پلاکتها سلولهای خونی هستند که به لخته شدن کمک میکنند و حفظ سطح آنها ضروری است. با این حال، برخی از افراد ترومبوسیتوپنی یا تعداد پلاکت پایین دارند، به این معنی که آنها باید راههایی برای افزایش سطح خود بیابند. خوردن غذاهای خاص ممکن است به طور طبیعی به افزایش تعداد پلاکت افراد کمک کند. غذاهایی که برای افزایش تعداد پلاکت باید بخورید عبارتند از:
- غذاهای غنی از فولات
- غذاهای غنی از ویتامینهای B-12، C، D و K
- غذاهای غنی از آهن
- مکملهای این مواد مغذی در دسترس هستند و ممکن است به افزایش تعداد پلاکت افراد کمک کنند.
- اجتناب از محصولات خاص مانند الکل و شیرینکننده مصنوعی آسپارتام نیز میتواند به افزایش تعداد پلاکت کمک کند.
در این مقاله بررسی خواهیم کرد که چه غذاهایی پلاکت خون را بالا میبرد؟! و غذاهای مفید و مضر را توضیح خواهیم داد.
در این مقاله می خوانید :
پلاکت خون چیست؟
لخته شدن آرام خون که به علت خونریزی شدید و غیرقابل کنترل مانند خونریزی لثه و بینی، کبودی و خون مردگی (نقاط قرمز و بنفش برروی پوست) و دوران قاعدگی طولانی و شدید در بانوان ایجاد میشود. همه این علائم، علائم مهمی هستند. داروهایی که برای تنظیم میزان پلاکت خون مورد استفاده قرار میگیرند گران هستند و بیمار باید در طول درمان بستری باشد. مصرف چندین ماده غذایی میتواند علاوه بر پیشگیری از این شرایط به درمان آن نیز کمک کند.
مواد غذایی که باعث افزایش تعداد پلاکت خون میشوند؟
چندین ویتامین و مواد معدنی که میتوانند باعث افزایش تعداد پلاکتها شوند، از جمله:
غذاهای غنی از فولات
فولات یک ویتامین B ضروری برای سلولهای خونی سالم است. اسید فولیک شکل مصنوعی فولات است. بزرگسالان به حداقل ۴۰۰ میکروگرم فولات روزانه و زنان باردار به ۶۰۰ میکروگرم فولات نیاز دارند.
غذاهای حاوی فولات یا اسیدفولیک عبارتند از:
- سبزیجات سبز تیره و برگدار مانند اسفناج و کلم بروکسل
- جگر گاو
- نخود سیاه چشم
- غلات صبحانه غنی شده و جایگزینهای لبنی
- برنج
- مخمر
مردم باید مراقب باشند که مقادیر بیش از حد اسید فولیک را از مکملها یا غذاهای غنی شده مصرف نکنند زیرا سطوح بالای آن میتواند در عملکرد ویتامین B-12 اختلال ایجاد کند. مصرف زیاد غذاهای غنی از فولات مشکلی ایجاد نمیکند.
غذاهای غنی از ویتامین B-12
ویتامین B-12 برای تشکیل گلبولهای قرمز ضروری است.
سطوح پایین B-12 در بدن نیز ممکن است به کاهش تعداد پلاکتها کمک کند. افراد ۱۴ ساله و بالاتر به ۲.۴ میکروگرم ویتامین B-12 در روز نیاز دارند. زنان باردار و شیرده به ۲.۸ میکروگرم نیاز دارند. ویتامین B-12 در محصولات حیوانی وجود دارد، از جمله:
- گوشت و جگر گاو
- تخم مرغ
- ماهی از جمله صدف، قزل آلا، سالمون و تن
محصولات لبنی همچنین حاوی ویتامین B-12 هستند، اما برخی تحقیقات نشان میدهد که شیر گاو میتواند بر تولید پلاکتها تأثیر بگذارد.
گیاهخواران و وگانها میتوانند ویتامین B-12 را از موارد زیر دریافت کنند:
- غلات غنی شده
- جایگزینهای لبنیات غنی شده، مانند شیر بادام یا شیر سویا
- مکمل
غذاهای غنی از ویتامین C
ویتامین C نقش حیاتی در عملکرد سیستم ایمنی دارد. ویتامین C همچنین به عملکرد صحیح پلاکتها کمک میکند و توانایی بدن برای جذب آهن را که یکی دیگر از مواد مغذی ضروری برای پلاکتها است، افزایش میدهد. بسیاری از میوهها و سبزیجات حاوی ویتامین C هستند، از جمله:
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- مرکبات، مانند پرتقال و گریپ فروت
- کیوی
- فلفل دلمه ای قرمز و سبز
- توت فرنگی
توجه داشته باشید که گرما ویتامین C را از بین میبرد، بنابراین بهتر است در صورت امکان غذاهای غنی از ویتامین C را به صورت خام مصرف کنید.
