رادیوتراپی در کنار جراحی و شیمی درمانی، رکن سوم درمان سرطان مدرن است. در رادیوتراپی ، دوز بالایی از پرتوهای یونیزان به یک ناحیه باریک موضعی، به اصطلاح حجم هدف (شامل تومور و ناحیه گسترش آن) تابش میشود. هدف از بین بردن تومور است. از آنجایی که هر رادیوتراپی میتواند منجر به عوارض جانبی شود، پزشک معالج شما باید مزیت درمان را در مقابل خطری که برای بیمار وجود دارد، بررسی کند.
هم قبل و هم در حین درمان، اقدامات مختلفی از بیمار در برابر دوزهای بیش از حد اشعه محافظت میکند. درمان با پرتوهای یونیزان تومورها را تحت کنترل نگهمیدارد یا آنها را از بین میبرد. به اصطلاح مفاهیم درمانی چندوجهی اغلب استفاده میشود. گزینههای درمانی مختلف با یکدیگر ترکیب میشوند. برای مثال برداشتن تومور با جراحی را میتوان با رادیوشیمی درمانی ترکیبی (رادیوتراپی همراه با شیمی درمانی) دنبال کرد. درمان برخی از بیماریهای خوش خیم با پرتودرمانی نیز امکان پذیر است، اما در پزشکی مدرن نقش ناچیزی دارد.

رادیوتراپی چیست؟
پرتوهای یونیزه در رادیوتراپی باعث آسیب به مواد ژنتیکی سلولهای تحت تابش میشود و در نتیجه میتواند از تقسیم سلولی جلوگیری کرده و باعث مرگ سلولها شود. بافت سالم دارای مکانیسمهای ترمیم کنندهای است که میتوان از آنها برای از بین بردن آسیب به اطلاعات ژنتیکی استفاده کرد. در سلولهای سرطانی، این مکانیسمها اغلب فقط تا حد محدودی عمل میکنند.
رژیم غذایی در افراد سرطالنی
بیماران سرطانی به یک رژیم غذایی مغذی و پر کالری نیاز دارند که انرژی و تمام مواد مغذی ضروری را برای آنها فراهم کند. زیرا سرطان قدرت بیمار را کاهش میدهد و درمانهای سرطان نیز قدرت و توان زیادی از بدن میخواهند. به همین دلیل است که تغذیه خوب در حال حاضر اهمیت ویژهای دارد. مشکل این است که بسیاری از بیماران سرطانی برای غذا خوردن مشکل دارند. آنها از، از دست دادن اشتها و سایر شکایات مانند تغییر حس چشایی، التهاب غشاهای مخاطی و اختلالات بلع که مانع از یک رژیم غذایی متعادل است، رنج میبرند. با کمک توصیههای تغذیهای هدفمند و در صورت لزوم تغذیه درمانی میتوان وضعیت سلامتی بیماران سرطانی را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید و از خطر سوء تغذیه جلوگیری کرد.
لیست غذایی تایید شده در زمان رادیوتراپی
رادیوتراپی یک شکل مدرن و دقیق از پرتودرمانی برای درمان سرطان است که به دلیل خواص فیزیکی آن بسیار ملایم و مؤثر است. دهها سال است که در سراسر جهان استفاده میشود. در تومورهای ناحیه تحتانی تنه، مانند تومورهای زنان یا سرطان رکتوم، التهاب روده امکان پذیر است. پزشک میتواند این مشکل را با رادیو تراپی، داروهای ضد التهاب و ریزمغذیها درمان کند. در طول این مدت، بیمار نباید سبزیجات خام و مقدار کمی فیبر رژیمی مصرف کند. اغلب پزشکان یک رژیم غذایی سبک را توصیه میکنند که از کافئین، غذاهای سرشار از قند و چربی، ادویههای تند و چیزهایی که هضم آنها دشوار است، مانند حبوبات یا قارچ، اجتناب شود. هنگامی که بیماران به دلیل سرطان و درمان قادر به خوردن نیستند، لوله تغذیه یا تزریق محلول غذایی از کاهش وزن بیشتر جلوگیری میکند.
خطر ابتلا به سرطان
خطر ابتلا به سرطان به عوامل مختلفی بستگی دارد. علاوه بر استعداد ژنتیکی و سن، رژیم غذایی و تأثیرات محیطی مانند سیگار کشیدن نیز نقش دارند. دانشمندان تخمین میزنند که رژیم غذایی مناسب میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تا حدود نصف کاهش دهد. در مورد سرطان روده بزرگ و معده، احتمالاً میتوان تا ۹۰ درصد از طریق یک رژیم غذایی سالم آن را کاهش داد. در مورد سرطان ریه، دهان، گلو، مثانه و رحم، این رقم هنوز حدود ۲۰ درصد است.
خاصیت ویژه رادیوتراپی
تحمل درمان رادیوتراپی به طور کلی برای بیماران خوب است. آنها معمولاً میتوانند زندگی روزمره خود را بدون تحت تأثیر قرار گرفتن شدید عوارض جانبی انجام دهند. البته عوارض جانبی حاد درمان به عوامل دیگری مانند مصرف دارو نیز بستگی دارد. در دراز مدت، امیدواریم که از رادیوتراپی برای کاهش خطر عوارض دیررس یا تومورهای ثانویه پس از پرتودرمانی استفاده شود.

پروتئین در طول رادیوتراپی چقدر اهمیت دارد؟
دریافت مقدار مناسب پروتئین در طول رادیوتراپی بسیار مهم است. هر وعده غذایی یا میان وعده باید مقداری منبع پروتئین داشته باشد. پروتئین به کاهش توده عضلانی بدون چربی کمک میکند و در عین حال آسیب ناشی از تشعشع را ترمیم میکند.
برخی از غذاهای غنی از پروتئین خوب که باید آنها را مصرف کنید عبارتند از:
- تخم مرغ
- آجیل
- سویا
- محصولات لبنی
- گوشتها
- طیور
- ماهی
اگر در خوردن غذاهای جامد مشکل دارید، نوشیدنیهای جایگزین وعده غذایی را امتحان کنید تا مطمئن شوید پروتئین کافی دریافت میکنید.
چگونه میتوان در طول رادیوتراپی هیدراته ماند؟
هیدراته ماندن عوارض جانبی را کمتر میکند و احتمال از دست دادن یا تاخیر در درمان سرطان را کاهش میدهد. مهم است که در طول درمان از کم آبی بدن خودداری کنید تا اندامهای خود را از آسیب طولانی مدت محافظت کنید. هدف ما این است که بیماران به اندازه کافی مایعات بنوشند تا عملکرد طبیعی بدن را فراهم کنند.
اگر از نوشیدن آب لذت نمیبرید، از آبهای طعم دار یا آبهای حاوی میوه یا سبزیجات برای بهبود طعم استفاده کنید. یک بیمار رادیوتراپی به طور متوسط به ۸ تا ۱۲ فنجان آب در روز نیاز دارد. اگر قصد دارید نوشیدنیهای کافئین دار مانند چای یا قهوه مصرف کنید، توصیه میکنیم بیش از ۱ تا ۲ لیوان در روز مصرف نکنید زیرا خشکی دهان را بدتر میکند. این یک عارضه جانبی رایج در طول درمان است. همچنین مهم است که به ادرار خود توجه کنید. اگر ادرار شما زرد کمرنگ نیست، ممکن است کمی کم آب شده باشید. همچنین میتوانید مقداری از مایعات مورد نیاز خود را از شیر، نوشیدنیهای ورزشی، چای و غذاهای مرطوب مانند سوپ، ماست، شربت و پودینگ دریافت کنید.