سرطان سینه در شیردهی ؛ بررسی علت، علائم، تشخیص و درمان

سرطان پستان معمولاً در غدد  تولید کننده شیر (به نام کارسینوم لوبولار) و یا مجاری که آن را به سمت نوک سینه می کشند، به نام سرطان مجاری شیری، آغاز می شود. این دو می توانند در پستان بزرگتر شوند و به غدد لنفاوی مجاور یا از طریق جریان خون به اندام های دیگر گسترش یابند. در برخی اوقات سرطان رشد کرده و به بافت اطراف پستان مانند پوست یا دیواره قفسه سینه بیمار حمله می کند.
انواع مختلف سرطان پستان با سرعت های مختلف رشد و گسترش می یابد. بعضی از آنها مدت های زیادی درجای خود هستند و به عضو دیگری گسترش نمی یابند ، در حالی که برخی دیگر سریع رشد می کنند و گسترش می یابند. مانند همه انواع سرطان ، سرطان پستان نیز از سلولهای غیرمعمولی ساخته شده است که خارج از کنترل رشد می کنند. همچنین این سلول ها ممکن است به سایر اعضای بدن که در آنها وجود ندارند، انتقال یابند. وقتی این اتفاق می افتد ، سرطان متاستاتیک نامیده می شود.
به طور کلی شیردهی باعث خطر مبتلا شدن به سرطان سینه را کاهش می دهد اما به صفر نمی رساند. بنابراین سرطان سینه در شیردهی نیز اتفاق می افتد. در این مقاله این موضوع را از جهات مختلف بررسی کرده ایم. با ما همراه باشید.

سرطان سینه در شیردهی

آیا در دوران شیردهی، سرطان سینه رخ می دهد؟

بانوانی که به نوزادان خود، شیر می دهند، هر گونه تغییر فیزیکی که در سینه رخ بدهد را، احساس می کنند. برخی از توده ها در این دوران هیچ جای نگرانی ندارند. اما برخی نشان از سرطان پستان می باشند. از بین تمام زنانی که به سرطان سینه مبتلا شده اند؛ تنها سه درصد آن ها، در دوران شیردهی خود دچار این بیماری شده اند.

 وجود توده در سینه در دوران شیردهی، فقط ناشی از سرطان سینه می باشد؟ 

خیر، اغلب موارد به وجود آمدن توده در بافت سینه به دلایل دیگری می باشد که هیچ نگرانی و خطری ندارند؛ و بعد از مدتی بهبود می یابند. این دلایل عبارت اند از:  

  1. درگیری: در هفته های ابتدایی شیردهی ، پر شدن بیش از حد پستانها با شیر معمولاً باعث ایجاد احساس گلوله و ناراحتی می شود. اختلال در مراحل اولیه شیردهی معمول است ، اما در هر زمان که تخلیه ناقص سینه ها نیز وجود داشته باشد ، ممکن است اتفاق بیفتد. علائم گرگرفتگی باید با خالی شدن سینه ها از بین برود. همچنین با سازگاری بدن زن با میزان نیاز کودک به شیر ، این شرایط  کاهش می  یابد.
  2. مجاری پلاگین: سلولهای ویژه ای در پستانها، شیر را قبل از اینکه در مجاری کوچک به نوک پستانها برود، تولید می کنند. اگر تخلیه شیر خیلی کم باشد یا شیر غلیظ شود ، می تواند مجرا را مسدود کند. این فرایند، می تواند منجر به محبوس شدن شیر در بافت پستان شود که ممکن است یک توده زخم ایجاد کند. در بیشتر موارد ، شیردادن مکرر با شیر مادر ، ماساژ پستان و کمپرس گرم می تواند به حل شدن مجرای شاخه دار( پلاگین)  کمک کند.
  3. ورم پستان: شامل ورم پستان یا التهاب یا عفونت پستان می باشد. به احتمال زیاد در پی گرفتگی یا مجرای متصل اتفاق می افتد. اگر شیر در پستان گیر کند ، پروتئین های شیر می توانند جمع شده و در نهایت شروع به نشت در بافت اطراف کنند. علاوه بر یک توده ، ورم پستان می تواند علائمی از جمله قرمزی روی پستان، تب و لرز و احساس ناخوشی را ایجاد کند. یک زن مبتلا به ورم پستان باید به شیر دادن ادامه دهد. شیردهی می تواند به تخلیه شیر محبوس شده از بافت کمک کند ، که بهترین راه برای تسکین علائم است.
  4. آبسه: آبسه از عوارض نادر اما خطرناک ماستیت(عفونت پستان) درمان نشده است. ایجاد آبسه یکی از راههای مقابله بدن با عفونت برای جلوگیری از گسترش آن در بدن است. مرکز آبسه شامل چرک و باکتری است. پس از تشکیل آبسه ، بافت آلوده در مرکز نمی تواند فرار کند. آبسه به مراقبت های پزشکی فوری نیاز دارد و درمان شامل تخلیه و مصرف آنتی بیوتیک است. هرکسی که فکر می کند ممکن است دچار آبسه شود باید در اسرع وقت با پزشک صحبت کند.
  5. کیست: کیست های کوچکی که به عنوان گالاکتوسل شناخته می شوند ، گاهی اوقات می توانند در پستان ایجاد شوند. آنها حاوی شیر هستند و ممکن است بسته به میزان شیر موجود در پستان ، رفت و آمد کنند. این توده های کوچک معمولاً دردناک نیستند و پس از اتمام دوره شیردهی از بین می روند.