غذاهای غنی از ویتامین D
ویتامین D به عملکرد صحیح استخوانها، ماهیچهها، اعصاب و سیستم ایمنی کمک میکند. اختلال پلاکتی (PDSA)، ویتامین D همچنین نقش اساسی در عملکرد سلولهای مغز استخوان که پلاکتها و سایر سلولهای خونی را تولید میکنند، ایفا میکند. بدن میتواند ویتامین D را از قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید کند، اما همه افراد روزانه به اندازه کافی نور خورشید دریافت نمیکنند، به خصوص اگر در آب و هوای سردتر یا مناطق شمالی زندگی میکنند. بزرگسالان ۱۹ تا ۷۰ ساله روزانه به ۱۵ میکروگرم منبع مطمئن ویتامین D نیاز دارند. منابع غذایی ویتامین D عبارتند از:
- زرده تخممرغ
- ماهیهای چرب مانند سالمون، تن و ماهی خالمخالی
- روغنهای کبد ماهی
- شیر و ماست غنی شده
گیاهخواران و وگانها میتوانند ویتامین D را از طریق زیر دریافت کنند:
- غلات صبحانه غنی شده
- آب پرتقال غنی شده
- جایگزینهای لبنیات غنی شده، مانند شیر سویا و ماست سویا
- مکمل
- قارچهای در معرض اشعه ماوراء بنفش
غذاهای غنی از ویتامین K
ویتامین K برای لخته شدن خون و سلامت استخوان ضروری است. افرادی که ویتامین K مصرف میکنند، بهبودی در تعداد پلاکتها و علائم خونریزی گزارش کردند. مصرف کافی ویتامین K برای بزرگسالان ۱۹ سال و بالاتر ۱۲۰ میکروگرم برای مردان و ۹۰ میکروگرم برای زنان است. غذاهای غنی از ویتامین K عبارتند از:
- ناتو، یک غذای تخمیر شده سویا
- سبزیهای برگدار، مانند کلم، سبزی شلغم، اسفناج و کلم پیچ
- کلم بروکلی
- سویا و روغن سویا
- کدو حلوایی
غذاهایی که باید اجتناب کنید؟
برخی غذاها و نوشیدنیها میتوانند تعداد پلاکتها را کاهش دهند از جمله:
- الکل
- آسپارتام، یک شیرین کننده مصنوعی
- آب ذغال اخته
- کینین، مادهای در آب مقوی و لیمو تلخ
- مکمل
برخی مکملها میتوانند تعداد پلاکتها را افزایش دهند، این مکملها عبارتند از:
کلروفیل
کلروفیل یک رنگدانه سبز رنگ است که در گیاهان یافت میشود. مصرف کلروفیل ممکن است برخی از علائم کاهش پلاکتها را کاهش دهد، اگرچه تحقیقات در مورد اثربخشی آن محدود است. مکملهای مبتنی بر جلبک، مانند کلرلا، سرشار از کلروفیل هستند. PDSA از کلرلا به عنوان یک مکمل بالقوه برای افراد دارای تعداد پلاکت پایین یاد میکند. ۱۹ درصد از افراد در نظرسنجی خود افزایش تعداد پلاکت و ۳۳ درصد بهبود علائم خونریزی خود را پس از مصرف کلرلا گزارش کردند.
عصاره برگ پاپایا
عصاره برگ پاپایا، تعداد پلاکتها و گلبولهای قرمز خون را به میزان قابل توجهی افزایش داد. با این حال، تحقیقات بیشتری به خصوص در مورد موضوعات انسانی مورد نیاز است.
ملاتونین
ملاتونین هورمونی است که توسط بدن تولید میشود و به تنظیم ساعت داخلی بدن کمک میکند. ارتباط بین ملاتونین و افزایش سطح پلاکت را گزارش میدهند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تعیین میزان مفید بودن آن برای افراد دارای تعداد پلاکت پایین ضروری است. ملاتونین به شکل مایع، قرص یا موضعی در داروخانهها موجود است.
دیدگاه کاربران
نخعی فرد
سلام و ادب خیلی عالی بود سپاسگزارم
سیدمجیدربانی جلالی
عالی بود