رادیوتراپی یکی از رایجترین اشکال درمان سرطان است. از اشعه ایکس پرانرژی برای شناسایی دقیق و تخریب سلولهای سرطانی استفاده میکند. تابش پرتو به سلولهای سرطانی آسیب میرساند و باعث توقف تکثیر آنها میشود. برخی از انواع رادیوتراپی برای درمان سرطانهای نزدیک اندامهای حساس کاربرد دارد.

در این مقاله می خوانید :
انواع رادیوتراپی
چهار نوع رادیوتراپی برای سرطانهای حساس وجود دارد که عبارتند از:
رادیوتراپی سه بعدی منسجم (۳DCRT)
این نوع از رادیو تراپی از اسکنهای سهبعدی برای تعیین شکل و اندازه دقیق تومور استفاده میکند. پرتوهای تشعشع توسط صفحههای فلزی هدایت میشوند. چندین نوع سرطان از جمله سرطان مغز، سرطان سر و گردن، سرطان کبد، سرطان ریه و سرطان پروستات، نتایج بهبود یافتهای از این نوع رادیوتراپی هستند.
رادیوتراپی هدایت شده با تصویر (IGRT)
رادیوتراپی هدایت شده با تصویر، تومورها را در طول تابش ردیابی میکند. این نوع تابش تومورها را در نواحی از بدن که حرکت میکنند درمان میکند. این نوع رادیوتراپی برای سرطانهای ریه، کبد، لوزالمعده و غده پروستات و همچنین تومورهایی که در نزدیکی اندامها و بافتهای حیاتی قرار دارند، کاربرد دارد.
رادیوتراپی تعدیل شده با شدت (IMRT)
در این روش پرتوهای متعددی مستقیماً روی تومور تابیده میشود. این نوع تابش اغلب زمانی استفاده میشود که تومور بسیار نزدیک به اندامهای طبیعی اطراف باشد.
رادیوتراپی ولومتریک (VMAT)
در رادیوتراپی ولومتریک از پرتوهای متعدد با شدتهای مختلف استفاده میشود. همانطور که دستگاه درمان میچرخد، تصویر در هر زاویهای ارسال میشود. VMAT میتواند برای درمان انواع مختلف تومورهای جامد، از جمله سرطان پروستات، سرطان کبد و سرطان پانکراس استفاده شود. رادیوتراپیهای داخلی از یک منبع رادیواکتیو در داخل یا نزدیک محل سرطان استفاده میکنند.
انواع رادیوتراپی داخلی
دو نوع رایج رادیوتراپی داخلی عبارتند از:
براکی تراپی
براکی تراپی شامل مواد رادیواکتیو است که در بدن کاشته میشود. دهها دانه ریز حاوی ید رادیواکتیو با یک سوزن یا کاتتر مخصوص در محل تومور قرار میگیرند. براکی تراپی برای درمان سرطانهای پروستات، دهانه رحم، آندومتر، واژن و سینه استفاده میشود.
رادیوتراپی حین عمل (IORT)
برای درمان تومور در طی جراحی سرطان استفاده میشود. IORT دوز بالایی از تابش را به ناحیه درمان در معرض جراحی ارسال میکند. اندامها و بافتهای سالم اطراف توسط سپرهای سربی محافظت میشوند. این نوع پرتو را میتوان برای برخی از سرطانهای دستگاه گوارش و سایر سرطانهایی که حذف آنها در طی جراحی چالش برانگیز است، استفاده کرد.
رادیوتراپیهای خارجی
رادیوتراپیهای خارجی از طریق یک دستگاه تخصصی به طور مستقیم به محل سرطان تابانده میشود. انواع رادیوتراپیهای خارجی عبارتند از:
پروتون درمانی
پروتون درمانی از پرتو پروتون برای رساندن پرتو مستقیم به تومور استفاده میکند. پرتوهای پیشرفتهای برای درمان سرطانهای پروستات، ریه، سر و گردن، کبد، مری و مغز و همچنین برای درمان لنفوم، سرطانهای کودکان و سایر تومورهای نادر استفاده میکند.
