پلاکتها (همچنین به عنوان ترومبوسیت شناخته میشوند) بخشی از خون هستند که به لخته شدن و توقف خونریزی کمک میکنند. بدون تامین کافی از این جزء خونی ضروری، نمیتوان از پارگی عروق خونی جلوگیری کرد. اهدای پلاکت به بهبود بیماران سرطانی، تروما و جراحی کمک می کند و همیشه مورد نیاز بیمارستان های منطقه است. در ادامه بررسی خواهیم کرد که علت پایین بودن پلاکت خون چیست و آیا خطرناک است یا خیر!؟
در این مقاله می خوانید :
علت کاهش تعداد پلاکت چیست؟
بسیاری از عوامل میتوانند منجر به سطح پلاکت کمتر از شمارش شوند – وضعیتی به نام ترومبوسیتوپنی شناخته میشود.
تعداد نرمال پلاکت بین ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ در هر میکرولیتر خون متغیر است. تعداد کمتر از ۱۵۰۰۰۰ به عنوان ترومبوسیتوپنی در نظر گرفته میشود و ممکن است بر توانایی فرد برای اهدای پلاکت، از جمله موارد دیگر، تأثیر بگذارد.
تعداد پلاکت کمتر از ۱۰۰۰۰ ترومبوسیتوپنی شدید در نظر گرفته میشود. وقتی تعداد پلاکت خیلی کم شود، میتواند باعث خونریزی داخلی خطرناک شود.
ترومبوسیتوپنی میتواند یک بیماری ارثی باشد یا میتواند ناشی از داروها یا سایر شرایط پزشکی باشد. تعداد پلاکتها در جریان خون با یک یا چند مورد از فرآیندهای اصلی زیر کاهش مییابد:
- کاهش تولید پلاکت.
- افزایش تخریب پلاکت ها.
- افزایش گیر افتادن پلاکت ها در طحال.
کاهش تولید پلاکت
از آنجایی که پلاکت ها در مغز استخوان شما تولید میشوند، کاهش تولید پلاکت اغلب به مشکل مغز استخوان مربوط می شود. برخی از عواملی که می توانند باعث کاهش تولید پلاکت شوند عبارتند از:
- لوسمی یا لنفوم
- انواع خاصی از کم خونی
- عفونت های ویروسی (آبله مرغان، هپاتیت C، HIV و غیره)
- داروهای شیمی درمانی
- مصرف زیاد الکل
- افزایش تجزیه پلاکتها
برخی شرایط و داروها میتوانند باعث شوند بدن سریعتر پلاکتها را سریعتر از آنچه تولید میشود از بین ببرد یا از آنها استفاده کند، که منجر به کمبود پلاکت در جریان خون میشود.
این شرایط عبارتند از:
بارداری
تعداد کم پلاکت ناشی از بارداری معمولاً خفیف است. معمولاً بلافاصله پس از زایمان بهبود مییابد.
ترومبوسیتوپنی ایمنی
بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید میتوانند باعث حمله بدن و تخریب پلاکتهای خود شوند.
پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک
این اختلال خونی نادر باعث ایجاد لختههای خونی کوچک در سراسر بدن میشود. افزایش لخته شدن باعث مصرف پلاکتها میشود.
سندرم همولیتیک اورمیک
این وضعیت بر خون و عروق خونی تأثیر میگذارد و منجر به تخریب پلاکتها و گلبولهای قرمز خون میشود و میتواند باعث نارسایی کلیه شود.
باکتری در خون
عفونتهای شدید خون میتواند منجر به تخریب پلاکتها شود.
داروها
داروهایی مانند هپارین، کینین و داروهای ضد تشنج میتوانند تعداد پلاکتها را کاهش دهند. گاهی اوقات داروها سیستم ایمنی را گیج میکنند و باعث تخریب پلاکتها میشوند.
افزایش گیر افتادن پلاکت ها در طحال
طحال عضوی ارغوانی به شکل مشت است که در سمت چپ شکم، درست زیر قفسه سینه قرار دارد. اندازه و شکل آن متفاوت است اما معمولاً حدود ۴ اینچ طول دارد. طحال به عنوان یک فیلتر برای خون عمل میکند و به مبارزه با باکتریها کمک میکند. گلبولهای قرمز قدیمی را بازیافت میکند و پلاکتها و گلبولهای سفید را ذخیره میکند.
هنگامی که طحال به دلیل بیماری پیشرفته کبد یا سرطان خون بزرگ میشود، میتواند تعداد زیادی پلاکت را نگه دارد و تعداد گردش خون در بدن را کاهش دهد.
آیا پایین بودن پلاکت خون خطرناک است؟
در صورت عدم درمان، تعداد کم پلاکتها میتواند بسیار جدی باشد زیرا میتواند باعث خونریزی داخلی مغز یا روده شود. در بدترین موارد، این حتی ممکن است باعث مرگ شود. به همین دلیل است که اگر فکر میکنید ممکن است در معرض خطر باشید، ضروری است که سریعا به پزشک مراجعه کنید.