سرطان طحال و شیمی درمانی : انواع سرطان طحال، علائم و درمان‌آن

سرطان در ناحیه طحال می‌تواند به شکل سارکوم، لنفوم بدخیم و متاستاز طحال رخ دهد. پیش‌آگهی چنین سرطان‌هایی نسبتا ضعیف است، اما به هیچ وجه همه تومورهای ناحیه طحال بدخیم نیستند. به عنوان مثال، تومورهای طحال (سپلنومگالی)، می‌توانند نتیجه بیماری‌های عفونی، بیماری‌های روماتیسمی، سیروز کبدی یا التهاب پانکراس باشند. درواقع سرطان طحال یک اصطلاح جمعی محاوره‌ای برای بیماری‌های تومورهای مختلف در ناحیه طحال مانند سارکوم، لنفوم و متاستاز طحال است. در این مقاله قصد داریم به بررسی سرطان طحال و شیمی درمانی،‌ انواع سرطان طحال و… بپردازیم. با ما همراه باشید.

سرطان طحال و شیمی درمانی

علائم سرطان طحال

سرطان طحال با بزرگ شدن قابل توجه اندام مشخص می‌شود که در ابتدا می‌تواند کم و بیش بدون علامت باشد. با این حال، سرطان‌های مسبب احتمالی (سرطان غدد لنفاوی، سارکوم، سرطان‌های متاستاز) به نوبه خود علائم قابل توجهی ایجاد می‌کنند. لنفوم بدخیم اغلب علائمی مانند: تورم غدد لنفاوی، خستگی مزمن، از دست دادن اشتها، عرق شبانه، افزایش کلی حساسیت به عفونت دارد. با این حال، هیچ یک از این علائم به عنوان علائم سرطان قابل اعتماد نیستند، زیرا می‌توانند در ارتباط با بسیاری از بیماری‌های دیگر نیز رخ دهند. با پیشرفت بیماری، افراد مبتلا اغلب از علائم ناشی از فشار بر ساختارها و اندام‌های بافت اطراف به دلیل بزرگ شدن تومور طحال رنج می‌برند. این شکایات عبارتند از:

  • دل درد
  • احساس فشار در شکم
  • حالت تهوع
  • تشعشع درد در شانه چپ

انواع سرطان در ناحیه طحال

سرطان طحال می‌تواند به شکل لنفوم‌های بدخیم (سرطانی)، سارکوم و متاستاز از سایر سرطان‌ها رخ دهد. علائم و شانس بهبودی در انواع مختلف سرطان طحال بسیار متفاوت است. سرطان‌های طحال شامل لنفوم، سارکوم و متاستاز از سایر سرطان‌ها است.

لنفوم بدخیم یا سرطان غدد لنفاوی

شکل شایع سرطان در ناحیه طحال، لنفوم بدخیم است که به لنفوم هوچکین و لنفوم غیر هوچکین تقسیم می‌شود. این بیماری‌ها که به عنوان سرطان غدد لنفاوی نیز شناخته می‌شوند، در اثر تغییرات بدخیم در سیستم لنفاوی ایجاد می‌شوند. علاوه بر غدد لنفاوی، کانال‌های لنفاوی و لوزه‌ها، طحال نیز بخشی از سیستم لنفاوی است. در این قسمت، تکثیر کنترل نشده لنفوسیت‌ها (اجزای سلولی خون) و انواع سلولی مربوطه صورت می‌گیرد. اگرچه سرطان غدد لنفاوی اغلب در ابتدا ساختارهای محدود محلی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، زیرا لنفوسیت‌ها از طریق خون و سیستم لنفاوی پخش می‌شوند. بنابراین یک بیماری سیستمیک است، حتی اگر سرطان غدد لنفاوی در طحال موضعی باشد.

سارکوم‌ها

در موارد نادر، این بیماری‌های تومور بدخیم با منشا بافت همبند می‌توانند ناحیه طحال را نیز تحت تأثیر قرار دهند. انواع مختلفی از سارکوم وجود دارد که آنژیوسارکوم عامل اصلی سرطان طحال است. آنها از اندوتلیوم (لایه دیواره نازک رگ‌های لنفاوی و خونی) شروع می‌شوند و به همانژیوسارکوم و لنفانژیوسارکوم تقسیم می‌شوند. نفخ معده اغلب می‌تواند به عنوان یک علامت قابل توجه سارکوم در ناحیه طحال مشاهده شود، اما این انواع خاص سرطان نیز می‌توانند برای مدت طولانی بدون علائم قابل تشخیص پیشرفت کنند.

