بنزن یک ترکیب شیمیایی طبیعی است. دانشمندان همچنین میتوانند آن را در آزمایشگاه بسازند و شرکتها به طور گسترده از آن به عنوان حلال در صنایع دارویی و شیمیایی استفاده میکنند. قرار گرفتن در معرض بنزن میتواند خطر ابتلا به سرطان خون را افزایش دهد. بنزن یک هیدروکربن است، به این معنی که یک ترکیب آلی است که صرفاً از عناصر کربن و هیدروژن حاصل میشود. در دمای اتاق، بنزن مایعی بی رنگ یا زرد کم رنگ با بوی کمی شیرین است. به سرعت تبخیر میشود و میتواند در هوا حمل شود.
افراد هنگام تنفس یا بلعیدن بنزن در معرض قرار گرفتن در معرض آن قرار میگیرند. پوست نیز میتواند آن را جذب کند. ما در این مقاله ارتباط بین بنزن و سرطان خون را بررسی میکنیم. همچنین توضیح خواهیم داد که بنزن چیست، مردم چگونه از آن استفاده میکنند و چگونه میتوان قرار گرفتن در معرض آن را محدود کرد.
در این مقاله می خوانید :
آیا بنزن میتواند باعث سرطان خون شود؟
موسسه ملی سرطان بیان میکند که قرار گرفتن در معرض بنزن میتواند خطر ابتلا به سرطان خون را افزایش دهد. یک بررسی سال ۲۰۱۸ اشاره میکند که در سال ۱۹۸۷، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) دریافت که شواهد قوی وجود دارد که قرار گرفتن در معرض بنزن خطر ابتلا به لوسمی حاد میلوئیدی (AML) را افزایش میدهد. AML سرطانی است که بر مغز استخوان تأثیر میگذارد. سرطان باعث میشود که مغز استخوان بیش از حد گلبولهای سفید غیرطبیعی تولید کند. این سلولها میتوانند در مغز استخوان انباشته شوند یا به سایر اندامهای اطراف بدن بریزند.
آیا بنزن میتواند باعث انواع دیگر سرطان شود؟
افراد امکان دارد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطانهای دیگر باشند، از جمله:
- لوسمی لنفوسیتی حاد
- لوسمی لنفوسیتی مزمن
- لنفوم غیر هوچکین
- مولتیپل میلوما
همچنین ارتباط مثبتی با ایجاد کم خونی آپلاستیک اکتسابی دارد که یک اختلال خونی جدی اما نادر است که در آن مغز استخوان سلولهای خونی کافی نمیسازد.
چگونه بنزن باعث سرطان خون میشود؟
بنزن در کبد متابولیزه میشود و برخی از متابولیتها یا محصولات جانبی متابولیسم به مغز استخوان میروند. این متابولیتها سمی هستند و با توانایی مغز استخوان برای ساخت سلولهای خونی سالم تداخل میکنند.
بنزن چقدر میتواند خطر را افزایش دهد؟
تخمین سطوح قرار گرفتن در معرض لوسمی دشوار است زیرا این امر میتواند به عوامل دیگری بستگی داشته باشد. یک فرد امکان دارد در معرض مقدار کمی در یک دوره زمانی طولانی یا مقدار زیادی در یک دوره کوتاه قرار بگیرد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) بیان میکند که خطر ابتلا به سرطان خون در افراد در نتیجه قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سطوح بالای بنزن افزایش مییابد. قرار گرفتن در معرض طولانی مدت به قرار گرفتن در معرض ۱ سال یا بیشتر اشاره دارد.
آژانس ثبت مواد سمی و بیماریها (ATSDR) خاطرنشان میکند که قرار گرفتن در معرض طولانی مدت، اغلب در طول سالها، میتواند اثر تجمعی داشته باشد. آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) تخمین میزند که بنزن میتواند به ازای هر ۱۰۰۰۰۰ نفری که در معرض قرار گرفتن در معرض خطر قرار میگیرند، خطر ابتلا به یک مورد سرطان دیگر را ایجاد کند.
بنزن در کجا وجود دارد؟
بنزن محصولی است که از نفت به دست میآید و صنایع از آن برای تولید مواد شیمیایی دیگر برای ساخت الیاف پلاستیکی و مصنوعی استفاده میکنند. صنایع نیز از آن برای ایجاد موارد زیر استفاده میکنند:
- لاستیکها
- رنگها
- آفت کشها
- مواد شوینده
- مواد مخدر
- روان کنندهها
- چسبها
بنزن در دود اتومبیل، دود سیگار، پمپ بنزینها و گازهای گلخانهای صنعتی وجود دارد. منابع طبیعی شامل انتشار گازهای ناشی از آتش سوزی جنگلها و فورانهای آتشفشانی است.
علائم قرار گرفتن در معرض بنزن
اگر فردی به AML و سایر انواع لوسمی مبتلا شود، ممکن است تا مدت طولانی پس از قرار گرفتن در معرض آن متوجه اثرات آن نشوند. علائم AML غیر اختصاصی است و شامل موارد زیر میشود:
- خستگی
- کاهش وزن
- عرق شبانه
- تب
- از دست دادن اشتها
با این حال، افراد میتوانند علائم مسمومیت با بنزن را در زمان قرار گرفتن در معرض آن ایجاد کنند. افرادی که در سطوح بالای بنزن تنفس میکنند میتوانند علائم زیر را تجربه کنند:
- سرگیجه
- سردرد
- خواب آلودگی
- گیجی
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- از دست دادن هوشیاری
- مرگ، به دنبال سطوح بسیار بالای قرار گرفتن در معرض
اگر افراد غذا یا نوشیدنی های حاوی سطوح بالای بنزن مصرف کنند، در عرض چند دقیقه علائم زیر را تجربه میکنند:
- تحریک معده
- سرگیجه
- استفراغ
- تشنج
- خواب آلودگی
- ضربان قلب نامنظم یا سریع
- مرگ، به دنبال سطوح بسیار بالای قرار گرفتن در معرض
توجه به این نکته ضروری است که این علائم همیشه نشانهای از قرار گرفتن در معرض بنزن نیستند.
نحوه جلوگیری و محدود کردن قرار گرفتن در معرض بنزن
حذف کامل قرار گرفتن در معرض بنزن ممکن نیست، اما ترک سیگار، یا تنفس دود میتواند میزان استنشاق فرد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنزین یکی دیگر از منابع اصلی بنزن در زندگی روزمره است و افراد میتوانند مدت زمانی را که در نزدیکی پمپ بنزینها میگذرانند محدود کنند. کسانی که با بنزن کار میکنند به تجهیزات و لباس محافظ خاصی نیاز خواهند داشت.
کلام آخر
بنزن یک ماده شیمیایی است که بسیاری از صنایع از آن استفاده میکنند. همچنین میتواند در نتیجه علل طبیعی مانند آتش سوزی جنگلها ایجاد شود. قرار گرفتن در معرض بنزن میتواند خطر ابتلا به AML، نوعی سرطان خون را افزایش دهد. نمیتوان به طور کامل از قرار گرفتن فرد در معرض بنزن جلوگیری کرد. با این حال، افراد باید سیگار کشیدن را ترک کنند و در صورت امکان از مکانهایی که سطوح بالای بنزن وجود دارد اجتناب کنند.