الکل یک سم سلولی است که با خون در بدن توزیع می شود و به اندام ها ، سلول های عصبی و سیستم ایمنی بدن آسیب می رساند. علاوه بر این ، مصرف الکل باعث پیشرفت سرطان های مختلف می شود: حدود ۵.۵ درصد از کل موارد سرطان را می توان به مصرف الکل در سراسر جهان نسبت داد. این بدان معنی است که مصرف الکل یکی از مهمترین مواردی است که از سبک زندگی می تواند تحت تأثیر سبک زندگی باشد. چگونگی ارتقاء الکل در سرطان هنوز مشخص نیست و احتمالاً بسته به اندام متفاوت است. با این حال، مشخص شده است که استالدهید، یک محصول متابولیک الکل که میتواند به ماده وراثت سلولها در غلظت بالا آسیب برساند، نقش مهمی ایفا میکند. علاوه بر این، عوامل ژنتیکی، مانند ژنهایی که الکل، اسید فولیک و متابولیسم متیونین را کنترل میکنند، در ایجاد سرطان تأثیر دارند.
در این مقاله می خوانید :
انواع سرطانی که در اثر مصرف الکل ایجاد میشود
مصرف الکل بسته به دوز، خطر ابتلا به انواع زیر سرطان را افزایش میدهد:
- سرطان در فضای دهان و گلو
- سرطان حنجره
- سرطان مری
- سرطان پستان
- سرطان کبد
- سرطان روده
انواع الکل، شراب، آبجو خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. با افزایش مصرف الکل، خطر ابتلا به سرطان نیز در حال افزایش است. هرکسی که سیگار میکشد، خود را در معرض خطر حتی بیشتر بیماری قرار میدهد، زیرا مصرف همزمان الکل و دخانیات یکدیگر را در اثر سرطان زا خود شدت میبخشد. تفاوتهای جنسیتی قابل توجهی در اثر الکل در ایجاد سرطان وجود دارد. در مردان، ۴۰ درصد از سرطان ناشی از الکل توسط سرطان روده بزرگ، حدود ۱۵ درصد از سرطان کبد، مری و حفره دهان، ۱۱ درصد در سرطان گلو و ۵ درصد در سرطان حنجره از بین میرود.
در زنان، ۶۹ درصد از سرطان مرتبط با الکل به دلیل سرطان پستان ، ۱۴ درصد سرطان روده بزرگ، ۶ درصد در سرطان حفره دهان و ۵ درصد در سرطان مری است.
الکل چگونه باعث سرطان میشود؟
استرس اکسیداتیو
مصرف منظم الکل میتواند باعث به اصطلاح استرس اکسیداتیو شود. این به ماده ژنتیکی آسیب میرساند و مانع از ترمیم سلولها میشود. سرطان میتواند در چندین اندام ایجاد شود.
استالدئید
الکل (اتانول) در بدن ما به یک ماده شیمیایی به نام استالدئید تبدیل میشود که به مواد ژنتیکی (DNA) ما آسیب میرساند و در نتیجه میتواند باعث پیشرفت سرطان شود. این عمدتا بر اندامهای گوارشی فوقانی تأثیر میگذارد.
کمبود اسید فولیک
خود الکل و سبک زندگی ناسالم مرتبط با مصرف الکل باعث کمبود اسید فولیک میشود. این به نوبه خود DNA را تغییر میدهد و در نتیجه میتواند سرطان روده بزرگ را تحریک کند.
تغییرات هورمونی
الکل بر هورمونهای مختلف بدن تأثیر میگذارد. برای مثال، مصرف الکل میتواند سطح انسولین را تغییر دهد یا منجر به افزایش ترشح استروژن شود. سطوح بالای استروژن خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
سیگار کشیدن اضافی خطر را افزایش میدهد
الکل باعث نفوذپذیری غشای مخاطی در دهان میشود و مواد مضر، به عنوان مثال از دود تنباکو، میتوانند به طور فزایندهای وارد بدن شوند. اثرات مضر هر دو ماده باعث تقویت یکدیگر میشود. این امر خطر ابتلا به سرطان در قسمت فوقانی دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی را افزایش میدهد.
چگونه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهیم
البته همه افرادی که الکل مصرف میکنند به طور خودکار به سرطان مبتلا نمیشوند. با این حال مطمئنترین کار این است که به هیچ وجه الکل ننوشید. و اگر مصرف میکنید، بهتر است به دستورالعمل زیر پایبند باشید:
زنان نباید بیش از یک لیوان استاندارد، مانند یک لیوان کوچک آبجو یا شراب، در روز مصرف کنند. مردان نیز حداکثر دو لیوان استاندارد در روز. هم مردان و هم زنان باید حداقل دو روز در هفته از الکل خودداری کنند.
آسیب الکل به کبد
الکل عمدتاً در کبد تجزیه میشود و آن را به عضوی که بیشترین آسیب را میبیند تبدیل میکند. اولین علائم آسیب الکل را میتوان پس از مصرف مقادیر نسبتاً کمی الکل مشاهده کرد. با این حال، این آسیب اولیه دائمی نیست، کبد میتواند پس از یک مرحله بهبودی بدون الکل بازسازی شود. از اثرات درازمدت مصرف ۴۰ تا ۶۰ گرم الکل در روز یعنی حدود ۱.۵ لیتر آبجو باید ترسید.
کبد چرب
بارزترین ویژگی تخریب کبد چرب است. شاخصها تغییر شمارش خون با مقادیر ضعیف کبد و بزرگ شدن قابل توجه اندام است. کبد چرب با پرهیز میتواند التیام یابد، اما درمان اعتیاد به الکل معمولا ضروری است.
هپاتیت الکلی
هپاتیت الکلی التهاب کبد ناشی از مصرف منظم الکل است. علائم زیر ممکن است رخ دهد:
- نفخ، سوء هاضمه
- خستگی و از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
در موارد شدید: یرقان، زردی چشم، تب
در موارد خفیف، هپاتیت الکلی هیچ علامت ماندگاری ایجاد نمیکند و کبد میتواند بهبود یابد. با این حال، ارزیابی پزشکی و درمان در همه موارد ضروری است.
سیروز کبدی
با سوء مصرف طولانی مدت الکل، بافت کبد با بافت همبند (فیبروز) جایگزین میشود و کبد کوچکتر میشود. بازسازی اندام دیگر امکان پذیر نیست، بنابراین بیماری دیگر نمیتواند به طور کامل بهبود یابد، حتی اگر خودداری کنید. سیروز کبدی یک بیماری جدی و اغلب کشنده است. از آنجایی که شانس بهبودی در ابتدا بسیار بهتر است، درمان باید در اسرع وقت انجام شود. این بیماری ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد الکلی را تحت تأثیر قرار میدهد، که احتمال آن با افزایش مدت سوء مصرف الکل افزایش مییابد.