متاستازها

از نظر تئوری، هر سرطان متاستاتیکی می‌تواند سیستم لنفاوی و در نتیجه طحال را تحت تاثیر قرار دهد. بر خلاف سرطان غدد لنفاوی، تکثیر کنترل نشده لنفوسیت‌ها علت علائم نیست، بلکه مهاجرت سلول‌های سرطانی از تومورهای متاستاز کننده است.

سرطان طحال چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در صورت بروز علائم مشکوک، لمس و معاینه شکم شروع خوبی برای تشخیص تومورهای طحال است، زیرا بزرگ شدن طحال اغلب قابل احساس است. به طور معمول، طحال زمانی که شکم لمس می‌شود، نباید قابل لمس باشد. با این حال، تومورهای طحال بزرگ‌تر را می‌توان در زیر قوس دنده‌ چپ هنگام استنشاق لمس کرد. با کمک روش‌های تصویربرداری مانند معاینات اولتراسوند، توموگرافی کامپیوتری یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، تغییرات طحال با دقت بیشتری موضعی می‌شوند. اگر به سارکوم، لنفوم بدخیم یا متاستاز مشکوک باشید، برداشتن بعدی نمونه بافت (بیوپسی) تشخیص را تضمین می‌کند. روش‌های تصویربرداری مانند توموگرافی کامپیوتری، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و معاینات اولتراسوند به تشخیص تومورهای طحال کمک می‌کند.

درمان سرطان طحال

درمان سرطان طحال در درجه اول به نوع زمینه‌ای سرطان و مرحله بیماری بستگی دارد. شانس بهبودی بسیار متفاوت است. برای مثال، بسیاری از لنفوم‌های غیرهوچکین را می‌توان با کمک شیمی‌درمانی به طور کامل از بین برد، در حالی که سرطان‌های متاستاز اغلب فقط می‌توانند در سیر بیماری به تعویق بی‌افتند.

درمان متاستاز طحال

در مورد متاستازهای طحال، به اصطلاح اسپلنکتومی (حذف جراحی اندام) نیز قبل از شیمی درمانی انجام می‌شود تا به حداکثر کاهش بافت تومور دست یابد و در نتیجه شانس درمان موفقیت آمیز افزایش یابد. اگرچه افراد مبتلا می‌توانند پس از آن بدون طحال به زندگی خود ادامه دهند، اما در معرض خطرات خاصی هستند، مانند افزایش حساسیت به عفونت توسط باکتری‌های خاص که می‌تواند باعث ذات الریه، مننژیت، اوتیت میانی و التهاب سینوس‌های پارانازال شود. علاوه بر این، خطر ترومبوز پس از برداشتن طحال افزایش می‌یابد.

درمان آنژیوسارکوم

برداشتن رادیکال جراحی بافت تومور نیز برای آنژیوسارکوم مورد نیاز است و شیمی درمانی و یا پرتودرمانی بعدی شانس درمان را افزایش می‌دهد. سن و وضعیت عمومی افراد مبتلا و همچنین زمان تشخیص نیز تأثیر قابل توجهی بر روند درمان دارد، به طوری که پیش آگهی فرد می‌تواند به طور قابل توجهی بهتر شود. علاوه بر این، سرطان در مراحل اولیه عموماً با موفقیت بیشتری نسبت به بیماری‌های پیشرفته قابل درمان است.

سرطان طحال و شیمی درمانی

داروهایی که تومو را هدف قرار می‌دهند مانند داروهای بیولوژیک، شیمی درمانی یا درمان‌های هدفمند. پیوند سلول‌های بنیادی روشی برای جایگزینی مغز استخوان ناسالم با مغز استخوان سالم. این‌ها می‌توانند در درمان سرطان طحال موثر باشند.

آیا می‌توان از سرطان طحال جلوگیری کرد؟

هیچ راهی برای پیشگیری کامل از سرطان در طحال وجود ندارد. برخی از ویروس‌ها می‌توانند منجر به انواع خاصی از سرطان شوند. از فعالیت‌هایی که می‌تواند شما را در معرض خطر قرار دهد، مانند داشتن رابطه جنسی محافظت نشده یا استفاده از سوزن مشترک اجتناب کنید. همچنین، درمان سریع هر گونه عفونت شناخته شده به کاهش شانس ابتلا به سرطانی که طحال را تحت تأثیر قرار می‌دهد، کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button