شتاب دهنده خطی MRI
این نوع از رادیوتراپی خارجی برای ردیابی تومورهای مبتنی بر بافت نرم در زمان واقعی در طول تابش استفاده میشود. در طول درمان، MRI به طور مداوم در حال گرفتن تصاویر است. MRI توانایی انطباق تابش را در صورت نیاز در هر درمان فراهم میکند.
رادیوتراپی بدن استریوتاکتیک (SBRT)
پرتو درمانی بدن استریوتاکتیک (SBRT) دارای پرتو باریکتری از تابش است. SBRT گزینه خوبی برای بیمارانی است که کاندید عمل جراحی نیستند و میتواند برای انواع سرطان از جمله سرطان ریه، سرطان پانکراس، سرطان کبد و سرطانهایی که به استخوانها گسترش یافتهاند استفاده میشود.

فواید رادیوتراپی چیست؟
پرتودرمانی (که رادیوتراپی نیز نامیده میشود) یک درمان سرطان بسیار موثر با کاربردهای گسترده است. رادیوتراپی منجر به درمان سرطان در بسیاری از بیماران میشود و علائم را تسکین میدهد یا در سرطانهای پیشرفتهتر بقا را طولانی میکند. نقشهای ثابت شدهای برای تقریباً همه انواع سرطان وجود دارد. رادیوتراپی یک درمان بسیار هدفمند است که سرطان را در هر کجای بدن که باشد میتواند کنترل کند. رادیو تراپی باعث میشود تا سلولهای سرطانی کشته شوند یا تعدادشان کاهش یابد و در عین حال از اکثر اندامها و بافتهای بدن محافظت میکند. پرتودرمانی به ۴۰ درصد از درمانهای سرطان در سراسر جهان کمک میکند و همچنین کیفیت زندگی افراد را بهبود میبخشد.
پرتودرمانی برای درد و سایر مشکلات ناشی از سرطان، مانند خونریزی از ریه یا مثانه، بسیار مؤثر است. برای مثال، درد در استخوان ناشی از گسترش سرطان میتواند به طور قابل توجهی بهبود یابد یا در حدود ۷۵٪ از بیماران به طور کامل از بین ببرد.
هزینه رادیوتراپی چقدر است؟
هزینه رادیوتراپی به عوامل مختلفی از جمله، ناحیهای که قرار است رادیوتراپی شود، مرکز رادیوتراپی، نوع رادیوتراپی و … بستگی دارد. اما هزینه آن مقرون به صرفه است. یکی از دلایلی که پرتودرمانی بسیار مقرون به صرفه است این است که معمولاً به عنوان درمان سرپایی انجام میشود. یعنی نیاز به هزینه بستری شدن در بیمارستان ندارد. برای بسیاری از سرطانهای رایج مانند سرطان سینه، سرطان روده، سرطان رحم، سرطان پوست و سرطان پروستات، پرتودرمانی در کاهش خطر عود سرطان در صورت زایمان قبل یا بعد از جراحی بسیار موثر است. در برخی از سرطانها مانند: سرطانهای پروستات، سر و گردن، مثانه، ریه، دهانه رحم و پوست. پرتودرمانی، با دارو یا بدون دارودرمانی، میتواند به عنوان درمان اصلی مورد استفاده قرار گیرد و از این طریق از خطرات جراحی جلوگیری شود.
رادیوتراپی چگونه انجام میشود؟
پرتودرمانی (که رادیوتراپی نیز نامیده می شود) از انرژی هدفمند، از جمله اشعه ایکس و مواد رادیواکتیو، برای از بین بردن سلول های سرطانی، کوچک کردن تومورها و یا کاهش برخی علائم مرتبط با سرطان استفاده میکند. پزشکان از اشعه ایکس پرانرژی و دیگر اشکال پرتودرمانی برای آسیب رساندن به DNA سلولهای سرطانی استفاده میکنند و آنها را میکشند یا توانایی رشد یا تقسیم را از آنها سلب میکنند.