علائم اولیه سرطان پستان 

وجود توده به تنهایی، نشانه سرطان پستان نیست؛ همانطور که دیدید وجود توده دلایل دیگری نیز دارد. سایر علائم سرطان سینه در شیردهی شامل موارد زیر می باشد:

  • ترشحات پستانک
  • درد پستان که برطرف نمی شود
  • تغییر در اندازه ، شکل یا شکل پستان
  • قرمزی یا تیرگی پستان
  • بثورات خارش دار یا دردناک در نوک پستان
  • تورم یا گرمای پستان
علائم سرطان سینه

چه زمانی مادر باید با توده پستان، به پزشک مراجعه کند؟

در بیشتر موارد ، توده های پستان در زنان شیرده سرطانی نیستند و جای نگرانی نیست. با این حال ، یک زن باید در مورد توده پستان به پزشک خود مراجعه کند:

  • از بین نمی رود
  • همچنان رشد می کند
  • فشار دادن آن باعث نمی شود که توده درون بافت پستان حرکت کند

بانوان همچنین در صورت نگرانی در مورد سلامت پستان خود باید به پزشک خود مراجعه کند. زیرا شاید دلیل به وجود آمدن توده، آبسه باشد که آن هم نیاز به درمان فوری دارد.

سرطان سینه در شیردهی چگونه تشخیص داده می شود؟

به طور کلی اگر پزشک شما به سرطان پستان مشکوک باشد ، آزمایشات خاصی را برای تشخیص انجام می دهد. ماموگرافی یا سونوگرافی می تواند تصاویری از توده را فراهم کند و به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد توده مشکوک است یا خیر. همچنین ممکن است به بیوپسی نیاز داشته باشید که شامل برداشتن یک نمونه کوچک از توده برای آزمایش سرطان است.
اما اگر شیرده هستید ، ممکن است یک رادیولوژیست برای خواندن ماموگرافی مشکل بیشتری داشته باشد. زیرا شیردهی گاهی اوقات، باعث می شود نتیجه اشتباه بدست بیاید. به همین جهت، پزشک توصیه کند قبل از انجام آزمایش های تشخیصی ، شیردهی را قطع کنید. همچنین ر برخی موارد، پزشکان برای یک خانم که در هنگام شیردهی توده ای پیدا کرده است ، سرطان را آزمایش کنند؛ زیرا در این دوران دلایل احتمالی دیگر زیادی نیز وجود دارد. هنگام دریافت آزمایشات تشخیصی ، در مورد مزایا و خطرات شیردهی با پزشک خود صحبت کنید.

درمان سرطان سینه در دوران شیردهی

اگر در دوران شیردهی به سرطان پستان مبتلا هستید ، روش های درمانی شامل جراحی ، شیمی درمانی یا پرتودرمانیمی باشد. پزشک به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید که کدام روشها برای شرایط خاص شما بهتر است. موارد درمانی عبارت اند از:

جراحی و شیردهی

 جراحی یکی از گزینه های درمانی برای از بین بردن توده یا جلوگیری از رشد آن است. انواع مختلفی برای جراحی پستان وجود دارد؛ گاهی ماستکتومی یعنی برداشتن یک پستان که شامل توده است، می باشد. نوع دیگری با نام ماستکتومی مضاعف وجود دارد که در این روش جراحی هر دو سینه برداشته می شود. اینکه بتوان قبل یا بعد از جراحی به شردهی ادامه داد، بستگی به میزان تومور و شرایط خاص هر بیمار دارد.
بیمار حتما باید درباره ی شیردهی و خطراتی که ممکن است برای نوزاد رخ دهد، صحبت کند. اگر یک جراحی ماستکتومی مضاعف انتخاب شود، شیردهی اصلا نمی تواند انجام شود. درمان پستان با اشعه پس از لامپکتومی نیز، به این معنی است که معمولاً شیر کمی تولید می کند یا اصلاً شیر تولید نمی کند. گاهی داروهایی برای قبل و بعد جراحی نیز تجویز می شود که از بی خطر بودن آن برای نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند مطمعن شد. یا اینکه ممکن است لازم باشد قبل از شروع مجدد شیردهی ، شیر خود را پمپاژ کرده و برای مدتی آن را دور بریزید.

شیمی درمانی و شیردهی

اگر بیمار به شیمی درمانی نیاز داشته باشد ، مجبور است شیردهی به نوزاد خود را متوقف کند. داروهای قدرتمند مورد استفاده در شیمی درمانی برای از بین سلول های غیرطبیعی، می توانند بر چگونگی تقسیم سلول ها در بدن تأثیر بگذارند.

پرتودرمانی و شیردهی

هنگام دریافت پرتودرمانی ممکن است بتوانید به شیردهی ادامه دهید. این مسئله به نوع تابش بیمار بستگی دارد. برخی از خانمها می توانند فقط با سینه ای که تحت تأثیر آن قرار نگرفته است شیر ​​دهند.

عوارض جانبی درمان

مهم است که به یاد داشته باشید که می توانید عوارض جانبی ناشی از درمان را تجربه کنید. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خستگی
  • ضعف
  • درد
  • حالت تهوع
  • کاهش وزن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button