رژیم غذایی بزرگ شدن طحال : مواد غذایی مفید و مضر

طحال بزرگ شده، زمانی است که طحال از نظر اندازه یا وزن بزرگ می‌شود. تعدادی از عوامل می‌توانند منجر به بزرگ شدن طحال شوند، از جمله عفونت و برخی بیماری‌ها. اگرچه تحقیقات زیادی در مورد این موضوع انجام نشده است، اما اگر طحال بزرگی دارید یا می‌خواهید از شرایط پزشکی مرتبط با این بیماری اجتناب کنید، ممکن است برخی تغییرات رژیم غذایی مناسب باشد.

این مقاله ارتباط بین رژیم غذایی و خطر بزرگ شدن طحال را بررسی می‌کند. همچنین به فرد این امکان را می‌دهد که بداند که آیا افرادی که طحال بزرگی دارند باید رژیم غذایی خاصی را دنبال کند یا خیر.

رژیم غذایی بزرگ شدن طحال

طحال چیست؟

طحال عضوی است که در سمت چپ بالای شکم قرار دارد. چندین نقش مهم در بدن ایفا می‌کند. این بزرگترین اندام در سیستم لنفاوی است که مجموعه‌ای از مایع، عروق و سلول است. این سیستم تعادل مایعات بدن را حفظ می‌کند، جذب چربی‌ها را تسهیل می‌کند و پاسخ‌های ایمنی را تنظیم می‌کند.

علاوه بر این، سیستم لنفاوی از عفونت محافظت می‌کند، به عنوان یک محل ذخیره خون عمل می‌کند و خون را فیلتر می‌کند، در نتیجه سلول‌های خونی قدیمی و آسیب دیده و مواد خارجی را از بین می‌برد.

طحال بزرگ شده چیست؟

یک طحال بالغ سالم حدود ۰.۱۵-۰.۴۴ پوند (۷۰ تا ۲۰۰ گرم) وزن دارد. وزن ۰.۸۸-۱.۱ پوند (۴۰۰-۵۰۰ گرم) به عنوان اسپلنومگالی شناخته می‌شود. اگر وزن طحال بیش از ۲.۲ پوند (۱ کیلوگرم) باشد، به آن طحال بزرگ گفته می‌شود.

اسپلنومگالی می‌تواند حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (دراز مدت) باشد. به عنوان مثال، طحال می‌تواند به دلیل عفونت یا ضربه به شدت بزرگ شود، در حالی که بیماری‌های مزمن مانند سرطان می‌توانند منجر به بزرگ شدن مزمن طحال شوند. در اینجا فهرستی از علل احتمالی بزرگ شدن طحال آمده است:

  • ضربه
  • نارسایی قلبی
  • سرطان‌های خاص
  • عفونت‌هایی مانند مونونوکلئوز
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید
  • آبسه‌ها

علائم و خطرات بزرگ شدن طحال

اسپلنومگالی نسبتاً نادر است و حدود ۲٪ از جمعیت ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بسته به علت، علائم می‌تواند شامل درد شکم، نفخ، احساس سیری سریع و تب باشد.

بزرگ شدن طحال خطر پارگی طحال را افزایش می‌دهد، یعنی زمانی که سطح طحال پاره شود. این می‌تواند باعث خونریزی داخلی شود. این یک وضعیت خطرناک است که می‌تواند زندگی را تهدید کند.

بزرگ شدن طحال نیز می‌تواند عوارضی مانند افزایش خطر عفونت و کم خونی ایجاد کند. کم خونی کمبود گلبول‌های قرمز سالم است که می‌تواند نشان دهد که اندام‌های فرد اکسیژن کافی را دریافت نمی‌کنند.

از آنجایی که بزرگ شدن طحال اغلب به دلیل یک بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌شود، درمان معمولاً شامل شناسایی و درمان بیماری زمینه‌ای است نه خود طحال بزرگ شده.

آیا رژیم غذایی می‌تواند باعث بزرگ شدن طحال شود

آیا رژیم غذایی می‌تواند باعث بزرگ شدن طحال شود؟

در حال حاضر، هیچ مطالعه انسانی به طور مستقیم ارتباط احتمالی بین رژیم غذایی و خطر ابتلا به طحال را بررسی نکرده است.

مشکلات زمینه‌ای سلامتی و طحال بزرگ شده

رژیم غذایی ناسالم دلیل شناخته شده‌ای برای اسپلنومگالی نیست. با این حال، رژیم غذایی و سبک زندگی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های دیگر را که ممکن است باعث بزرگ شدن طحال شود، افزایش دهد.

به عنوان مثال، مصرف الکل بیش از حد می‌تواند باعث سیروز شود، یک بیماری کبدی که می‌تواند منجر به بزرگ شدن طحال شود.

بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) که با چربی اضافی ذخیره شده در کبد مشخص می‌شود، با طحال نیز مرتبط است.

عوامل خطر برای NAFLD عبارتند از چاقی، دیابت، سطح بالای چربی خون و سندرم متابولیک – که همگی می‌توانند توسط رژیم غذایی و سبک زندگی ایجاد یا تشدید شوند.

اسپلنومگالی همچنین می‌تواند ناشی از نارسایی احتقانی قلب و آرتریت روماتوئید (RA) باشد. هر دوی این شرایط با الگوهای غذایی خاصی از جمله رژیم غذایی غربی سرشار از غذاهای فوق فرآوری شده و شکر افزوده همراه بوده است.

