درمان قطعی سرطان خون : انواع روش‌های درمانی موثر

پس از بررسی نتایج آزمایشگاهی و تشخیص دقیق مرحله سرطان خون، آنکولوژیست یک برنامه درمانی متناسب با هر بیمار، بر اساس سن، علائم و نوع سرطان خون طراحی خواهد کرد. افراد مبتلا به لوسمی حاد برای از بین بردن بیماری و از بین بردن علائم نیاز به درمان فوری دارند. کسانی که مبتلا به لوسمی مزمن هستند ممکن است نیازی به شروع فوری درمان نداشته باشند. در برخی موارد، پزشکان ترجیح می‌دهند سلامت بیماران را از نزدیک زیر نظر داشته باشند و پس از شروع علائم، درمان را شروع کنند. شیمی درمانی (درمان دارویی برای از بین بردن سلول‌های سرطان خون) پایه اصلی درمان سرطان خون است و ممکن است انواع مختلفی از داروها را شامل شود. تشعشع و جراحی فقط برای مواردی در نظر گرفته می‌شود که سلول‌های سرطان خون در یک نقطه جمع شده باشند. در ادامه انواع روش‌های درمان قطعی سرطان خون را بررسی خواهیم کرد.

روش‌های درمان قطعی سرطان خون

انواع روش‌های درمان قطعی سرطان خون

از انواع روش‌های درمان قطعی سرطان خون می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نظارت فعال

این روش برای افراد مبتلا به لوسمی سلول مویی و سندرم میلودیسپلاستیک گزینه‌ای مناسب است. این روش شامل نظارت دقیق و آزمایشات و معاینات منظم است. در صورت بروز تغییرات، برنامه درمانی گسترده‌تری اجرا می‌شود.

درمان بیولوژیک

درمان بیولوژیکی که سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با سرطان تحریک می‌کند، اغلب به عنوان ایمونوتراپی شناخته می‌شود. درمان بیولوژیکی یک گزینه برای برخی از افرادی است که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهد.

شیمی درمانی 

بسته به نوع لوسمی، ممکن است یک دارو یا ترکیبی از دو یا چند دارو دریافت کنید. داروها ممکن است به صورت قرص یا مایعات تجویز شوند که از طریق یک سوزن یا لوله وارد رگ می‌شوند. از طریق یک لوله وارد شده در قفسه سینه؛ یا از طریق تزریق به مایع مغزی نخاعی.

شیمی درمانی معمولاً به صورت دوره‌ای انجام می‌شود. برخی از بیماران ممکن است برای درمان نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشند. عوارض جانبی می‌تواند بستگی به این داشته باشد که کدام دارو و چه مقدار مصرف شده است، که این عوارض در اصل شامل خستگی، ریزش مو، کم اشتهایی، تهوع یا استفراغ، اسهال، یا ناباروری است.

بیماران مبتلا به CML و برخی مبتلا به ALL ممکن است داروهایی به نام درمان هدفمند دریافت کنند که از داروهایی استفاده می‌کند که رشد سلول‌های سرطان خون را مسدود می‌کند. عوارض جانبی شامل تورم، نفخ، افزایش وزن، تهوع یا استفراغ، اسهال، گرفتگی عضلات یا بثورات پوستی است.

برخی از بیماران لوسمی داروهایی به نام درمان بیولوژیکی دریافت می‌کنند. درمان‌هایی که دفاع بدن را در برابر بیماری بهبود می‌بخشد. آنها ممکن است موادی باشند که به سلول‌های سرطان خون متصل می‌شوند یا از بین می‌روند، به سیستم ایمنی کمک می‌کنند سلول‌های لوسمی را از بین ببرد یا رشد سلول‌های سرطان خون را کند می‌کنند. برخی از درمان‌ها باعث ایجاد بثورات یا تورم در محل تزریق دارو می‌شوند. سایر عوارض جانبی شامل سردرد، درد عضلانی، تب یا ضعف است.

پرتو درمانی 

پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلول‌های سرطان خون با آسیب رساندن به مواد ژنتیکی موجود در آنها استفاده می‌کند. این درمان می‌تواند به عنوان کمکی به شیمی درمانی برای کنترل بیماری یا ریشه کن کردن آن از برخی از مناطقی که سلول‌های سرطانی در آن جمع شده است استفاده شود. برخی از بیماران پرتوهای هدفمند را از یک دستگاه بزرگ به سمت طحال، مغز یا سایر قسمت‌های بدن که سلول‌های سرطان خون در آنجا جمع شده‌اند، دریافت می‌کنند. این نوع درمان پنج روز در هفته به مدت چند هفته انجام می‌شود. برخی دیگر ممکن است تابش مستقیم به کل بدن دریافت کنند. این جلسات یک یا دو بار در روز به مدت چند روز و معمولاً قبل از پیوند سلول‌های بنیادی انجام می‌شود.

