درمان قطعی سرطان تخمدان و نحوه تشخیص آن

تقریباً از هر ده زن مبتلا به سرطان تخمدان دو نفر به طور موثر درمان می‌شوند و حداقل ۱۲ سال پس از درمان طبق تحقیقات به حیات خود ادامه می‌دهند. پاسخ شما به درمان درمان قطعی سرطان تخمدان  و شانس درمان، بستگی به نوع و مرحله سرطان تخمدان در زمان تشخیص دارد. بیش از ۳۰ نوع سرطان تخمدان وجود دارد. فقط سه مورد از آن‌ها از انواع اصلی سرطان هستند: اپیتلیال، سلول زایا و استروما. این سه نوع سلول اصلی تشکیل دهنده تخمدان هستند.

سرطان تخمدان

سلول‌های تشکیل دهنده تخمدان:

  • سلول‌های اپیتلیال: این نوع سلول‌ها سطح تخمدان را می‌پوشانند.
  • سلول‌های زایا: این سلول‌ها تخمک را می‌سازند.
  • سلول‌های استرومایی: این سلول‌ها ساختار تخمدان را در کنار هم نگه داشته و هورمون‌های زنانه، استروژن و پروژسترون را ترشح می‌کنند.

بیشتر مرگ‌های ناشی از سرطان تخمدان به دلیل سرطان تخمدان اپیتلیال است. تقریباً ۸۰ درصد از بیماران مبتلا به سرطان تخمدان اپیتلیال، بر اثر این بیماری می‌میرند. طبق مطالعات تحقیقی، اگر از طریق شکم به بیمار دارو شیمی درمانی داده شود، بیش از ۵۰ درصد شانس زنده ماندن در شش سال آینده را دارد. با این درمان، سرطان تخمدان اپیتلیال می‌تواند بهبود یابد و یا حتی عود کند. با این حال هنگامی که دوباره عود کرد، قابل درمان نیست و به بازگشت خود ادامه می‌دهد. تومورهای سلول زایا و استروما پیش آگاهی بسیار بهتری نسبت به نوع اپیتلیال دارند. آن‌ها اغلب قابل درمان هستند. زیرا به احتمال زیاد در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شوند. از هر ۱۰ زن مبتلا به سرطان تخمدان دو نفر به طور کامل درمان می‌شوند و حداقل ۱۲ سال پس از درمان زنده می‌مانند.

سرطان تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟

حدود ۷۰ درصد از سرطان‌های تخمدان اپیتلیال تا زمانی که بیماری به سایر اندام‌ها سرایت نکرده و به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، یافت نمی‌شود. پزشکان از آزمایشات زیر برای تشخیص سرطان تخمدان استفاده می‌کنند و سپس با توجه به نوع سرطان، درمان قطعی سرطان تخمدان را شروع می‌کنند:

  • معاینه شکمی (لگن): پزشک اندام‌های شکم، به ویژه رحم، واژن، تخمدان‌ها، مثانه و راست روده را معاینه می‌کند تا رشد توده اضافی را احساس کند.
  • آزمایش خون CA-125: آزمایش خون CA-125 یک آزمایش نشانگر تومور برای سرطان تخمدان است. این نشانگر در زنان مبتلا به سرطان تخمدان افزایش یافته است. اما در زنان بعد از یائسگی دقیق‌تر است.
  • سونوگرافی ترانس واژینال (TVUS): یک پروب سونوگرافی در واژن قرار می‌گیرد و به تخمدان‌ها و رحم جهت یافتن هرگونه تومور هدایت می‌شود.
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT): از سی تی اسکن می‌توان برای اندازه گیری تومور و تعیین میزان گسترش سرطان استفاده کرد. این اسکن،‌ در صورت بالا بودن CA 125 توصیه می‌شود.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): MRI برای اندازه گیری اندازه تومور استفاده می‌شود.
  • توموگرافی گسیل پوزیترون (PET): ممکن است اسکن PET با سی تی اسکن ترکیب شده و PET-CT scan نامیده شود. ممکن است فقط برای افراد خاص مبتلا به سرطان تخمدان برای بررسی شیوع سرطان استفاده شود.
  • پاراسنتز: اگر پزشک شک کند که تجمع مایع در شکم شما به دلیل سرطان تخمدان است، ممکن است مایع را بیرون بکشد (آسپیراسیون کند) و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال کند تا سلول‌های سرطانی را بررسی کند.
  • بیوپسی: بیوپسی عبارت است از برداشتن یک نمونه کوچک از تخمدان. این قطعه به آزمایشگاه فرستاده می‌شود تا بداند آیا تخمدان مبتلا به سرطان است یا خیر. این یک تشخیص قطعی از سرطان تخمدان است.
  • آزمایش مولکولی تومور: آزمایش تومور مولکولی می‌تواند جهش‌های BRCA1 و BRCA2 را که در سرطان تخمدان شایع هستند، جستجو کند.
درمان سرطان تخمدان

سرطان تخمدان چگونه درمان می شود؟

در صورت تشخیص سرطان تخمدان، پزشک گزینه‌های مختلف درمان قطعی سرطان تخمدان را با فرد در میان گذاشته و مناسب‌ترین درمان را برای او تعیین می‌کند. اغلب ترکیبی از درمان‌ها به فرد داده می‌شود که شامل موارد زیر است:

  • جراحی: جراحی با هدف حذف توده سرطانی از تخمدان انجام می‌شود. اگر سرطان به طور گسترده در تخمدان فرد گسترش یافته باشد، پزشک کل تخمدان را خارج می‌کند. اگر سرطان به سایر قسمت‌های باروری مانند لوله فالوپ گسترش یافته باشد، پزشک پس از بحث در مورد چنین احتمالاتی قبل از جراحی، آن را نیز حذف می‌کند. اگر جراحی فرد در مراحل اولیه است یا می‌خواد بچه دار شود، پزشک ممکن است تمام اندام‌های تناسلی او را خارج نکند.
  • اشعه: پس از عمل جراحی، ناحیه لگن فرد ممکن است در معرض اشعه ایکس با انرژی بالا قرار گیرد که به از بین بردن سلول‌های سرطانی که هنوز در ناحیه لگن وجود دارند کمک می‌کند.
  • شیمی درمانی: شیمی درمانی به طور کلی پس از جراحی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی مانده یا در صورت گسترش سرطان تخمدان به سایر اندام‌ها کاربرد دارد.
  • درمان هدفمند: درمان هدفمند درمانی است که ژن‌های خاص سرطان، پروتئین‌ها یا محیط بافتی که به رشد سرطان کمک می‌کند را هدف قرار می‌دهد.
  • هورمون درمانی: ممکن است پزشک توصیه کند که سراغ هورمون‌ها یا داروهای مسدود کننده هورمون بروید. این‌ها بیشتر در تومورهای استرومایی تخمدان استفاده می‌شوند.
  • آزمایشات بالینی: می‌توانید از پزشک خود بپرسید که آیا می‌توانید در آزمایشات بالینی که استفاده از درمان‌های جدید برای سرطان تخمدان را آزمایش می‌کند شرکت کنید یا خیر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button