طحال بزرگ شده

چگونه با رژیم غذایی از طحال خود مراقبت کنیم؟

در حالی که مشخص نیست رژیم غذایی چگونه مستقیماً بر طحال تأثیر می‌گذارد، به خوبی شناخته شده است که رژیم غذایی به طور قابل توجهی بر سلامت کلی تأثیر می‌گذارد.

رژیم غذایی، سلامت کلی و سلامت طحال 

غذاهایی که می‌خورید به بدن مواد مغذی لازم برای تامین انرژی، ساخت و ترمیم سلول‌ها و موارد دیگر را می‌دهد. به این ترتیب، انتخاب‌های غذایی می‌تواند بر هر قسمت از بدن، از جمله طحال تأثیر بگذارد.

برخی از الگوهای غذایی می‌توانند منجر به التهاب مزمن و اختلال در تنظیم متابولیک شوند، یک اختلال متابولیک که می‌تواند عملکرد طبیعی بدن را مختل کند، به سلامت کلی آسیب برساند و خطر بیماری را افزایش دهد.

به عنوان مثال، رژیم غذایی سرشار از غذاهای فوق فرآوری شده مانند فست‌فود، نوشابه، و غذاهای میان وعده بسته بندی شده می‌تواند خطر بیماری های مرتبط با بزرگ شدن طحال مانند NAFLD یا چاقی را افزایش دهد.

برعکس، پیروی از یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی حاوی غذاهای ضد التهابی مانند سبزیجات و میوه‌ها، خطر ابتلا به RA، NAFLD و سایر شرایط مرتبط با ایجاد طحال بزرگ را کاهش می‌دهد.

غذاهایی که باید بخورید و اجتناب کنید؟!

هیچ توصیه‌ای در مورد مداخلات غذایی خاص وجود ندارد که ممکن است خطر ایجاد طحال بزرگ را کاهش دهد. با این حال، خوردن یک رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی از غذاهای زیر احتمالاً سلامت کلی را بهبود می‌بخشد و در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند:

میوه‌ها: انواع توت ها، مرکبات، گیلاس، موز، سیب.
سبزیجات: اسفناج، کلم بروکلی، مارچوبه، فلفل.
سبزیجات نشاسته‌ای: سیب زمینی شیرین، کدو حلوایی.
غلات کامل: جو، کینوا، برنج قهوه ای، جو.
چربی‌های سالم: روغن زیتون، آووکادو، ماست پرچرب، نارگیل.
حبوبات: لوبیا سیاه، عدس، نخود.
دانه‌ها، مغزها و کره‌های آجیل: بادام هندی، بادام، تخم کدو تنبل.
پروتئین های حیوانی: ماهی، صدف، مرغ، تخم مرغ، بوقلمون.
ادویه جات و گیاهان: ریحان، زردچوبه، آویشن، پونه کوهی.

علاوه بر این، محدود کردن یا قطع کردن غذاها و نوشیدنی‌های زیر می‌تواند به محافظت در برابر ابتلا به بیماری‌ها، از جمله شرایط مرتبط با بزرگ شدن طحال کمک کند:

نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر: نوشابه، میلک شیک، چای سرد، نوشیدنی های انرژی زا.
فست فود: سیب زمینی سرخ کرده، همبرگر، پیتزا، تاکو، هات داگ، ناگت.
شیرینی: آب نبات، محصولات شیرینی پزی، بستنی.
غذاهای میان وعده فوق فرآوری شده: چیپس، کراکر، چوب شور.
محصولات گوشتی فرآوری شده: بیکن، سالامی، ژامبون کنسرو شده، سوسیس.

تغییرات رژیم غذایی خاص برای شرایط پزشکی خاص

برای کسانی که اسپلنومگالی دارند، مداخلات تغذیه ای احتمالا بسته به شرایط زمینه‌ای متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، اگر دچار اسپلنومگالی ناشی از NAFLD هستید، باید رژیمی را اتخاذ کنید که می‌تواند سلامت کبد را بهبود بخشد. به عنوان مثال، رژیم غذایی مدیترانه‌ای کم قند ممکن است گزینه مناسبی باشد.
از سوی دیگر، اگر بزرگ شدن طحال به دلیل بیماری دیگری مانند سرطان، نارسایی قلبی، سیروز، بیماری خودایمنی یا یک ویروس باشد، احتمالاً به مداخلات غذایی کاملاً متفاوتی نیاز خواهید داشت.

در نهایت، اگر طحال شما بزرگ شده است، باید با پزشک خود صحبت کنید، که می‌تواند تعیین کند کدام الگوی غذایی می‌تواند علت اصلی طحال را به بهترین شکل درمان کند و از هر گونه عارضه‌ای جلوگیری کند.

حرف آخر

اسپلنومگالی زمانی است که طحال از نظر وزن یا اندازه بزرگ می‌شود. برخی از شرایط پزشکی، از جمله سیروز، کبد چرب، ویروس‌ها و نارسایی قلبی ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهند.

اگرچه برخی از الگوهای غذایی می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با طحال را کاهش دهند، اما همبستگی‌های خاص‌تر بین رژیم غذایی و طحال بزرگ شده ناشناخته باقی مانده است.

اگر طحال بزرگ شده‌ دارید، برای توصیه‌های غذایی مناسب بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. هر گونه مداخله بالقوه بسته به سلامت کلی شما و مسائل پزشکی زمینه‌ای که باعث این بیماری می‌شود، متفاوت خواهد بود.

دیدگاه کاربران

۲۷ دی ۱۴۰۱

سلام من 52سال دارم حدود یک سال هست که سمت زیر قفسه سینه ام درد ممکن طحالم باشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button