هیپوگلیسمی و کم خونی دو بیماری متفاوت هستند که میتوانند علائم مشابهی ایجاد کنند. این علائم بیشتر شامل خستگی، سرگیجه و سردرد هستند. آنها همچنین تفاوتهای کلیدی دارند. هیپوگلیسمی اصطلاح پزشکی برای قند خون پایین است، در حالی که کم خونی زمانی رخ میدهد که گلبولهای قرمز کافی برای حمل اکسیژن در بدن وجود نداشته باشد. یکی از دلایل رایج کم خونی، کمبود آهن است. اما میتواند به دلایل دیگری نیز رخ دهد. هیچ ارتباطی بین هیپوگلیسمی و کم خونی وجود ندارد. با این حال، شخصی میتواند هر دو را همزمان داشته باشد. به عنوان مثال، اگر فردی انرژی یا مواد مغذی کافی از غذا دریافت نمیکند، میتواند به طور همزمان قند خون پایین و کم خونی داشته باشد.
در این مقاله می خوانید :
هیپوگلیسمی و کم خونی چیست؟
هیپوگلیسمی قند خون پایین است. زمانی اتفاق میافتد که سطح گلوکز بسیار پایین میآید و سلولها را از انرژی لازم برای عملکرد محروم میکند. پزشکان هیپوگلیسمی را به عنوان سطح قند خون که به زیر ۷۰ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) میرسد، تعریف میکنند.
کم خونی زمانی رخ میدهد که گلبولهای قرمز کافی در خون برای انتقال اکسیژن به سلولها وجود نداشته باشد. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد، اما یکی از دلایل رایج آن کمبودهای تغذیهای، مانند کمبود آهن است. در حالی که این دو بیماری شرایط متفاوتی دارند، هیپوگلیسمی و کم خونی میتوانند علائم مشابهی داشته باشند. حتی گاهی اوقات علت آنها نیز میتواند مشترک باشد.
هیپوگلیسمی واکنشی چیست؟
هیپوگلیسمی واکنشی یک وضعیت نادر است که باعث کاهش قند خون در ساعات بعد از غذا میشود. محققان به طور کامل علت هیپوگلیسمی واکنشی را درک نمیکنند. با این حال، آنها میدانند که علت آن وجود انسولین بیش از حد در خون در زمان نامناسب است.
هیپوگلیسمی در مقابل علائم کم خونی
علائم هیپوگلیسمی بسته به میزان کاهش قند خون متفاوت است. اگر به شدت کاهش یابد، یک وضعیت خطرناک است که نیاز به درمان فوری دارد. به طور مشابه، علائم کمخونیهای ناشی از کمبود تغذیهای میتواند خفیف یا شدید باشد. بسته به میزان پایین بودن سطح آهن در بدن فرد، اگر تحت درمان قرار نگیرد، دچار عوارضی میشود که زندگی او را تهدید میکند.
آیا کم خونی میتواند باعث هیپوگلیسمی شود؟
کم خونی باعث هیپوگلیسمی نمیشود. با این حال، یک مطالعه قدیمی در سال ۲۰۱۰ نشان میدهد که کم خونی میتواند باعث اندازه گیری کاذب در قند خون شود.
چه چیزی باعث هیپوگلیسمی و کم خونی میشود؟
در زیر شرایطی وجود دارد که میتواند همزمان یا به صورت جداگانه باعث کاهش قند خون و کم خونی شود.
سوء تغذیه
سوءتغذیه زمانی اتفاق میافتد که فردی مواد مغذی مورد نیاز خود را به اندازه کافی از غذا دریافت نمیکند. این میتواند منجر به کاهش قند خون، سطوح پایین آهن یا سایر مواد مغذی یا هر دو شود.
برخی از علل بالقوه سوء تغذیه عبارتند از:
- کمبود غذا یا فراموش کردن غذا
- اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی عصبی
- روزه مکرر یا طولانی مدت
همچنین سوء تغذیه بیشتر در افرادی رخ میدهد که تحت عمل جراحی معده قرار گرفتهاند که میزان غذا خوردن را محدود میکند. مانند جراحی بای پس معده.
