویی خاص قرار می گیرد و با یک پدال (که اغلب از پلکسی گلاس شفاف یا پلاستیک دیگر ساخته می شود) فشرده می شود. در حالی که شما بی حرکت هستید، تکنسین به تدریج سینه را فشرده می کند. معمولا دو تصویر از هر پستان یک تصویر تولید می شود که یکی نمای بالا به پایین پستان و یک تصویر یک زاویه دید از پهلو را نمایش می دهد.
توموسنتز پستان
توموسنتز پستان، که ماموگرافی سه بعدی (۳D) نیز نامیده می شود، نوعی تصویربرداری پیشرفته از پستان است که از اشعه ایکس با دوز کم و بازسازی رایانه برای ایجاد تصاویر از پستان استفاده می کند. این روش به تشخیص زودهنگام سرطان، قبل از اینکه زنان علائم بیماری را تجربه کنند، کمک می کند. توموسنتز پستان هنوز در همه مراکز تصویربرداری در دسترس نیست.
سونوگرافی پستان
سونوگرافی پستان نوعی تصویربرداری است که با استفاده از امواج صوتی تصاویری از قسمت داخلی پستان ایجاد می کند. سونوگرافی پستان می تواند تصاویری از مناطقی از پستان را ضبط کند که دیدن آن ها با ماموگرافی دشوار است. همچنین می تواند به تعیین توده سینه یا کیست مملو از مایعات کمک کند.
MRI پستان
در طول MRI پستان ، از یک میدان مغناطیسی قدرتمند، برای تولید تصاویر دقیق از داخل پستان ها استفاده می شود. MRI برای یافتن ناهنجاری هایی که با ماموگرافی یا سونوگرافی قابل مشاهده نیستند مفید است. به طور کلی، MRI فقط در زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان استفاده می شود.
برای انجام MRI پستان، شما به صورت رو به پایین روی سکویی باحفره های جهت قرارداد پستان قرار خواهید گرفت تا اجازه دهد بدون فشرده سازی تصویربرداری شود. یک پرستار یا یک تکنسین یک کاتتر داخل وریدی (IV)، را وارد وریدی در دست یا بازو می کند. سپس وارد دستگاه تونل مانندی می شوید و در حالی که بی حرکت هستید، یک سری تصاویر اولیه گرفته می شود. سپس یک ماده حاجب به داخل ورید (IV) تزریق می شود و مجدد تصاویری گرفته می شود.
مزایا و خطرات غربالگری
هر آزمایش غربالگری دارای مزایا و خطراتی است، به همین دلیل مهم است که قبل از انجام هر آزمایش غربالگری ، مانند ماموگرافی ، با پزشک خود صحبت کنید.
مزیت غربالگری
از مزایای غربالگری، یافتن سرطان در مراحل اولیه ، زمانی که درمان آن آسان تر است.
خطرات غربالگری
نتایج مثبت کاذب
وقتی پزشک چیزی را پیدا می کند که به نظر می رسد سرطان است، در صورتی که چیز مضری نیست؛ می تواند شامل نتایج آزمایش مثبت کاذب باشد. این مساله می تواند به آزمایش های بیشتری و حتی نمونه برداری منجر شود، که گران ، تهاجمی ، وقت گیر بوده و باعث اضطراب شود.
نتایج منفی کاذب
ممکن است ماموگرافی برخی از سرطان ها را تشخیص ندهد، به عنوان نتایج آزمایش منفی کاذب ، که این مساله ممکن است یافتن سرطان و درمان آن را به تأخیر بیندازد.
پدیده تشخیص بیش از حد
در صورتی که پزشکان سرطان یا بیماری را پیدا می کنند که منجر به ایجاد علائم یا مشکلات نمی شود و یا حتی ممکن است به خودی خود برطرف شود، به این پدیده تشخیص بیش از حد می گویند. همچنین به درمان این سرطان ها ، درمان بیش از حد می گویند. درمان بیش از حد می تواند شامل درمان هایی باشد که برای سرطان پستان توصیه می شود، مانند جراحی یا پرتودرمانی. اینها می توانند عوارض جانبی غیرضروری و ناخواسته ایجاد کنند.
سایر عوارض
سایر آسیب های احتمالی غربالگری سرطان سینه شامل درد در حین تصویربرداری و قرار گرفتن در معرض اشعه از طریق آزمایش ماموگرافی است. در حالی که میزان تابش در ماموگرافی کم است، اما ممکن است وجود اشعه ایکس مکرر خطراتی را به دنبال داشته باشد. همیشه در اثر قرار گرفتن در معرض اشعه در طول زندگی، احتمال کمی برای ایجاد سرطان وجود دارد.