از عوارض جانبی پرتودرمانی،می‌توان به خستگی اشاره کرد، که البته می‌تواند به دز پرتو و بخشی از بدن که تحت درمان است بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، تابش اشعه به شکم می‌تواند باعث تهوع، استفراغ و اسهال شود. علاوه بر این، پوست در ناحیه تحت درمان ممکن است قرمز، خشک و حساس شود. ریزش مو در ناحیه تحت درمان نیز ممکن است رخ دهد.

آزمایشات تشخیصی سرطان خون

درمان هدفمند

یکی از درمان‌ های قطعی سرطان خون درمان آنتی بادی مونوکلونال یک درمان هدفمند است که به صورت خوراکی تجویز می‌شود. آنتی‌بادی‌های مونوکلونال به موادی متصل می‌شوند که باعث رشد سلول‌های سرطانی می‌شوند، سپس سلول‌های سرطانی را می‌کشند یا رشد آنها را متوقف می‌کنند.

عمل جراحی

زمانی که سلول‌های لوسمی از طریق جریان خون و عروق لنفاوی به سمت اندام‌ها گسترش می‌یابند، جراحی معمولاً گزینه‌ای برای درمان برخی از انواع سرطان خون نیست. به عنوان مثال، در برخی موارد CLL، پزشکان ممکن است جراحی را برای برداشتن طحال توصیه کنند، عضوی که در شکم در پشت دنده‌ها قرار دارد و گلبول‌های قرمز قدیمی را برداشته و از بین می‌برد و به مبارزه با عفونت کمک می‌کند. این روش که اسپلنکتومی نامیده می‌شود، در صورتی مفید است که طحال گلبول‌های قرمز و پلاکت ها را از بین ببرد.

پیوند سلول‌های بنیادی یا مغز استخوان 

پیوند سلول‌های بنیادی یا مغز استخوان سلول‌های خونی سالم را جایگزین سلول‌های سرطان خون می‌کند.

درمان با واکسن

پزشکان برخی از مراکز پزشکی سرطان، در حال انجام آزمایشات بالینی برای آزمایش واکسن‌های جدید برای سرطان خون هستند.

برخی از آزمایشات تشخیصی سرطان خون

برخی از این آزمایشات شامل موارد زیر است:

آزمایشات ژنتیکی 

سرطان باعث تغییرات ژنتیکی در یک سلول طبیعی ایجاد می‌کند. این تغییرات ژنتیکی تشخیص خاص شما را مشخص می‌کند و نیازهای درمانی فرد را تعیین می‌کند.

بیوپسی 

مقدار کمی از بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ و برای آزمایش‌های اضافی توسط پزشک برداشته می‌شود. بیوپسی برای تشخیص قطعی مورد نیاز است و همچنین ممکن است برای تعیین اینکه آیا سرطان به غدد لنفاوی، ریه ها، کبد یا جاهای دیگر گسترش یافته است یا خیر، استفاده شود.

ام آر آی، پت و سی تی اسکن

این اسکن‌های تصویربرداری به ما کمک می‌کنند تا سرطان خون شما را تشخیص دهیم و بهترین برنامه درمانی را توصیه کنیم.

انواع سرطان ها

لوسمییکی از انواع سرطان که به علت رشد و تکثیر غیرعادی و بیش از حد گلبول های سفید خون تشکیل می‌شود. لوسمی به معنای خون سفید می‌باشد.
لنفومیمایعات اضافی بدن توسط سیستم لنفاوی دفع می‌شوند که در صورت بروز این نوع سرطان دچار مشکل می‌شوند. در واقع رشد بی‌رویه سلول‌های لنفاوی عملکرد آنها را مختل می‌کند که بدن نمی تواند در برابر عفونت‌ها مقاومت کند.
میلومادر این نوع از سرطان پلاسمای خون با مشکلاتی مواجه می‌شود که آنتی‌بادی در بدن ایجاد نمی‌شود در نتیجه این فرایند، بدن انسان مقابل مواد عفونی و مضر برای بدن قدرت مقابله نخواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button