دیابت
هیپوگلیسمی در افراد مبتلا به دیابت شایع است. یکی از دلایل اصلی در میان این گروه، مصرف بیش از حد انسولین است. انسولین هورمونی است که به سلولها اجازه میدهد گلوکز را از خون دریافت کنند. با این حال، اگر فردی بیش از حد انسولین مصرف کند، سطح قند خون بسیار پایین میآید و در نتیجه هیپوگلیسمی ایجاد میشود.
هیپوگلیسمی همچنین میتواند در نتیجه سایر داروهای دیابت رخ دهد. این داروها شامل سولفونیل اورهها مانند گلیمپیرید (آماریل) که انسولین را در طی چند ساعت افزایش میدهد یا مگلیتینیدها مانند رپاگلینید (پراندین) هستند که منجر به افزایش کوتاه مدت انسولین میشوند.
علل دیگر در میان افراد مبتلا به دیابت عبارتند از:
- نخوردن کربوهیدرات کافی
- جست و خیز کردن
- خوردن یا تاخیر در وعدههای غذایی
- افزایش ناگهانی ورزش
- استفراغ
- مصرف الکل، به ویژه با معده خالی
برخی از تحقیقات با منبع معتبر نشان میدهد که دیابت میتواند خطر ابتلا به کم خونی را نیز با ایجاد موارد زیر افزایش دهد:
- خونریزی گوارشی
- کاهش جذب آهن
- سایر عوارض دیابت، مانند بیماری کلیوی که میتواند منجر به کم خونی شود
- از دست دادن خون
خون هم گلوکز و هم گلبول قرمز دارد. اگر فردی خون از دست بدهد، میتواند برخی از علائم هیپوگلیسمی یا کم خونی را تجربه کند. به همین دلیل است که قبل از دادن خون، سازمانهای بهداشتی به افراد توصیه میکنند که میان وعده بخورند و مطمئن شوند که رژیم غذایی آنها حاوی آهن کافی است. کم خونی همچنین میتواند ناشی از پریودهای سنگین، اختلالات خونریزی و خونریزی داخلی باشد. به عنوان مثال، اگر فردی خونریزی در دستگاه گوارش داشته باشد که از آن بی خبر است، میتواند دچار کم خونی شود.
سوء جذب
سوء جذب زمانی اتفاق میافتد که بدن در جذب مواد مغذی از دستگاه گوارش مشکل داشته باشد. این مشکلات عبارتد از:
- عدم تحمل لاکتوز
- بیماریهای التهابی روده، مانند بیماری کرون
- رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک (SIBO)
- عفونتهای خاص مانند ژیاردیازیس و هلیکوباکتر پیلوری
- بیماری پانکراس یا کبد
- برخی داروها، مانند ملینهای تحریک کننده
- برخی از شرایط ژنتیکی
سوء جذب میتواند باعث مشکلات جذب ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن یا B12 شود. با این حال، در برخی موارد، فرد در جذب کربوهیدرات نیز مشکل خواهد داشت.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر فردی حملات غیر قابل توضیحی از خستگی، سرگیجه، ضعف یا علائم دیگر را تجربه کرد، باید با پزشک صحبت کند. پزشکان قادر خواهند بود تشخیص دهند که آیا فرد کم خونی، هیپوگلیسمی یا بیماری دیگری دارد. همچنین علت اصلی را بررسی میکنند و راههایی را برای جلوگیری از وقوع آن پیشنهاد میکنند.
هیپوگلیسمی و کم خونی میتواند نشان دهنده یک بیماری زمینهای جدیتری باشد.اگر هر یک از موارد زیر رخ داد، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید:
- تشنج
- خواب آلودگی شدید و مشکل در بیدار ماندن
- از دست دادن هوشیاری
کلام آخر
هیپوگلیسمی و کم خونی هر دو شرایطی هستند که شامل نداشتن مقدار کافی ماده حیاتی در خون میشوند. هیپوگلیسمی زمانی رخ میدهد که گلوکز کافی در خون وجود نداشته باشد، در حالی که کم خونی ناشی از کمبود گلبولهای قرمز خون است. بسیاری از مشکلات میتوانند باعث هیپوگلیسمی و کم خونی شوند. این امکان وجود دارد که هر دو حالت را به طور همزمان داشته باشید، به خصوص اگر فردی دچار سوء تغذیه باشد. با این حال، در حالی که آنها برخی علائم و علل بالقوه مشترک دارند، این دو وضعیت مستقیماً به هم مرتبط نیستند.